تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به قلم نیوز است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید: " ایران سامانه "
کافی است چند دقیقه در اینستاگرام بگردیم آنگاه چشممان به انبوه تبلیغات سایتهای شرطبندی که توسط چهرههای معروف هنری و اینستاگرامی به نمایش گذاشته میشود، خواهد افتاد. به هرحال این روزها بازار شرطبندیهای آنلاین داغ داغ بوده و روزانه مخاطبان بیشتری را جذب میکند. اما ماجرا از کجا آب میخورد و چگونه سفره سوءاستفاده از جوانان برای یکشبه پولدار شدن هنرمندنماها پهن میشود؟ قطعا اولین ابزار برای جذب فالور حاشیهسازی است، حالا این حاشیه میتواند زندگی شخصی چهرههای معروف باشد و هم دعواهای لفظی که در لایوهای شبانه اتفاق میافتد. به هرحال حاشیه هرچه که باشد مهم نبوده و اصل ماجرا جذب مخاطب است. پس از آن کافی است چند عکس از ویلاهای لاکچری و ماشینهای لوکس منتشر شود و این پیام را بدهد که ره صدساله را یک شبه بروید. در این بین یک آدرس سایت شرطبندی را زیر پستهایشان تگ کرده و به مخاطب نوید ورود به دنیای ثروتمندان را میدهد و تمام. حالا کسب درآمدهای میلیون دلاری چهرههای معروف کلید میخورد. روندی که بدون شک ضرر اکثریت و سود اقلیت را در پی خواهد داشت.
بررسی چگونگی فعالیت سایتهای شرطبندییک بررسی ساده نشان میدهد که روزانه میلیاردها تومان توسط سایتهای
شرطبندی (قمار آنلاین) به شکل قانونی از کشور خارج میشود. تبلیغ
سایتهای شرطبندی را بارها و بارها در صفحات اجتماعی دیدهایم، سایتهایی
که پشت پردههاشان داستانهای ساختگی و مبالغ هنگفتی نهفته است و ماجرای
عجیبتر فعالیت آنها زیر سایه درگاههای مجاز بانکی است. حال این سوال مطرح
میشود که سایتهای شرطبندی با وجود اینکه هیچ بعد قانونی در ایران
ندارند، چگونه از درگاه الکترونیکی بانکهای رسمی کشور استفاده میکنند؟
آنطور که گفته میشود سایتهای شرطبندی از روشهای متفاوتی برای پرداخت و دریافت پولهایشان استفاده میکنند.
به عنوان مثال سایتهای شرطبندی تحت عنوان صنفهای مختلف برای درگاه پرداخت اینترنتی ثبتنام میکنند و وقتی درگاه ثبت شد، به سرعت تغییر کاربری میدهند. به بیانی روشنتر فرض بر این باشد که یک فرد تصمیم به راهاندازی سایت شرطبندی میگیرد، برای انجام پرداخت و دریافتها باید درگاهی داشته باشند. طبیعتا هیچ سایت شرطبندی و قمار آنلاینی نمیتواند به سازمان توسعه تجارت الکترونیک مراجعه کند و بگوید که میخواهد سایت شرطبندی راهاندازی کند و نیاز به درگاه الکترونیکی دارد. چراکه هیچ شرکت PSP (شرکتهای با واسطهگری بین بانکها و پذیرندگان که ارائه کننده خدمت هستند) نیز به هیچ سایت شرطبندی درگاه الکترونیکی نمیدهد. بنابراین این افراد تمام مراحل قانونی برای دریافت درگاه را انجام میدهند و درگاهی را برای یک سایت فروش کالا و یا خدمات قانونی آنلاین مثل کتابفروشی دریافت میکنند. پس از اینکه درگاهی در اختیارشان قرار گرفت آدرس درگاه پرداخت اینترنی که شرکت PSP در اختیارشان قرار گذاشته تغییر داده و و به یک سایت شرطبندی منتقل میکنند.
گرداننده سایتها با دور زدن قوانین درگاههای الکترونیکی دریافت میکنندبا توجه به مسائل گفته شده میتوان نتیجه گرفت که گرداننده سایتهای شرطبندی با دور زدن قوانین درگاههایی را دریافت و تحت پوشش آن پرداخت و دریافتهایشان را انجام میدهند. حال باید دید که آیا راهی برای رصد فعالیت آنها و شناسایی افرادی که با دور زدن قوانین فعالیت غیرقانونی را شروع میکند وجود دارد یا خیر؟
آنطور که گفته میشود سایتهای شرطبندی به محض شناسایی شدن فیلتر خواهند شد، به عبارتی دیگر اگر نهادهای نظارتی به این ماجرا پی ببرند که سایتی در زمینه شرطبندی، قمار یا عمل غیرقانونی دیگری فعالیت دارند بلافاصله درگاه را فیلتر میکنند. به این شکل که به محض تغییر کاربری، به شرکتهای PSP آلارم داده میشود که این سایت در اختیار یک فعالیت دیگر قرار گرفته است. راه شناسایی اینگونه فعالیتها از طریق روش BI (هوش مصنوعی) است، به عبارتی روشنتر یک قاعده کلی وجود دارد که میگوید به عنوان مثال یک سایت کتاب فروشی گردش مالی محدودی داشته و ساعات کاری آن کتابفروشی قاعدتا نیمه شب نخواهد بود. بر اساس این قوانین شبکه دائما پایش میشود و هنگامی که سایتی در 3 بامداد تراکنش مالی بالایی داشته باشد به سرعت ترمینال و درگاهش متوقف میشود. اگر فردی که درگاه را دریافت کرده بتواند ثابت کند که فعالیت مجازی دارد درگاه دوباره فعال میشود، درغیر این صورت درگاه متوقف خواهد ماند. به گفته کارشناسان مربوطه هرقدر روشهای شناسایی هوش مصنوعی قدرتمند شود امکان شناسایی عمل خلاف بیشتر خواهد شد.
مسدود شدن درگاههای بانکی سایتهای پیشبینی در دستور کاربا رواج سایتهای قمار آنلاین توجه به جلوگیری از فعال بودن درگاههای سایتهای شرطبندی بیش از هر زمان دیگری شده است. آنطور که گفته میشود شاپرک به عنوان رابط میان بانک مرکزی، شبکه بانکی و شرکتهای PSP است مسدود کردن درگاههای بانکی سایتهای شرطبندی را در دستور کار خود قرار داده است. بر اساس گزارش اقتصادآنلاین، عباسی مدیر نظارت شرکت شاپرک آبان 98 در گفتوگویی با باشگاه خبرنگاران در خصوص بسته شدن درگاههای اینترنتی متخلف گفته است: «با اقدامات انجام شده از سال ۹۶ بیش از ۹ هزار درگاه اینترنتی متخلف بسته شده است که به بیش از ۲ هزار کد ملی مربوط میشود. این سایتها از طرق مختلفی از جمله بررسیهای بصری، جستوجوی کلمات کلیدی و روشهای مبتنی بر الگوریتمهای هوش مصنوعی شناسایی و مسدود میشوند.»
ضرورت اجرای قوانین برای پایان دادن به سودهای یکشبهبازار داغ سایتهای پیشبینی که تنها با هدف خالی کردن جیب قربانیان اینستاگرامی راهاندازی میشود، بدون شک تبعاتی را برای اقتصاد خرد و کلان خواهد داشت و به نظر میرسد برای کنترل این مساله باید اهرمهای نظارتی و مجازاتهای بازدارنده تعریف شود. قوانینی که پایانی بر درآمدزایی چهرههای معروف هنری و اینستاگرامی باشد.
منبع: ابتکار