تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به قلم نیوز است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید: " ایران سامانه "
اینکه کشور ایران در طول تاریخ هرگز به اندازه هشت سال اخیر اقتصاد نابسامانی را تجربه نکرده است یک واقعیت غیر قابل انکار است، اما از یک طرف دیگر باید به افزایش نیازهای انسان با توجه به توسعه و پیشرفت فناوریها نیز اشاره نمود.
قیمتهای افسارگسیختهای که هر روز تغییر میکردند و اصولا نرخ صعودی نیز داشتند با نیاز ذاتی انسان برای پیشرفت و حرکت به جلو متضاد بود.
هرچند بسیاری از محققان و صاحب نظران بیان کرده اند که خسارات وارده بر اقتصاد ایران در چند سال اخیر شاید هرگز جبران نشود، اما بخشی از جامعه همچنان امید خود را از دست نداده و در انتظار دولت جدید برای ساماندهی به اوضاع اقتصادی هستند. ما نیز تصمیم گرفته ایم تا این مقوله را با توجه به واقعیتهای اجتماعی و همچنین آنچه که در اقتصاد جهانی میگذرد بررسی کنیم.
دلار آمریکا به عنوان رایجترین ارز جهانی در تمام کشورها استفاده میشود به همین علت از تمام وقایع جهان از جنگ و زلزله گرفته تا تغییر حکومت و دولتها نیز میتواند در تعیین نرخ آن تاثیرگذار باشند.
هرچند شکسته شدن ارزش دلار آمریکا به یک واقعه بزرگ و غیرقابل کنترل در اقتصاد آمریکا نیاز دارد، اما به نظر میرسد تغییر دولتها در کشورهایی همچون ایران که در خاورمیانه واقع شده اند تا حدودی بر کاهش نرخ آنها موثر باشد.
هم اکنون نیز با روی کار آمدن رییسی و بیرون آمدن ایران از بحران دولت دوازدهم باید منتظر بمانیم تا تغییرات خاصی در کاهش ارزش دلار رخ دهد. همچنین کاهش قیمت طلا و سکه نیز پیش بینی شده است، اما همانطور که میدانید دلار و طلا وابسته به اقتصاد جهانی هستند و هر آن ممکن است با افزایش نرخ آنها به صورت چشم گیر مواجه باشیم. هرچند به نظر میرسد افزایش ارزش آنها طی یک دوره دیگر، اقتصاد بسیاری از کشورها را با بحرانهای جدی و غیرقابل جبران مواجه خواهد کرد.
دولت رییسی با نوید ارزان شدن قیمت گوشی موبایل روی کار نیامده است، اما برنامههای اعلام شده حاکی از کاهش قیمت وسایل الکترونیکی میباشد که قیمت گوشی را نیز در بر میگیرد به همین علت میتوان نوید ارزان شدن تلفن همراه را هم به سایر برنامههای دولت سیزدهم اضافه کرد، اما در این میان ارزان شدن گوشیهایی که برند چینی هستند محتملتر خواهد بود.
هرچند برندهای چینی همانند شیائومی بازار ایران را در دست گرفته اند و سایر برندها همانند سامسونگ را به حاشیه کشانده اند و به نظر میرسد دیگر مجالی برای فروش گوشیهای سونی نمانده است، اما نوید ارزان شدن قیمت گوشی موبایل را صرفا نمیتوان به گوشیهای چینی اطلاق کرد.گوشیهای جدید سامسونگ که دیگر برای خریداران حکم آیفونهای گذشته را دارد در این مقوله قرار گرفته و وعده ارزان شدن آنها را باید در برنامههای دولت سیزدهم مشاهده کرد.
مسئلهای که دولت دوازدهم را وارد یک چالش جدی کرد و اکنون به سوال اصلی بسیاری از کاربران نیز تبدیل شده است. آیا کاهش نرخ دلار باعث کاهش قیمت گوشی میشود؟ قطعا پاسخ به این سوال بسیار دشوار است و نیاز به بررسی بسیاری از زوایای اقتصادی خواهد داشت، اما دولت دوازدهم نشان داد که کاهش ارزش دلار هرگز به معنای کاهش قطعی قیمت گوشی موبایل نمیباشد.
ما در دولت دوازدهم شاهد کاهش نرخ دلار و طلا بوده ایم بی آنکه قیمتهایی که به صورت افسارگسیخته و با بهانه افزایش نرخ طلا و دلار افزایش یافته بودند با کاهش نسبی مواجه شوند.
اینجا بود که بسیاری از ایرانیان متوجه شدند اوضاع اقتصادی قرار نیست با کاهش نرخ طلا و دلار چندان بر وفق مراد باشد. در واقع افزایش قیمت طلا و دلار با بالارفتن اجناس مواجه شد، اما کاهش قیمت طلا و دلار هرگز با کاهش قیمتها همراه نگردید.
یکی از مهمترین مسائلی که در خصوص یک سال آینده مطرح شده است این است که به احتمال زیاد کاهش قیمت گوشی برای مدت طولانی باشد نه یک دوره محدود و چند ماهه! البته این واقعیت را هم بیان کنیم که دولت دوازدهم باتوجه به عدم نظارت بر قیمتها به نحوی عمل کرد که ایرانیان هم اکنون عدم تغییر قیمتها برای یک دوره چند ماهه را بسیار طولانی و مطلوب میدانند، اما اقتصاد واقعی یک کشور که قصد پیشرفت و توسعه را داشته باشد باید تعادل قیمتها و عدم افزایش آنها را برای مدت طولانی و در دورههای چند ساله کنترل کند.
حال سوالی که مطرح میگردد این است که وعده ارزان شدن گوشی و گران نشدن وسایل الکترونیکی در دولت سیزدهم برای یک دوره چند ماهه است یا چند ساله؟ یا به نظر میرسد بهتر باشد اگر بپرسیم که دولت سیزدهم قصد برخورد با افزایش قیمتهای غیرمنطقی و غیراصولی را دارد یا خیر؟ در هر صورت به نظر میرسد که رییس جمهور جدید باید حداقل تلاش خود را برای عدم افزایش قیمتها طی یک سال آینده بکار ببرد تا به کمترین وعده انتخاباتی خود عمل نماید.
نسل جدید اسمارت فونها که قابلیت آنتن دهی به صورت ۵G را دارند در برنامه کاهش قیمت گوشی موبایل قرار ندارند. طبق گفته اقتصاددانان نیز نباید برای چند سال آینده در انتظار کاهش قیمت این دسته از محصولات باشیم.
البته همچنان شاهد عدم تولید گسترده این محصولات بوده و به نظر میرسد در صورت فروش انبوه با استقبال مناسبی نیز همراه خواهند بود. حال مسئله اصلی این است که گوشی بخریم یا نه؟ در مبحث پایانی به این سوال پاسخ میدهیم؟
اگر قصد خرید گوشی موبایل را دارید بهتر است حداقل تا یکی دو ماه صبر کنید. همین عدم افزایش قیمتها در یکی دو ماه گذشته خود میتواند نوید ارزان شدن گوشی در روزهای بعد باشد. البته قیمت گوشی در همین روزها نیز در بهترین حالت خود طی شش ماه اخیر قرار گرفته اند با این حال چند صباحی نیز صبر و حوصله لازم است تا به خوبی شاهد شکست قیمتها در بازار باشیم.
منبع: شمانیوز