تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به قلم نیوز است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید: " ایران سامانه "
آنچه مسلم است اینکه تحریم ها سبب صدمات فراوانی به اقتصاد ایران وارد کرده و رشد منفی اقتصاد از یک سو و کاهش قدرت خرید پول ملی در کنار ریزش مداوم ارزش آن از سوی دیگر بحرانی جدی را متوجه اقتصاد ایران کرده است. تحریم ها حالا تنها ری زمین و در صنعت نفت و صنایع خودروسازی و ... خود را نشان نمیدهد . سید حمید حسینی، عضو هیات مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق میگوید تحریم ها حتی درآمد ایران از آسمان را نیز کاهش داده تا جایی که تحریم ها موجب از دست رفتن درآمد ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلاری ناشی از عبور هواپیماها از آسمان ایران شده است.
سید حمید حسینی با اشاره به اینکه برگزاری نشست های وین درباره برجام اتفاق مثبتی است و باید از همه ظرفیت ها برای احیای برجام و لغو تحریم ها بهره برد، گفت: اگر آمریکا به برجام بازگردد و تعهدات خود را اجرایی کند و برجام مجددا احیا شود، شاهد بیشترین تاثیر بر حوزه نفت، گاز و پتروشیمی خواهیم بود.
سیدحمید حسینی اظهار کرد: این مساله بر بحث فروش این بخش، هزینه های صادرات و واردات، انجام پروژه ها و تجهیزاتی که در این بخش ها نیاز است و هر بر فاینانس و سرمایه گذاری موثر خواهد بود. از سوی دیگر بازگشت به برجام بر روی فروش نفت موثر است و همه این موارد می تواند سبب گشایش در بخش نفت، گاز و پتروشیمی شود.
وی ادامه داد: دومین بخشی که از بازگشت به برجام تاثیر می گیرد، حمل و نقل کشور است که می تواند بر روی خرید هواپیما، صنعت خودروسازی، پروژه های راه زمینی، خطوط ریلی و هوایی تاثیر گذار باشد.
درآمدی که از آسمان رفت
وی تاکید کرد: نباید فراموش کرد که بازگشت به برجام بر ترازیت کالا را به شدت اثرگذار باشد زیرا به سبب تحریم ایران، مسیر ترانزیت شمال و جنوب و همچنین شرق و غرب دنیا، ایران محسوب می شود اما به دلیل قرارگیری کشورمان در لیست تحریم ها، بسیاری از کشورها از همکاری با ما و انتخاب مسیر تراتزیت کالای خود، ابا و ترس دارند.
حسینی عنوان کرد: سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار بابت عبور هواپیماها از آسمان ایران درآمد داشتیم اما تحریم ها سبب شده تا این درآمد را از دست دهیم.
وی افزود: رفع تحریم ها و بازگشت به برجام همچنین می تواند بر روی بخش معدن کشور اثرگذار باشد زیرا ایران دارای ظرفیت های معدنی بسیار خوبی است البته در بخش صادرات کالاهای تکمیلی معدنی موفق نبوده ایم ، این در حالی است که کشورهایی مانند استرالیا و کانادا به شدت علاقمند به همکاری با ایران در این زمینه هستند. وی گفت: حوزه توریسم و خدمات فنی و مهندسی نیز از دیگر بخش هایی است که بازگشت به برجام و رفع تحریم ها می تواند بر آنها تاثیرگذار باشد.
وی توضیح داد: بخش خدمات کشور در صورت رفع تحریم ها می تواند درآمدزا باشد به طوری که اگر این اتفاق بیافتد برای نمونه فقط در بازار عراق می توانیم سالانه ۳ تا ۴ میلیارد دلار پروژه های خدمات فنی و مهندسی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: صنعت توریسم نیز می تواند منجر به گشایش های بسیار خوبی در اقتصاد کشور شود. این صنعت می تواند موجب افزایش آمار اشتغال، ایجاد هتل و رونق حمل و نقل هوایی و زمینی و ... شود. برای نمونه یکی دو سال پس از برجام تعداد فراوانی از گردشگران به کشور سفر کردند و این صنعت در کشور به شدت توسعه یافت.
وی ادامه داد: بنابراین می توان مدعی شد با بازگشت به برجام و رفع تحریم ها، صنعت توریسم می تواند به شدت توسعه یابد و منجر به درآمدزایی ارزی برای کشور شود.
لغو تحریم دلار را چقدر ارزان می کند؟
حسینی گفت: در مجموع بازگشت به برجام و رفع تحریم ها می تواند منجر به کاهش نرخ ارز شود که در این صورت اختیار نرخ ارز به دست بانک مرکزی می افتد و این نهاد می تواند نرخ ارز را در هر سطحی تثبیت کند و در نهایت منابع ارزی این بانک آزاد شده و بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
وی بیان کرد: سال ۹۹ درآمدهای نفتی در بودجه کشور ۲ درصد بود و سال ۹۸ این رقم برابر با ۴ درصد بوده است در حالی که سال های گذشته بهترین رکود برابر با سهم ۳۰ درصدی صادرات نفت در بودجه بوده است.
این فعال اقتصادی گفت: سال ۹۹ درآمدهای نفتی به ۲ درصد کاهش یافته در حالی که با بازگشت به برجام و رفع تحریم ها می توان به افزایش درآمدهای نفتی امیدوار بود.
حسینی افزود: این مساله موجب در دسترس قرارگرفتن ارز، آزاد شدن منابع ارزی و بلوکه شده ایران در سایر کشورها می شود که در نتیجه منجر به کاهش نرخ ارز در بازار داخلی خواهد شد.
وی تاکید کرد: در این صورت و به حتم اقتصاد کشور از وضعیت فلاکتبار فعلی خارج خواهد شد؛ جو روانی حاصل از این مساله می تواند به آرام شدن بازار و کاهش قیمت ها کمک کند و هم اینکه در سایه ارتباطات ایجاد شده، فرصت های جدید و خوبی برای همکاری و افزایش اشتغال ایجاد خواهد کرد.
عضو هیات مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: همچنین این مساله می تواند بر روی حوزه فناوری های نو و جدید نیز تاثرگذار باشد زیرا در حوزه بلاکچین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، رباتیک، حسگرها و... که در حال ساختن آینده اقتصاد دنیاست، دارای ظرفیت و پتانسیل فراوانی بوده اما به دلیل قطع همکاری ها و در دسترس نبودن تجیهزات کلیدی و مورد نیاز این بخش ها، با کاستی هایی نیز مواجه هستیم و در حال فاصله گرفتن با دنیا هستیم که با عملیاتی شدن برجام و رفع تحریم ها نیز می توانیم شاهد تسهیل شدن شرایط در این بخش ها باشیم و به حتم اثر آن در افزایش اشتغال ، درآمدهای ارزی و رشد اقتصادی کشور قابل مشاهده خواهد بود.
وی بیان کرد: در سال های اخیر رشد اقتصادی نیم تا ۱.۵ درصد داشته ایم و اکنون نیز با وجود تحریم های شدید گفته می شود رشد اقتصادی ایران برابر با ۲.۵ درصد خواهد بود و اگر تحریم ها رفع شود حتم بدانید رشد اقتصادی از ۲.۵ درصد به ۵ درصد خواهد رسید که در ۱۰ سال آینده این رشد بسیار چشمگیر خواهد بود .حسینی گفت: اگر به طور مداوم و مستمر ۵ سال رشد اقتصادی داشته باشیم، تحت این شرایط میزان درآمد مردم دو برابر خواهد شد.
وی تاکید کرد: دارای ظرفیت های فراوانی در کشور هستیم که به دلیل تحریم ها قادر به استفاده از آنها نیستیم.
مشکل اصلی کشور تحریم هاست نه برجام
این فعال اقتصادی ادامه داد: متاسفانه عده ای به جای اینکه مشکل کشور را تحریم ها بدانند، مشکل کشور را برجام معرفی می کنند در حالی که این مساله درست نیست و تا زمانی که برجام موضوعیت داشت، ما با چنین مشکلاتی مواجه نبودیم . اتفاقا خروج از برجام سرآغاز مشکلات ما بود اما برخی آدرس غلط می دهند تا این طور وانمود کنند که مشکل نه خروج آمریکا از برجام که اصل برجام بوده است.
وی ادامه داد: اگر موضوع تحریم ها حل و رفع شود، اثر آن بر روی زندگی مردم قابل مشاهده خواهد بود و آن هنگام رو سیاهی برای کسانی است که برجام و مذاکرات را عامل مشکلات کشور معرفی می کنند. این تبلیغات منفی علیه برجام همچنان ادامه دارد.
حسینی تصریح کرد: در حالی که مشکل مملکت برجام و مذاکره نیست بلکه مشکل اصلی تحریمی است که بر اقتصاد کشور تحمیل شده است و هزینه های بسیار زیادی را بر اقتصاد کشور تحمیل می کند و حذف این هزینه ها ،آزادشدن کشتیرانی، بیمه و خدمات بانکی هم ریسک تجارت را کم می کند و هم هزینه های تجارت را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.
حسینی خاطرنشان کرد: امیدواریم در این مساله موفق شویم و هم اینکه بیماری کرونا نیز کنترل و درمان شود زیرا بسیار سخت است که در این شرایط نتوانیم برای خرید واکسن اقدام کنیم و تحت تاثیر این موضوع روان جامعه تحت فشار سنگین قرار گرفته و با اعصاب مردم بازی شده و بسیار از افراد جامعه به دلیل خریداری نشدن واکسن در حال پرخاش به یکدیگر هستند در حالی که با آزاد شدن منابع مالی و بهبود روابط با کشورهای دنیا، بنده قول می دهم سایر کشورها به سرعت به ما واکسن این بیماری را بدهند.
حسینی عنوان کرد: باید به جامعه آرامش داد تا مردم مطمئن شوند که تا آخر امسال اکثریت جمعیت کشور واکسینه خواهند شدالبته مهم است این نکته را مد نظر داشته باشیم که با رفع تحریم ها این مساله امکانپذیر است.