کد خبر: ۲۶۵۳۸
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۱

دلیل آرامش این روزهای بازار خودرو چیست؟

یک تحلیلگر بازار خودرو با اشاره به روند کاهش قیمت‌ها در این بازار گفت: اگر سیاستگذاران بر تصمیمات مرتبط با ارز و قیمت گذاری خودرو ثبات داشته باشند می‌توان امیدوار بود که صنعت و بازار خودرو به ثبات خواهد رسید.
قلم‌نیوز: تاخت و تاز قیمت‌ها در بازار خودرو به حدی شدت گرفته بود که هیچ خریداری جرأت نزدیک شدن به این بازار را نداشت اما حالا محدودیت‌های ایجاد شده، موجب تعطیلی همه نمایشگاه‌های خودرو شده و رکود مطلق بر این بازار حاکم شده است و با تعطیلی‌ها‌ی اجباری تقریبا هیچ خرید و فروشی در بازار خودرو انجام نمی‌شود.

به اعتقاد فعالان این بازار، وقتی معامله‌ای انجام نمی‌شود، کاهش قیمت خودرو‌ها طبیعی است؛ در این بین هنوز دلالان در برابر کاهش‌ها قیمت‌ها مقاومت می‌کنند، اما مسیری که بازار خودرو انتخاب کرده به سمت ترکیدن حباب قیمت هاست.

البته کاهش نرخ ارز نیز به کمک این بازار آمد و کاهش قیمت خودرو‌های وارداتی را به گونه‌ای رقم زد که بازار شاهد اُفت میلیونی قیمت بیشتر خوردو‌های خارجی بود.

حالا بعد از ثبات قیمت دلار و مشخص شدن چشم‌انداز پیش رو به تدریج بازار خودرو می‌تواند خود را بازیابی کرده و پس از آغاز خرید و فروش‌ها نیز این ثبات در قیمت‌ها همچنان باقی بماند.

بازار خودرو نیاز به ثبات سیاست دارد

تنها پاسخ این سوال در ابهام است که با این شرایط آیا باز هم می‌توان شاهد کاهش قیمت خودرو و ادامه تخلیه حباب قیمتی در بازار خودرو بود؟

امیر حسین کاکایی، تحلیلگر صنعت خودرو در گفتگو با اقتصاد۲۴ در تحلیل وضعیت کنونی بازار خودرو گفت: طی این دو هفته بازار خرید و فروش خودرو تعطیل است و خیلی روی وضعیت فعلی بازار نمی‌توان نظر دقیق دارد.

کاکایی با تاکید بر اینکه قیمت ارز در حال حاضر به صورت معناداری ثبات پیدا کرده است گفت: پایداری قیمت دلار در کانال ۲۵ هزار تومان پیش بینی ثبات قیمت در بازار خودرو را تا حدودی تحقق بخشیده و می‌توان ادعا کرد قیمت خودرو با شرایطی که ارز پیش گرفته به یک ثبات نسبی رسیده است.

به گفته کارشناس صنعت خودرو، طی ماه‌های اخیر قیمت خودرو‌های خارجی به صورت حبابی به اندازه‌ای افزایش پیدا کرده بود که بازار چنین تجربه‌ای را نداشت و علت اصلی آن محاسبه خودرو‌ها با نرخ دلار ۴۰ هزار تومانی آن هم به دلیل نگرانی‌های زیاد قبل از انتخابات آمریکا بوده است.

تحلیلگر صنعت خودرو ادامه داد: در حال حاضر اختلاف قیمت کم شده است یعنی حباب قیمت‌ها در بازار خودرو‌های خارجی در حال خارج شدن است، اما درباره خودرو‌های داخلی اینطور‌ نیست.
 
وی تصریح کرد: خودرو‌هایی که مونتاژ ایران اما کاملاً خارجی بود این‌ها در حال خروج از حباب قیمت‌ها هستند؛ البته این در شرایطی است که تولید هم نمی‌شوند.
 
دانشیار دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران گفت: اما در خصوص خودرو‌های داخلی قیمت‌ها به یک اندازه کاهش و یا افزایش پیدا نمی‌کند چراکه برخی از این خودرو‌ها با نرخ بیشتری بالا رفته بودند و برخی با نرخ کمتر؛ به هر حال قیمت دلار ۲۵ تومانی به قیمت اواخر شهریور بازخواهد گشت.

قیمت خودرو‌ها هنوز به واقعیت نزدیک نشده است

این تحلیلگر بازار خودرو تأکید کرد: این نکاتی که درباره ثبات بخشی به قیمت خودرو مطرح می‌شود مربوط به وضعیت عادی ناشی از قیمت و ثبات بازار ارز خواهد بود. چند اتفاق نگران کننده در این میان وجود دارد چراکه پشتوانه ارز خیلی مشخص نیست یعنی تنها یک امید به آینده توانست ثباتی هرچند مختصر را به بازار خودرو بدهد و هنوز به واقعیت نرسیده است.
 
وی تصریح کرد: هرچند پیش بینی اقتصاددانان این است که دلار ۲۵ هزار تومان با توجه به ورود و خروج آن نه انتظارات مردم، عدد معقولی در اقتصاد است چراکه به دلیل ادامه شیوع ویروس کرونامسافرت و واردات و صادرات به اندازه گذشته انجام نمی‌گیرد.
 
به گفته کاکایی، لذا این قیمت‌ها می‌تواند در بازار ماندگار شود به شرط اینکه سیاست‌های کلان و تأثیرگذاری بر روی آن اعمال نشود، چون روند یک ماه و نیم پیش همین موضوع را ثابت کرده است؛ نگرانی‌ها از آینده می‌تواند این تثبیت قیمت‌ها را به حباب قیمت بزرگتر از قیمت‌های فعلی تبدیل کند.
 
دانشیار دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران ادامه داد: اما هنوز خودروسازی در کشور دغدغه تأمین نیاز تولید خودرو را دارد حالا چه نقدینگی مورد نیاز چه مواد اولیه برای تولید؛ در هر صورت این چالش در صنعت برطرف نشده است.
 
کارشناس صنعت خودرو افزود: با وجود همه تلاش‌های سیاستمداران و سیاستگذاران دولت، طی این چند ماه هنوز هیچ اقدامی در راستای کمک به صنعت خودروسازی طبق پیشنهادات آزادسازی قیمت‌ها و یا ورود خودروسازان به بورس انجام نشده است. اگر با همان روش گذشته پیش برود صنعت خودرو با خطر توقف هم روبرو می‌شود که می‌تواند اتفاقات بدتر از این هم بیفتد.

ارزش گذاری قیمت خودرو با ریال یا ارز

به اعتقاد کاکایی، اگر ثبات نرخ ارز و آزادسازی قیمت خودرو تحقق یابد شکی نیست که به یک بازار با ثبات خواهند رسید. قیمت ارز تعیین کننده بازار است هرچند ما در کشور ریالی زندگی می‌کنیم، اما ارزش یک کالا با ارز‌های معتبر سنجیده می‌شود!
 
این کارشناس گفت: خودرو‌های حداقلی در کشور که تکنولوژی حداقلی روز را دارند، ارزش آن‌ها یک چیز است و قابل مقایسه است آن هم ارزش ریال در برابر ارز معتبر. پس می‌توان این طور بیان داشت که هرچه ارزش ریال افزایش بیابد در مقایسه با سایر ارز‌های معتبر، فاصله قیمت کمی ایجاد می‌کند و همین موضوع می‌تواند بر ثبات قیمت محصولات صنعتی به ویژه خودرو تأثیرگذار باشد.
 
تحلیلگر بازار خورو درباره ادامه ثبات قیمت در بازار خودرو گفت: تا یک ماه آینده بازار خودرو با ثبات قیمت پیش خواهد رفت، اما تداوم آن بستگی به تصمیم‌گیران در رابطه قیمت و سیاست‌های ارزی و نیز نحوه تعیین قیمت خودرو دارد که اگر تصمیم به جا و منطقی در این خصوص گرفته شود به طور قطعی قیمت خودرو‌های داخلی بیش از این کاهش خواهند داشت.

منبع: اقتصاد24
خبرهای مرتبط
نظرات بینندگان