قلمنیوز:محمد جواد ظریف امور خارجه درباره موضع ایران درباره نتیجه انتخابات آمریکا و این که آیا بر سر کار بودن دموکراتها یا جمهوریخواهان در کاخ سفید تفاوتی دارد، گفت: هنوز نمیدانیم که چه کسی پس از این انتخابت پیروز خوهد شد، اما معلوم است که تفاوتی میان این دو مورد وجود دارد، خصوصا در دوران دولت ترامپ که حتی اختلافاتی میان خود جمهوریخواهان نیز وجود داشت و دیپلماسیای که دولت ترامپ در پیش گرفت، اگرچه دیپلماسی زیادی هم از آن ندیدیم، بر اساس تهدیدهای شخص او و وزیر امور خارجهاش بود؛
بنابراین تفاوتهایی وجود خواهد داشت، اما چیزی که برای ما اهمیت دارد لحن و کلمات نیست بلکه عملکردهاست. آمریکا فعالیتی غیرقانونی علیه ایران داشته است به دلیل این که به اقتصاد و مردم ما لطمه زد و اگر میخواهد وضعیت تغییر کند، باید رویهاش را تغییر دهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره این که آیا امیدی به بازگشت آمریکا به توافق هستهای که این کشور در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، دارد یا نه، توضیح داد: توافق هستهای یک در چرخان نیست. آمریکا تصمیم گرفت که از آن توافق خارج شود و حالا باید یک صندلی پشت میز مذاکرهی این توافق به دست بیاورد.
ظریف افزود: نکته این است که آمریکا حق نداشت از این توافق خارج شود چراکه این توافق یک توافق دوجانبه میان ایران و آمریکا نبود و یک قطعنامه شورای امنیت است. اگر آمریکا میخواست از تعهدات این توافق رهایی یابد، باید از سازمان ملل خارج میشد، نه فقط از یک توافق.
کیهان: ظریف بهتر است بازنشسته شودکیهان هم نوشت: برای ظریف بهترین سناریو این میتواند باشد که بازنشسته شود. اگر او به رقابت انتخاباتی ۱۴۰۰ وارد شود احتمالا نه تنها شانسی برای پیروزی ندارد بلکه به عنوان کسی از او یاد میشود که سرنوشت سیاسی خود را به انتخاب یک رئیسجمهور در آمریکا (بایدن) گره زد.
باید گفت آقای ظریف مواظب باش که ابزاری برای در قدرت ماندن برخی نشوی که این ره یک قربانی دارد و آن هم شخص وزیر خارجه فعلی است!
ظریف میآید؟در صورت مذاکره با آمریکا، ظریف گزینه مطلوب ریاست جمهوری است
علی صوفی فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه با انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا صحنه سیاست داخلی ایران نیز میتواند دستخوش تغییر شود، گفت: با روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا در سال ۲۰۱۶، او بحرانهای زیادی را ایجاد کرد و معاهدههای متعددی را زیر پا گذاشت، یکی از این توافقات بین المللی برجام بود که بین ایران و قدرتهای جهانی منعقد شده بود، با خروج ترامپ از برجام، او تحریمهای حداکثری را علیه کشورمان وضع کرد و فشاری بی سابقهای را به ایران وارد ساخت.
وی افزود: از سال ۹۷ تا کتون به دلیل کارزار فشار حداکثری آمریکا از یک طرف و بی کفایتی و سوء مدیریت دولت روحانی در زمینه سیاست داخلی و اقتصادی، مردم تحت فشار زیاد اقتصادی قرار گرفتند و زیر این فشار خرد شدند، طی این دو سال گذشته با اتفاقاتی که در کشور در ابعاد مختلف رخ داد، مردم به معنای وقعی کلمه امید خود را از دست دادند و امیدی به آینده و بهبود آن ندارند، اما حال که ترامپ در انتخابات شکست خورده و قیمتها در بازارهای مختلف نیز با افت همراه شد، یک امید و انتظار بهبود به صورت نسبی در جامعه ایجاد شده است.
صوفی اظهار داشت: طبیعتا با به قدرت رسیدن بایدن طی دو ماه آینده، امکان هر اتفاقی وجود دارد، از طرفی دولت فعلی نیز باید در این راستا گامهایی بردارد، حال اگر بنا باشد که ایران تغییر موضع دهد و بنای مذاکرات نیز گذاشته شود، طبعا در سال ۱۴۰۰ باید دولتی سرکار بیاید که منطق مذاکره را اولا قبول داشته باشد و دوما در این کار نیز تخصص داشته و امتحان خود را نیز پس داده باشد، به نظر میرسد ظریف وزیر خارجه با توجه به کاری که در برجام انجام داد، مناسبتترین گزینه برای این کار است و میتواند خود را نامزد ریاست جمهوری کند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب اضافه کرد: با توجه به اینکه ظریف سالها به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل خدمت کرده و به خوبی با لابیهای داخلی آمریکا آشنایی دارد و با بسیاری از افراد حزب دموکرات آشنایی و سابقه دوستی دارد، اگر قرار باشد که نظام به این جمع بندی برسد که دوباره بر سر برجام مذاکرهای صورت بگیرد، گزینهای بهتر از ظریف وجود ندارد، از سوی دیگر زمانی که اصول گرایان تندرو به دنبال استیضاج حسن روحانی بودند، مقام معظم رهبری نسبت به این قضیه واکنش نشان دادند و مخالفت کردند و اعلام کردند که دولت کارهای نیمه تمامی دارد که باید آنها را به اتمام برساند.
صوفی بیان داشت: استنباط بنده این است که شرایط برای مذاکرات فراهم شده و میتوانیم در ماههای آینده نیز شاهد آغاز مذاکرات باشیم، اما نکته مهم این است که دولتی بر سر کار بیاید که بتواند مذاکرات را پیش ببرد و پیش شرط آن نیز حضور کسی است که صلاحیت انجام این کار را داشته باشد، در این راستا ظریف گزینهای مطمئن است، تنها مسئله در این رابطه حضور مردم در پای صندوقهای رای است که باید اتفاقاتی رخ دهد تا مردم لمس کنند که قرار است، اتفاقاتی بیفتد و آنها امیدوار باشند، در این راستا دولت از همین الان در جهت تحقق این هدف بایند گامهای عملی بردارد، تا مردم نیز نسبت به آینده خوشبین شوند و زمینه جضور آنها در انتخابات فراهم شود.
ظریف میآید؟برای ریاست جمهوری ظریف باید فضای داخلی کشور تغییر کند
جلال جلالی زاده عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در حال حاضر امید مردم به آینده و بهبود آن کاملا رنگ باخته است، گفت: در چنین شرایطی کنار رفتن ترامپ میتواند، نقطهای امیدی باشد که فضا را تغییر دهد، اما این یک طرف قضیه است، در حال حاضر در کشور انسداد سیاسی داریم و به غیر از اصول گرایان کسی دیگر نمیتواند با توجه به رویکرد شورای نگهبان در انتخابات شرکت کند، قدر مسلم اگر این وضعیت در ۱۴۰۰ نیز تکرار شود، اصلاح طلبان فرصت حضور در صحنه را از دست خواهند داد.
وی افزود: به اعتقاد بنده شورای نگهبان نیز رویکرد خود را عوض نمیکند، مگر اینکه رهبری وارد کار شوند و تغییرات لازم را در این زمینه ایجاد کنند، زیرا اکه ایشان تنها شخصیتی در نظام هستند که میتوانند جو حاکم بر کشور را تغییر دهند، اگر چنین وضعیتی پیش بیاید نیز میتوان امید داشت که فضا باز شود و انتخابات پر شور برگزار شود، شما در انتخابات مجلس مشاهده کردید با رویکردی که شورای نگهبان در پیش گرفت، عملا انتخابات یک طرفه برگزار شد و مردم رای ندادند و اصول گرایان با خود رقابت کردند.
جلالی زاده اظهار داشت: با توجه به انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا، مذاکره بین دو کشور صورت میگیرد، اما این که نتیجه چه شود و آیا گشایشی در کار باشد، همان طور که عرض کردم بستگی به این دارد که در فضای داخلی کشور دگوگونیهای معنادار ایجاد شود و فضا از وضعیت فعلی که وجود دارد، فاصله بگیرد، حال باید در این راستا مشاهده کرد که طی ماههای آینده آیا چنین مسئله رخ خواهد داد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به اینکه اگر فضا باز شود و مردم نیز امیدوار، ظریف میتواند یکی از گزینههایی باشد که در ۱۴۰۰ حضور پیدا میکند، بیان داشت: ظریف با توجه به تجربه، تحصص و تبحری که در امر مذاکره و دیپلماسی دارد، میتواند به خوبی از عهده مذاکره با آمریکاییها برآید و در چنین شرایطی به عنوان رئیس جمهور ایفای نقش کند، اما باز هم تاکید میکنیم، این امر در گروی آن است که در کشور یک تغییر سیاست معناداری را شاهد باشیم.