قلمنیوز:تعطیلی هشتم ربیع الاول مصادف با شهادت امام حسن عسکری یکی از موارد چالش برانگیزترین تصمیمات دورههای مختلف مجلس شورای اسلامی بوده است. نمایندگان دوره نهم مجلس شورای اسلامی در آخرین روزهای کاری خود هشتم ربیع الاول را به عنوان سالروز شهادت امام حسن عسکری و آغاز امامت حضرت مهدی به عنوان تعطیل رسمی تعیین کردند. اعلام تعطیلی این روز جنجالهایی را در سال ۹۵ به دنبال داشت. سوال اول این بود که اگر شهادت امام حسن عسکری بهانه تعطیلی است پس چرا شهادت دیگر ائمه را تعطیل نمیکنند؟ لذا به نظر میرسد مناسبت مد نظر نمایندگان دوره نهم، آغاز امامت حضرت مهدی بوده نه شهادت امام یازدهم.
یک سال بعد، در آذر ۹۶ با روی کارآمدن مجلس دهم، مساله تعطیلی هشتم ربیع الاول بار دیگر در صحن مطرح شده و نمایندگان خواستار لغو این تعطیلی شدند. استدلال موافقان لغو تعطیلی این بود که این تعطیلی ۸ ربیع الاول به اقتصاد و وحدت مسلمانان ضربه میزند و از طرفی برگزاری جشنی با عنوان جشن امامت اختلاف میان شیعه و سنی را در کشور دامن میزند. اما مخالفان معتقد بودند زمینه تشریح فرهنگ اسلام ناب را نباید از بین ببریم.
علی مطهری از جمله مخالفان تعطیلی هشتم ربیع الاول، تصویب قانون تعطیلی این روز را موجب وهن مجلس خوانده و گفته بود این تعطیلی با شیطنت تصویب شده و باید لغو شود.
با وجود مخالفتها با تعطیلی هشتم ربیع الاول این روز همچنان به عنوان تعطیل رسمی در تقویم کشور ثبت شد و حواشی آن به مجلس ختم نشد و در دوران کرونا حاشیه جدیدی ایجاد کرد.
پدیده مناسک سازی یکی از معضلات سالهای اخیر است که حاکمیت و سازمانهای فرهنگی دینی با اقدامات قانونی این چنینی به آن دامن زدهاند. مراسم نوظهور «عید بیعت» در یک دهه اخیر در روز نهم ربیع برگزار میشود و از جمله ابداعات مذهبی است.
این مراسم در سالهای ابتدایی با برگزاری صبحگاه مشترک نیروهای نظامی در جمکران و اجتماع طلاب حوزههای علمیه آغاز شد و در سالهای اخیر به همایشهای مختلف ختم شده است و در روزهای گذشته همایشی چند هزار نفری در استادیوم ورزشی مشهد برای آن برگزار شد.
تصاویر مراسم امسال در شرایط کرونایی در ورزشگاه امام رضا مشهد موجی از انتقادات را به همراه داشته است. کلیپهای این مراسم نشان از حضور جمعیت زیاد و نقض پروتکلهای بهداشتی دارد. جالب اینجاست که برخی رسانههای اصولگرا از جمله خبرگزاری مهر بدون اشاره به نقض پروتکلهای بهداشتی، خبر برگزاری این مراسم را پوشش دادهاند.
مناسک جعلی دردسرساز
محمد مهاجری فعال رسانهای اصولگرا در واکنش به برگزاری این مراسم در یادداشتی نوشت: «همه نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و انتظامی خواب بودند و متوجه این مراسم نشدند؟ یا فکر کردهاند بیعت با امام زمان که آرمان جمهوری اسلامی است ربطی به حکومت ندارد؟ یا مشهد جزء خاک جمهوری اسلامی نیست؟»
اگرچه مراسم چند روز پیش برگزار شد، اما از روز دوشنبه برخی مقامات به برگزاری همایش مشهد واکنش نشان دادند؛ از جمله کیانوش جهانپور سخنگوی سابق وزارت بهداشت در توییتر خود با اشاره به برگزاری این مراسم گفته «حسب اطلاع از منابع مسوول هیچ مجوزی از ناحیه وزارت بهداشت یا دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای برپایی تجمع و مراسم عمومی تحت عنوان بیعت (آن هم تنها ۴۸ ساعت بعد از رهنمودها و تاکیدات مقام معظم رهبری در مقابله با کرونا) برای هیچ فرد یا گروهی صادر نشده است.
مینو محرز عضو ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به برگزاری جشن و تجمع در شهر مشهد گفت: از مردم و مسئولین تعجب میکنم که بعد از این همه مدت چرا اجازه میدهند چنین اتفاقاتی رخ دهد. او گفته «فقط میتوانم بگویم که متاسفم! کسانی که چنین تجمعی را در مشهد ایجاد کردند مسئول هستند و باید پاسخگو باشند.»
سخنگوی وزارت بهداشت نیز برگزاری جشن بیعت در مشهد را جنایت خوانده و گفته ما نمیدانیم چه کسی مجوز داده است. متاسفانه هزاران نفر را در یک فضا تجمع میکنند، ما نتوانستیم اطلاعاتی کسب کنیم که چه کسی با این مراسم موافقت کرده است.
بتول گندمی عضو شورای شهر مشهد در واکنش به این مراسم گفت که این همایش مجوز نداشته و خودسرانه برگزار شده است. همچنین شهرداری مشهد روز دوشنبه در اطلاعیهای اعلام کرد که این نهاد در برپایی جشن عید بیعت «هیچ نقشی نداشته» و در طراحی پوسترهای این رویداد از «لوگوی شهرداری سوءاستفاده شده است.»
مسئولان فرمانداری مشهد در حالی از عدم صدور هر گونه مجوز برای برگزاری این جشن خبر دادهاند که سازمان تبلیغات اسلامی در مقام برگزارکننده مدعی است برای این مراسم موافقت و «مجوز شفاهی» از مرکز بهداشت مشهد دریافت کردند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان مشهد عصر دوشنبه به خبرگزاری ایرنا گفته «این جشن باشکوه در فضای باز و با رعایت کامل فاصلهگذاری اجتماعی انجام شد.» همچنین کاربری به نام حسام دیدار که به نظر میرسد از مسئولان برگزاری مراسم مشهد با سخنرانی رائفی پور بوده در واکنش به انتقادات صورت گرفته با انتشار تصویر نامهای که از سوی نهادی تحت عنوان «شورای هیات مذهبی استان خراسان» صادر شده؛ در توییتر خود مدعی شد این مراسم مجوز داشته است.
این کاربر البته به یک تئوری توطئه در میان جریان حامی رائفی پور اشاره کرده و گفته «ما میدانیم این هوچیگریها برای این است که مردم ایران را موش آزمایشگاهی بهداشت جهانی کردهاید و میخواهید حواسمان رو پرت کنید. وگرنه اگر حق با شما بود، بجای توییت شکایت میکردید. واقعا که عجب تدبیر و امیدی داشت این دولت اصلاحات»
مجوز چنین مراسمی درحالی صادر شده که مقامات این شهر ورود به مشهد را در زمان تشییع پیکر محمدرضا شجریان در کمتر از چند ساعت ممنوع اعلام کردند.
شواهد نشان میدهد مشهد به واقع از حاکمیت خودمختاری برخوردار است، اما آنچه جالب توجه است سکوت سعید نمکی وزیر بهداشت دولت در مواجهه با این مساله است. نمکی هفته گذشته در یک سخنرانی آتشین از وجود مقصرانی در استمرار شیوع کرونا حرف زده بود که در صورت ادامه کارشکنیهای آنها مجبور است نامشان را برای مردم فاش کند. سکوت دو روز اخیر نمکی صداقت وزیر بهداشت را زیر سوال برده است.
تا کنون آمار مرگ و میر و همچنین ابتلا به ویروس کرونا نشان میدهد در دورانی که مراسم عمومی برگزار شده یا اماکن عمومی بازگشایی شدهاند، به شدت افزایش یافته است؛ چنانچه نگاهی به آمارها ثابت میکند که یکبار پس از بازگشایی مدارس، وضعیت بسیار بحرانی شد و بار دیگر پس از برگزاری مراسم عمومی عزاداری ماه محرم، آمارهای ابتلا و فوتی افزایش یافت. در مشهد نیز یکبار مراسم تشییع محمدرضا شجریان برگزار شده و یکبار هم چند هزار نفر در استادیوم ورزشی جمع شدهاند، با این شرایط باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده چه اندازه برگزاری چنین مراسم و تجمعات نالازمی باعث افزایش تعداد مبتلایان و همچنین مرگ و میر خواهد شد.
منبع: رویداد24