کد خبر: ۲۴۴۸۲
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۹

آیا قیمت دلار می‌ریزد؟ تا کجا؟

دلار طی دو روز اخیر نوسانی عمل کرده است، به طوری که تا کانال ۲۷ هزار تومان کاهش یافت، اما بعد از آن دوباره با افزایش روبرو شد، این رخداد خوش بینی ایجاد کرد که دلار میل عقب گرد دارد حال این سوال اساسی مطرح می‌شود، که آیا دلار واقعا کاهش خواهد یافت، یا اینکه باید منتظر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود و تا آن موقع دلار هم چنان در نوسان خواهد بود.
قلم‌نیوز:عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، در آخرین موضع گیری خود در مورد بازار ارز از بازگرداندن ارز تعدادی از صادرکنندگان خبر داد و گفت: انتقادات در خصوص پایین نیامدن قیمت ارز را می‌پذیرم.

همتی با اشاره به انتقادات برخی، افزود: خیلی‌ها می‌گویند چند بار تکرار کردید، اما اتفاق نیفتاده، باید بگویم شرایط بسیار متغیر است، ده‌ها میلیون دلار ارز ما الان مسدود است و مشخص است اگر آزاد شوند این نرخ‌ها پا برجا نمی‌ماند این طبیعی است. عده‌ای می خواهند انتقاد کنند اشکالی ندارد ما می پذیریم.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: آن‌هایی که ارز را نیاورده بودند هم بعد از پیگیری‌هایی که از تیرماه شروع کردیم و کمک‌هایی که دیگر دستگاه‌های نظارتی به ما کردند تا به امروز ۸ میلیارد دلار از مجموع ۲۷ میلیارد دلار تعهد ایفاد نشده صادرکنندگان به چرخه اقتصاد برگشته است و ۱۹ میلیارد باقی مانده نیز ان شاء الله به تدریج بازگردانده می‌شود و تعهدات ایفا می‌شود.
 
قیمت واقعی ارز ۳۰ هزار تومان نیست

یحیی آل اسحاق رئیس اسبق اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه ۳۰ هزار تومان قیمتی واقعی دلار نیست، گفت: اگر بخواهیم واقعیات اقتصادی را در نظر بگیریم، به طور قطع قیمت دلار زیر ۲۰ هزار تومان است، اما طی چند ماه اخیر به دلیل فضای روانی ناشی از تحریم‌ها و فشار‌های اقتصادی که وجود داشته، ارز افزایش بسیار زیادی را تجربه کرده است، اما با این حال اگر شرایط مهیا شود، نرخ ارز کاهش بیشتری خواهد داشت.

وی افزود: طی سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ ارز را به صورت مصنوعی ثابت نگه داشتند، و در این زمینه بار‌ها هشدار داده شد که فنر قیمتی دلار یک روز در خواهد رفت، از سال ۹۶ تاکنون که تحریم‌ها بیشتر شد، این فنر کاملا رها شده، اما آن را دیگر باید کنترل کرد، چرا که ارز واقعا کشش افزایش قیمت بیشتر از این را ندارد، اگر بانک مرکزی بتواند منایع ارزی خود را آزاد کند، دلار به طور حتم کاهش خواهد یافت.

آل اسحاق اظهار داشت: طی دو روز اخیر که دلار سیر کاهنده‌ای نیز به خود گرفت، دلیلش این بود که بانک مرکزی توانسته به بخشی از دارایی‌های ارزی دست پیدا کند، قدر مسلم اگر این وضعیت ادامه دار باشد، به طور قطعا دلار در این نرخ‌های ۲۹، ۳۰ هزار تومان نخواهند ماند، مشاهده کردید بعد از آن که خبر کاهش نرخ ارز در بازار پیچید، بسیاری از دارندگان دلار فروشنده شدند، اما در مقابل اکثر صرافی‌ها هیچ خریدی نداشتند.

این فعال بخش خصوصی بیان داشت: ارز همواره متغیر کلیدی اقتصاد ایران بوده و با توجه به اینکه مواد اولیه تولید و کالا‌های اساسی وارد می‌شوند، هرگونه تغییر و افزایش در این مولفه حیاتی اقتصاد، نوسانات و افزایش قیمت‌ها را در بازار‌های مختلف به همراه خواهد داشت، بنابراین باید، دولت و بانک مرکزی منابع کافی ارز در اختیار داشته باشند، تا بتوانند هر زمان که نیاز شد، به تقاضا پاسخ دهند، تا بازار مدیریت و کنترل شود، در غیر این صورت ارز با افزایش و نوسان قیمتی روبرو خواهد بود.

وی اضافه کرد: در حال حاضر بر اساس آمار‌های بانک جهانی و برآورد‌هایی که انجام می‌شود، دارایی‌های ارزی کشور ۸۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود، که در کشور‌های مختلف به دلیل تحریم‌ها بلوکه و مسدود است و اجازه انتقال آن‌ها به کشور داده نمی‌شود، این رقم نیاز‌های ارزی کشور را بین ۱.۵ تا ۲ سال مرتفع خواهد کرد، اگر به آن‌ها دسترسی پیدا شود، این در حالی است که درآمد‌های ارزی کشور در سال ۹۴ بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار بود که ۲۰ میلیارد دلار آن در قالب برجام به کشورمان بازگردانده شد.

تاثیر مستقیم انتخابات آمریکا بر روی نرخ ارز

سید کمال سیدعلی کارشناس بازار ارز با اشاره به اینکه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که کمتر از یک ماه آینده برگزار می‌شود، تاثیر بسیار زیادی بر روی آینده نرخ ارز دارد، گفت: اگر دونالد ترامپ انتخاب شود، با توجه به انتظارات تورمی که وجود خواهد داشت، نرخ دلار با نوسان روبرو می‌شود، اما اگر جو بایدن به کاخ سفید راه پیدا کند، آن زمان شرایط بسیار متفاوت خواهد شد، زیرا که او اعلام کرده به برجام باز خواهد گشت، اگر چنین اتفاقی رخ دهد، به تبع آن تحریم‌ها نیز کمتر خواهد شد و طبعا در چنین شرایطی ارز با کاهش بسیار قابل توجه‌ای روبرو خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه تحریم‌ها و کاهش درآمد‌های ارزی کشور، یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش نرخ دلار طی این مدت بوده است، افزود: باید توجه داشت، تا زمانی که تحریم‌ها باقی باشد، ارز در بلند مدت سیر افزایشی خواهد داشت، حال اگر در ماه‌های آینده اتفاقی رخ دهد که از حجم تحریم‌ها کاسته شود و در پی‌ آن ورودی ارز به کشور افزایش یابد، قدر مسلم در چنین شرایطی ارز به راحتی قابل کنترل خواهد بود.

سیدعلی اظهار داشت: سیاست گذاری ارزی نیز یکی دیگر از آن مسائلی است که در تعیین نرخ ارز اثرگذار است، به طور مثال سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی که کارشناسان از همان ابتدای مطرح شدن، اجرای چنین سیاستی را اشتباه دانستند، اما دولت آن را اجرا کرد، اثرات بسیار بدی داشت، حال دولت به مرور در حال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است که این مسئله خود می‌تواند قدم درستی باشد، به طور کلی تصمیمات ارزی که گرفته می‌شود، از سوی بانک مرکزی آن هم در شرایطی که تنگای ارزی وجود دارد، از اهمیت بسزایی برخوردار است و این تصمیمات باید بسیار درست و هوشمندانه باشد.

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی اضافه کرد: مسائل اجتماعی که در جامعه وجود دارد و همچنین فضای روانی بازار ارز از دیگر متغیر‌هایی هستند که می‌توانند نرخ دلار را بالا و پایین کند، طی دو سال اخیر به دلیل اینکه فضای روانی بسیار بدی وجود داشت و به دلیل فشار‌های اقتصادی و تحریم‌ها همگان انتظار رشد دلار را داشتند، این مسئله بار بسیار زیادی را ایجاد کرد، برای نرخ ارز و یکی از دلایلی شد که موجبات نرخ رشد دلار را فراهم آورد.

منبع: فرارو



خبرهای مرتبط
نظرات بینندگان