تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به قلم نیوز است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید: " ایران سامانه "
قلمنیوز: رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در سفری یک روزه به بغداد خواهد رفت. منابع رسانهای منطقهای ادعا میکنند که ظریف در این سفر پیامهای ایران به عربستان را به اطلاع مقامات عراق میرساند.
در آستانه شروع تور منطقهای مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به بغداد میرود. در این سفر، ظریف با مقامات عالیرتبه عراق نظیر رئیس جمهور، نخست وزیر و وزیر خارجه دیدار خواهد کرد.
ظریف در حالی عازم بغداد میشود که یک روز بعد از این سفر، نخست وزیر عراق روز دوشنبه به عربستان و سه شنبه به ایران سفر خواهد کرد. از این رو، سفر ظریف از منظر احتمال تبادل پیام میان ایران و عربستان از طریق عراق توجه محافل رسانهای منطقهای را جلب کرد.
روزنامه الاخبار لبنان پیش بینی کرده است که تحرکات ظریف به احیای وساطت عراق میان ایران و عربستان منجر شود. پیشتر در دوره نخست وزیری عادل عبدالمهدی، عراق تکاپوهایی برای وساطت میان تهران و ریاض انجام داده بود، اما بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس در فرودگاه بغداد، این تکاپوها متوقف شد. سردار سلیمانی زمانی که ترور شد پیامی از جانب ایران به عربستان با خود به عراق حمل کرده بود.
کاظمی در هفته جاری به عربستان و ایران سفر می کندحالا با روی کار آمدن کاظمی که روابط نزدیکی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان دارد، احتمال از سرگیری وساطت عراق قوت بیشتری گرفته است. خصوصا که رفت و آمد علنی و غیرعلنی مقامات ایرانی به بغداد این اواخر بیشتر شده است. به ادعای الاخبار، اوایل هفته گذشته، هئیتی از وزارت اطلاعات ایران به عراق سفر کرده بود. منابع بلندپایه در دولت عراق گفته اند که هدف این رفت و آمدها، زمینه سازی برای سفر روز سه شنبه مصطفی کاظمی به ایران است.
اما سوای سفر کاظمی، طبق روایت الاخبار، رفت و آمدهای مقامات ایرانی به بغداد بعد از ترور سردار سلیمانی متضمن سه هدف است: اول؛ ایران سعی میکند رویکرد جامع و واضحی نسبت به عراق تدوین کند. دوم؛ ایران دنبال تقویت مناسبات سیاسی، اقتصادی و بهداشتی با عراق است. عراق دنبال استفاده از تجربه ایران در مقابله با ویروس کرونا است. در مقابل، ایران «پیشنهادهات اغواکنندهای» در زمینه توسعه آب و برق عراق ارائه میکند، چرا که ایران متوجه شده که کاظمی با حمایت آمریکا در آستانه امضای یک یادداشت تفاهم با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در زمینه توسعه برق عراق است.
اما سومین هدف رفت و آمدها، به وساطت کاظمی میان ایران و عربستان مربوط میشود. الاخبار در این خصوص نوشت: «دو طرف [ایران و عربستان]تلاش میکنند تفاهم غیرمستقیمی ترسیم کنند. کاظمی امیدوار است که بتواند در این امر نقشی ایفا کند. برخی از نزدیکان نخست وزیر عراقی در این زمینه "خوشبین" هستند. خصوصا که کاظمی با سعودیها و همچنین برخی محافل در تهران که برای "تنشزدایی" در منطقه اشتیاق دارند، روابط "خوبی" دارد.»
به نوشته الاخبار، کاظمی برخلاف عبدالمهدی که روابط گستردهای با ایران داشت، با عربستان روابط عمیقی دارد. کاظمی از سال ۲۰۱۶، یعنی زمانی که به ریاست دستگاه اطلاعات رسید، توانست روابط عمیقی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان ایجاد کند. امری که احتمال موفقیت وساطت وی را بیشتر میکند. همچنین، کاظمی در دوره نخست وزیری حیدر عبادی و عبدالمهدی، نقش مهمی در اعتمادسازی میان عراق و عربستان بازی کرد.به گفته الاخبار، انتظار میرود که ظریف در بغداد، مجموعهای از ایدهها را مطرح کند که میتوانند سنگ بنای تفاهم با عربستان باشند. یک روز بعد از سفر ظریف، کاظمی به عربستان سفر خواهد کرد و این ایدهها را با خود به آنجا خواهد برد. سپس، روز سه شنبه، کاظمی به همراه پاسخهای احتمالی عربستان، عازم تهران خواهد شد.
منبع: فرارو،