کد خبر: ۲۰۱۵۰
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۹

چرا اصولگرایان از رقابت می‌ترسند؟

هنوز یک سال دیگر تا انتخابات ریاست‌جهموری ۱۴۰۰ باقی مانده است، با این حال آنچه در فضای سیاسی کشور مشاهده می‌شود بی‌رمقی و به نوعی سردرگمی جریان‌های سیاسی است.
اصلاح‌طلبان در گیرودار ادامه فعالیت شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان هستند و اینکه چگونه دوباره مشارکت اجتماعی را بالا ببرند. اما در آن سو یعنی جناح اصولگرایان، داستان کاملا متفاوت است. آنها مانند اصلاح‌طلبان دغدغه بالا بردن سطح مشارکت در انتخابات را ندارند چرا که اتفاقا مانند انتخابات اسفندماه ۹۸ پایین بودن سطح مشارکت آنها را پیروز میدان می‌کند.

بنابراین ادامه همین روند در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ بهترین زمینه را برای پیروزی دوباره آنها فراهم می‌کند.به همین خاطر از همین حالا تلاش می‌کنند به جای رقابت در انتخابات، رقیب‌شان را از قبل حذف کنند، همان‌طور که از حضور محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت‌های نهم و دهم که مورد حمایت اصولگرایان بود، دچار یک ترس غیرقابل پنهان شده‌اند و از همین الان برای رد صلاحیت احمدی‌نژاد به شورای نگهبان فشار آورده‌اند. از آن سو هم روزی یک نفر را به عنوان نامزد احتمالی اصلاح‌طلبان در ۱۴۰۰ معرفی می‌کنند.

شاید اصولگرایان هیچ وقت فکر نمی‌کردند رئیس‌جمهوری که منتخب خودشان بود و تمام قد از او حمایت می‌کردند روزی رقیب آنها شود و از آمدن دوباره او به میدان رقابت‌ها ترس داشته باشند. ترس از احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری سابق اصولگرایان البته فقط مختص به شخص او نیست بلکه آنها حتی سعی می‌کنند وزرای سابق او را نیز به نوعی محدود کنند به گونه‌ای که در مجلس تمام اصولگرای یازدهم از راهیابی وزرای احمدی‌نژاد حتی به کمیسیون امنیت ملی مجلس جلوگیری شد.

اما ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود و از همین الان که یک سال به انتخابات ۱۴۰۰ باقی مانده می‌خواهند با حذف رئیس‌دولت‌های نهم و دهم خیال‌شان از این بابت راحت شود. اولین بار مرتضی طلایی، فعال سیاسی اصولگرا و چهره نزدیک به قالیباف بود که این تلگنر را به اصولگرایان زد و نگرانی خود را از بابت آمدن احمدی‌نژاد در ۱۴۰۰ بیان کرد.

طلایی مدعی شد که احمدی‌نژاد برای 1400 در حال رایزنی با شورای نگهبان است تا تایید صلاحیت خودش را بگیرد. اما اصولگرایان گویی دیگر نتوانستند نگرانی خودشان را نسبت به آمدن دوباره محمود احمدی‌نژاد به صحنه رقابت‌ها پنهان کنند به گونه‌ای که روز گذشته ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا هشدار داد که اگر شورای نگهبان احمدی‌نژاد را تایید صلاحیت کند از چاله به چاه خواهد افتاد.

این فعال سیاسی در گفت‌وگو با خبرآنلاین، گفته: بنده معتقدم آقای احمدی‫نژاد قطعا تصمیم جدی برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ دارد. این حضور نیز تنها به دو دلیل امکان وقوع پیدا نخواهد که یکی سد «شورای نگهبان» و دیگری «شرایط اجتماعی» در آینده است.

این فعال سیاسی اصولگرا در مواجهه با این پرسش که آیا این احتمال وجود دارد که شورای نگهبان برای افزایش مشارکت مردم در انتخابات بر خلاف سال ۹۶، احمدی‫نژاد را تایید صلاحیت کند، تصریح کرد: به نظر من این رفتار احتمالی شورای نگهبان مصداق بارز «از چاله به چاه افتادن» است. چرا که به نظر نمی‌رسد شورای نگهبان فردی را که در انتخابات سال ۹۶ به دلایل گوناگون رد صلاحیت کرده، برای انتخابات بعدی تایید کند، زیرا ساختار نهادی به نام شورای نگهبان به این شکل است که نظارت استصوابی خود را تنها معطوف به شایستگی افراد برای شرکت در انتخابات می‌کند و خود را مکلف به ایجاد ساز و کار برای افزایش مشارکت مردم نمی‌داند.

ایمانی با بیان اینکه تبحر احمدی نژاد در شوآف تبلیغاتی است، گفته: احمدی‌نژاد به واسطه نوع بیان و ادبیات خاص خود و همچنین آن بخش از عملکرد ۸ ساله دوران حضور در ریاست جمهوری که برای یک بخشی از جامعه خوشایند بود می‌تواند کار خود را به پیش ببرد و البته در شوآف تبلیغاتی نیز وی فرد متبحری است.

این هشدار اصولگرایان به شورای نگهبان و دیگر جناح‌ها و طیف‌های اصولگرایی درواقع نشانگر ترس این جریان سیاسی از حضور مجدد احمدی‌نژاد در رقابت‌هاست. بنابراین برای جلوگیری از حضور او و جریان فکری‌اش بهترین راهکار این است که از همین الان مانع قدرت‌یابی او شوند. یعنی به جای جنگیدن در میدان رقابت از قبل رقیب خود را حذف کنند. همان‌طور که پیش از این برخی رسانه‌ها اشاره کردند که احتمالا اصولگرایان رئیس دولت‌های نهم و دهم را رقیبی برای محمدباقر قالیباف در ۱۴۰۰ می‌دانند که برای این جریان سیاسی دردسرساز خواهد شد. بنابراین بهتر است قبل از وقوع فاجعه جلوی آن را بگیرند که «حذف» بهترین راهکار برای این امر تشخیص داده شده است.

اما اصولگرایان برای انتخابات ۱۴۰۰ تنها احمدی‌نژاد و جریان نزدیک به او را در مقابل خود نمی‌بینند. آنها رقیبی قدیمی و دارای پایگاه اجتماعی قوی را برای رسیدن به اهداف خود در مقابل دارند که خطرش چند برابر احمدی‌نژاد است. رقیبی که حتی اگر خودش نامزدی در انتخابات نداشته باشد با ائتلاف نیز می‌تواند مانع پیروزی اصولگرایان شود. بنابراین این مانع خیلی محکم‌تر و جدی‌تر است. بنابراین تلاش‌ها برای حذف او در رقابت‌ها قطعا بیشتر خواهد بود، همان‌طوری که در نبود آن با کمترین آراء همه نیروهای اصولگرایی به مجلس شورای اسلامی راه یافتند.

اصلاح‌طلبان طی سال‌های اخیر به واسطه عملکرد دولت مورد حمایت آنها دچار ریزش در پایگاه اجتماعی خود شدند و تلنگر جدی این ناامیدی و کاهش اعتماد عمومی در انتخابات اسفندماه ۹۸ به اصلاح‌طلبان زده شد. بنابراین آنها به خوبی می‌دانند برای پیروزی در هر رقابتی ابتدا باید اعتماد سرمایه اجتماعی خود را جلب کنند و پایگاه رای خود را با صندوق رای آشتی دهد. امری که چندان کار آسانی نیست و همچنان نخبگان فکری و تئوری‫پردازان جریان اصلاحات راهی برای آن پیدا نکرده‌اند. در همین راستا رقیب آنها یعنی اصولگرایان، چنین شرایطی را بهترین فرصت برای حذف رقیب قبل از رقابت‌ها می‌بینند. بنابراین در این یک سال باقی مانده به جای اینکه تلاش کنند راهکار و استراتژی برای پیروزی در رقابت‌ها ارائه کنند، بهتر می‌بینند که رقیبی وجود نداشته باشد. پس حذف قبل از رقابت استراتژی جدید و مناسب این جریان سیاسی شده است.

اصولگرایان هر روز یک نفر را به عنوان نامزد احتمالی اصلاح‌طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ معرفی می‌کنند. در میان افرادی که به عنوان نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلبان معرفی شده نام افرادی همچون محمدجواد ظریف، اسحاق جهانگیری، علی لاریجانی و همچنین سیدحسن خمینی به چشم می‌خورد. افرادی که معمولا از سوی اصولگرایان مطرح شده‌اند. آنها ابتدا این افراد را نامزد احتمالی اصلاح‌طلبان معرفی می‌کنند سپس در تحلیل‌های خود به نقد عملکردشان می‌پردازند و به نوعی در تلاش هستند تا آنها را یک مهره سوخته در فضای سیاسی کشور معرفی کنند. درواقع اصولگرایان از یک سو عملکرد اصلاح‌طلبان را طی سال‌های اخیر مورد نقد جدی قرار می‌دهند و معتقدند که اصلاح‌طلبان دیگر حمایت پایگاه اجتماعی خود را ندارند، اما از سوی دیگر همچنان نگران نامزد احتمالی این جریان هستند و هر بار یک نفر را معرفی می‌کنند.

آنچه از تلاش و تکاپوی آنها در فضای سیاسی کشور مشاهده می‌شود نوعی ترس از رقابت است. آنها به خوبی می‌دانند که اگر اصلاح‌طلبان در این میدان حضور داشت باشند و سطح مشارکت را بالا ببرند نتیجه دلخواه آنها رقم نخواهد خورد بنابراین بهترین استراتژی حذف قبل از رقابت است. همین امر درمورد حضور احمدی‌نژاد نیز صدق می‌کند، چرا که اصولگرایان بارها اعلام کرده‌اند که او حمایت پایگاه اجتماعی را ندارد، اما همچنان از آمدن او به صحنه رقابت‌ها واهمه دارند. اقبال عمومی به سمت اصولگرایان بسیار ضعیف است به گونه‌ای که خودشان همیشه ترس ظهور یک جریان سوم را داشته و دارند پس بهتر می‌بینند که تمام راه‌های حضور هر رقیبی را برای انتخابات مسدود کنند.

منبع: ابتکار

خبرهای مرتبط
نظرات بینندگان