جهش قیمتها در بازار اجاره، این بخش را نیز دچار کسادی کرد. واسطههای ملکی میگویند به دنبال افت ۶۵ درصدی خرید و فروش مسکن، از ابتدای تیرماه بازار اجاره نیز دچار کسادی شده و عمده مستاجران قراردادهای خود را تمدید میکنند؛ شیب افزایش قیمتها نیز ملایمتر شده است.
از ابتدای خردادماه امسال قیمتها در بازار اجاره به تبعیت از جهش قیمت مسکن رشد قابل توجهی داشت. دفاتر املاک از افزایش ۲۰ تا ۷۰ درصدی نرخهای پیشنهادی از سوی موجران خبر دادند. با اینکه روند رشد قیمتها با توجه به جامعه هدف بازار اجاره، پایینتر از افزایش قیمت خرید و فروش بوده، اما در برخی مناطق پرتقاضا اجاره بها به اندازه میانگین قیمت مسکن افزایش یافته است. به دلیل پایین آمدن نرخ سود بانکی نیز عمده مالکان ترجیح میدهند که به جای پول پیش، اجاره بیشتری دریافت کنند.
پیشبینی میشد با آغاز تیرماه که اولین ماه از فصل جابهجایی محسوب میشود شاهد افزایش جابهجایی و به تبع آن رشد قیمتها در بازار اجاره باشیم اما افت شدید سرعت رشد قیمت مسکن تاثیر خود را در اجاره بها نیز ایجاد کرد و این بخش نیز تا حدودی آرام شده است؛ چرا که قیمت مسکن به عنوان مهمترین شاخص قیمت اجاره ارزیابی میشود. هرچند عواملی همچون نرخ تورم، سود بانکی و بازدهی بازارهای رقیب نیز در افزایش اجاره بها موثر است. قیمت مسکن شهر تهران در تیرماه ۱۳۹۸ به متری ۱۳.۵ میلیون تومان رسید که نسبت به ماه قبل فقط ۰.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹۱ درصد رشد نشان داد. افزایش قیمت عمدتا در مناطق جنوبی صورت گرفت و مناطق میانی دچار کاهش قیمت شدند.
مظنه اجاره بها در تهران بر اساس قیمتهای پیشنهادی در مردادماه ۹۸
محله متراژ سن بنا ودیعه(تومان) اجاره(تومان)
سلسبیل ۵۰ ۱۴ ۱۵ میلیون ۱.۵ میلیون
اکباتان ۷۴ - ۱۷۰ میلیون -
دروس ۱۲۵ ۷ ۱۲۰ میلیون ۵.۵ میلیون
پرند ۸۰ نوساز ۱۰ میلیون ۴۰۰ هزار
نواب ۴۵ ۱۳ ۳۰ میلیون ۱ میلیون
پونک ۸۵ ۱۲ ۲۰۰ میلیون -
مجیدیه ۹۵ ۱۲ ۲۱۰ میلیون -
جنتآباد ۷۵ ۱۶ ۱۵۰ میلیون -
تهرانپارس ۷۰ نوساز ۱۳۰ میلیون -
اندیشه ۹۴ ۳ ۵۰ میلیون ۹۵۰ هزار
کوچ طبقاتی در پایتخت کلید خورد
از سوی دیگر گزارشهای میدانی نشان میدهد که امسال مستاجران به اولویتهای بعدی روی آوردهاند. بعضی به خانههای قدیمیتر رفتهاند و برخی دیگر محله یا منطقه خود را تغییر دادهاند. همچنین از اطراف تهران خبر میرسد که به دنبال نوسانات نرخ اجاره بها جمعیت شهرهای اقماری پایتخت افزایش یافته است. یک واسطه ملکی در یکی از شهرهای شرق تهران میگوید: امسال شاهد مهاجرت تعداد قابل توجهی از خانوارهای تهرانی به این منطقه هستیم؛ برخی برای خرید آمدند و برخی دیگر برای اجاره.
با اینکه بانک مرکزی، میانگین افزایش اجاره بها در شهر تهران طی تیرماه امسال نسبت به تیرماه پارسال را ۲۵ درصد اعلام کرده، بررسیهای میدانی حاکی از آن است که در مناطق دارای سرانههای مناسب و پرتقاضا افزایش، بسیار بیش از این مقدار بوده است. هرچند از اوایل تیرماه قراردادهای اجاره هم راکد شده و مشاوران املاک میگویند که عمده مستاجران قراردادهای خود را تمدید میکنند. مصطفیقلی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک هم خبر داده که در روزهای اخیر شاهد کاهش قیمتهای پیشنهادی در بازار اجاره هستیم.
پیشبینی میشود هرچه به پایان فصل نقل و انتقالات نزدیکتر شویم بازار اجاره روند آرامتری به خود بگیرد.