به گزارش قلم نیوز- "سورنا ستاری" در نشست صمیمی با جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه رشد فزاینده استارت اپها و ارائه یک خدمت تازه، تحول جدی در نگاه جامعه به دانشگاه، پژوهش و فناوری را کلید زده است.
وی تاکید کرد: امیدواریم با همکاری و همدلی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، روند تحول و جریانسازی فرهنگ اقتصاد دانشبنیان با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند.
ستاری برداشتن موانع و مساعد کردن محیط کسب و کارهای دانشبنیان و استارت آپی را رسالت اصلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با همدلی و همیاری دیگر دستگاهها از جمله مجلس شورای اسلامی برشمرد و گفت: ترویج گفتمان و فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان گام مهمی در حمایت از بلوغ و توانمند شدن شرکتهای دانشبنیان است که باید با تحول جدی در قوانین، ساختارها و بروکراسی اداری و بازار ممکن شود.
وی با بیان اینکه حاکمیت اقتصاد متکی به درآمدهای نفتی،مشکلات و موانع جدی را برای کسب و کارهای داخلی ایجاد کرده است، افزود: در این ساختار ناسازگار با خلاقیت و نوآوری، تلاش کردیم تا یک زیست بوم را برای کسبوکارهای دانشبنیان و استارت اپی اختصاص دهیم؛ محیطی که جوانان خلاق و کارآفرین بتوانند آزادانه و بدون دغدغه، کسب و کارشان را توسعه دهند و ارزشآفرینی کنند.
ستاری، رونق بیش از ۴هزار شرکت دانشبنیان، ارزشآفرینی هزاران استارتاپ و درآمد ۶۰هزارمیلیاردتومانی این کسب و کارها را بخش کوچکی از حاصل تلاش جدی به منظور گسترش زیستبوم کارآفرینی و نوآوری شرکتهای دانشبنیان عنوان کرد.
به گفته ستاری، این کسبوکارها که بر مدار خلاقیت و نوآوری جوانان تحصیلکرده و خلاق حرکت میکند، ساختارهای پیشین اقتصاد را متحول ساخته و اکنون نیز اثر خود را در سپهر اقتصاد کشور نمایان کرده است؛ ایران با ۲ پله صعود نسبت به سال گذشته در جمع ۴۷ اقتصاد نوآور دنیا قرار گرفته است در حالیکه اقتصاد سنتی و مرسوم، چندین گام عقبتر حرکت میکند و این موضوع از پیشتازی اقتصاد دانشبنیان ایران حکایت دارد.
توانمندی تأمین ۹۷درصد نیاز دارویی کشور
معاون علمی و فناوری با بیان اینکه ۹۷درصد داروی مورد نیاز کشور توسط شرکتهای دانشبنیان بومیسازی و تولید شده است، اظهار کرد: بومیسازی و تولید ۹۷ درصد از داروی مورد نیاز کشور از خروج ۵۵۰ میلیون دلار ارز جلوگیری میکند این در حالی است که ۸/۱ میلیون دلار متعلق به ۳ درصد دیگر است تا ۲ سال آینده به طور کامل توسط فناوران کشور بومیسازی میشود.
وی ادامه داد: با وجود اینکه برندهای دانشبنیان ایرانی میتوانند تمامی نیاز کشور به داروهای بومی سازی شده را تأمین کنند، قوانین فعلی، برندهای تولید کننده داروی داخلی را برای داشتن حداکثر ۸۵ درصد بازار داخلی داروی کشور محدود میکند و ۱۵درصدی که متعلق به برندهای خارجی است، ۴۰۰میلیون دلار خروج ارز از کشور را به دنبال دارد؛ این در حالی است که تنها یک نمونه از داروی نوترکیب دانشبنیان ایرانساخت موفق شده است ۱۰۰درصد بازار کشور پهناوری چون روسیه را در اختیار بگیرد. بنابراین نیازمند تحولی جدی در قوانین و رویکردها هستیم از جمله اینکه نگرش و فرهنگ واردات باید اصلاح شود.
ستاری با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری تلاش میکند اگر هزینهای در پژوهش توسط دولت انجام میشود چندین برابر ارزش افزوده به همراه داشته باشد، افزود: رسالت دولت تصدیگری در پژوهشهای کاربردی، کسبوکارهای دانشبنیان و استارتاپی نیست. بلکه صرفاً باید یک محیط مساعد را برای این حوزهها فراهم کند؛ محیطی که سرمایهگذار بخش خصوصی، سود واقعی را در سرمایهگذاری روی پژوهش ببیند. برای این تحول نیازمند یک محیط جدید هستیم.
به گفته معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری کشور ما مهمترین زیرساختها و پیشنیازهای شکلگیری این محیط یعنی نیروی انسانی جوان و خلاق را در اختیار دارد. بر اساس شاخصهای جهانی نوآوری ایران در صدر کشورهای برخوردار از سرمایه انسانی است و این سرمایه ارزشمند به یک محیط سازگار با کارآفرینی و نوآوری نیاز دارد.