افغانستان را میتوان یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی ایران به شمار آورد، اما جالب اینکه با وجود اقتصاد نه چندان قوی افغانستان ایران در بخشهایی به واردات از این کشور همسایه میپردازد.
مروری بر آمارهای گمرکی گویای آن است که در پنج ماهه اول سال جاری بالغ بر ۷۷ تن دانه کنجد از افغانستان وارد ایران شده است که ارزش این کالا بالغ بر ۱۰۰ هزار دلار بوده است. ارزش ریالی این کالا نیز بالغ بر ۳۲۵ میلیون تومان محسوب میشود.
همچنین تخم سبزیجات مختلف برای کشت دیگر کالایی است که در حجمی بالغ بر ۱۹۲ تن وارد کشور شده و حدود ۲۶۲ هزار دلار ارزش آن بوده است که ارزش ریالی این واردات حدود ۸۴۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میشود.
علاوه بر این سایر نباتات و اجزای آنها که در صنایعی مانند عطرسازی و داروسازی مورد استفاده قرار میگیرند در حجمی حدود ۱۱۴ تن و با ارزشی بیش از ۴۵ هزار و ۵۰۰ دلار و حدود ۱۴۸ میلیون تومان از دیگر کالاهای صادراتی افغانستان به ایران به شمار میرود.
انواع شیرهها و عصارههای نباتی از دیگر کالاهای صادراتی افغانستان به ایران است که در پنج ماهه اول سال جاری حجمی حدود چهار تن کالا در این بخش وارد مرزهای ایران شده و ارزشی بالغ بر ۱۰ هزار دلار به خود اختصاص داده است. از نظر ریالی نیز حجم واردات این بخش بالغ بر ۳۳ میلیون تومان بوده است.
کک سنگ مرمر و سنگهای تراورتن یا کار نشده یا ناهمواری گرفته شده در حجمی بالغ بر ۶۶۰ تن و با ارزشی حدود ۱۱۹ هزار دلار دیگر کالای وارداتی ایران از افغانستان است که واردات این بخش حدود ۳۸۶ میلیون تومان را به خود اختصاص میدهد.
همچنین ککهای بریده شده به وسیله اره یا به صورت بلوک بخش دیگری از کالاهای وارداتی این کشور همسایه به شمار میروند که در حجمی بالغ بر ۲۳۱ تن و با ارزشی بیش از ۴۸ میلیون دلار معادل ۱۵۴ میلیون تومان بخش دیگری از واردات این کشور را به خود اختصاص میدهد.
اما در کنار واردات نه چندان بالایی که از افغانستان صورت میگیرد، در حال حاضر حدود ۳۰ درصد از کل بازار وارداتی کشوری چون افغانستان در اختیار ایران قرار دارد.
به گفته مدیرکل دفتر بازرگانی کشورهای آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت، در حال حاضر بازار واردات کشوری چون افغانستان حدود ۷.۵ میلیارد دلار است که از این رقم حدود ۲.۵ میلیارد دلار سهم کشور ایران بوده و به عبارتی میتوان گفت که ۳۰ درصد از واردات این کشور از طریق ایران تامین میشود.