آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی از نامزدهای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری است که بجز دوره اول، در ادوار بعدی عضو و حتی از اعضای هیات رئیسه آن بوده است.
او که اکنون نماینده ولی فقیه و امام جمعه اراک است، سمتهایی چون وزیر اطلاعات، دادستان کل کشور و عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام را در سوابق کاری خود دارد.
وی در گفتوگویی به تشریح وظایف و فلسفه مجلس خبرگان پرداخته و در بیان چگونگی نظارت این مجلس بر رهبری، به دیدار اعضای هیات رئیسه و کمیسیون تحقیق با رهبر انقلاب اشاره و بیان می دارد که پس از آنکه اعضای حاضر هشت مسئله جمع بندی شده را مطرح کردند، مقام معظم رهبری نیز توضحیات لازم در رابطه با آن موارد را مطرح کردند.
دری نجف آبادی در بخشی از این گفتوگو در مورد معیارهایی که شورای نگهبان بر اساس آن صلاحیت نامزدهای خبرگان را بررسی می کند، میگوید این اختیار را خود اعضای خبرگان به شورا داده و میتوانند با اصلاح و تغییر قانون، این اختیار را مجدد از فقهای شورای نگهبان بگیرند. او همچنین معتقد است که در رابطه با بحثهایی که پیرامون شورای نگهبان در احراز صلاحیت برخی نامزدهای خبرگان بوجود آمده، اعضای این شورا از اختیارات قانونی که به آنها داده شده استفادده و مرتکب تخلفی نشدهاند.
این نامزد انتخابات مجلس خبرگان که نام وی نیز در فهرست خبرگان مردم به سرلیستی آیتالله هاشمی دیده می شود، در مورد فضاسازیهای برخی گروهها و رسانههای تندرو که این لیست را مورد حمایت بیگانگان معرفی میکنند، میگوید که این انتخابات نباید بهانه ای باشد برای زیر سوال بردن شخصیتهایی که 50 سال برای این نظام و انقلاب تلاش کرده اند.
اهم محورهای این گفتوگو در ادامه میآید:
*خبرگان رهبری حساسترین و ارزشمند ترین نهادی است که پس از مقام معظم رهبری در نظام اسلامی باید حساسترین تصمیمات را اتخاذ کند. در صورتی که نیاز شد این مجلس خبرگان است که باید کلیدیترین و عالی ترین تصمیم را برای این نظام بگیرد.فلسفه تشکیل این مجلس بر این مبنا استوار است که در راس نظام اسلامی ولی فقیه جامع الشرائط قرار دارد که در تمام ابواب فقه، فقیه و صاحب نظر محسوب شده و از آگاهی سیاسی، اجتماعی و بین المللی برخوردار است. از این رو وظیفه خبرگان رهبری تشخیص این صفات در فرد و انتخاب او به عنوان ولی فقیه است.
*بررسی شرایط خبرگان طبق اصل 98 قانون اساسی به عهده خود خبرگان است. خبرگان در دوره سوم اختیار انتخاب نامزدهایی که اجتهادشان مسلم نیست را برعهده شورای نگهبان قرار دادند و به نوعی خواستند این مسئله را از طریق فقهای شورای نگهبان قانونمند کنند. البته این جزء اختیارات خودشان نیز است و میتوانند در صورتی که تشخیص دادند این مسئله را اصلاح و یا تغییر دهند چرا که این اختیاری است که خود خبرگان بر عهده شورای نگهبان گذاشته اند.
*این که ملاحظاتی در مورد صلاحیت برخی افراد شود جزء اختیارات فقهای شورای نگهبان است و شاید بعدها بشود در قانون تغییرات بوجود آورد اما اکنون عملکرد شورای نگهبان طبق قانون بوده است.
*خبرگانی که رهبری را تعیین میکنند در طول دوران رهبری تا رهبری بعدی اگر احساس کردند که رهبری از ابتدا شرایط لازم را نداشته و یا در طول دروه برخی شراط را از دست داده و یا حتی بیمار شده و دیگر نمیتواند مسئولیتها را انجام دهد، در این موارد طبق اصل 107 قانون اساسی خبرگان موظف هستند که تصمیم مقتضی را اتخاذ کنند.
* خبرگان میتوانند انتصاباتی که از سوی رهبر صورت میگیرد را مورد بررسی قرار دهند. به طور مثال رهبر نظام فرماندهان نظامی و رئیس صداوسیما را منصوب میکند، این ها مربوط به زعامت رهبری است که در اینجا نمایندگان خبرگان میتوانند وارد عمل می شوند. مثلا اگر جایی به نظرشان آمد که شرایط لازم رعایت نشده یا آن فردی که منصوب شده وظایف خود را به درستی انجام نمی دهد، میتوانند ورود کرده و سوالی کنند و جوابی بگیرند.
*در طول سالهای اخیر موارد بسیاری بوده که اعضای خبرگان به رهبری مسئله را اطلاع داده باشند. چند وقت پیش که هشت موضوع را جمعبندی کرده بودیم به همراه آیتالله مهدوی کنی، اعضای هیات رئیسه و کمیسیون تحقیق خدمت مقام معظم رهبری شرفیاب شدیم و هریک از دوستان نیز مسائلی را که در نظر داشتند بیان کردند. پس از آن مقام معظم رهبری چه نسبت به آن هشت موضوع اساسی و چه سایر مسائل مطرح شده توضیحاتی را بیان کردند.
*در مورد برجام و غیر برجام و یا گزارشات کمیسیونهای مختلف مجلس خبرگان در طول سال جمعبندیهایی در مورد برخی تصمیمات، اقدامات و عملکرد دستگاههای زیر نظر ایشان تهیه و برایشان ارسال می شود. و مقام معظم رهبری هم تا جایی که مورد نیاز خبرگان باشد، موارد را در اختیار خبرگان قرار میدهند.
*در این دوره انتخابات مجلس خبرگان حساس تر شده است.شاید بیگانگان تصور میکنند خدای نکرده در این دوره برای رهبری نظام اتفاقی بیافتد. ان شاءالله سایه مقام معظم رهبری دهها سال بر سر ما باشد و هیچ اتفاقی نمیافتد و این دوره هم خبرگان با عنایت خداوند متعال و توجهات حضرت بقیه الله (عج) تصمیمگیری در این مورد نخواهند کرد.
*جامعتین بنده را به عنوان کاندیدا معرفی کردند و برخی افراد و بزرگان نیز صلاح دانستند که بنده را در لیست خود قرار دهند از این رو انگلیسیها و عوامل بی بی سی تصور نکنند که میتوانند در میان نیروهای انقلاب تفرقه ایجاد کنند و یا در اراده استوار ملت ما خللی ایجاد کنند و یا آن را بهانهای برای ریختن بنزین برای روی آتش کنند چرا که مردم ما هیچ گاه به این رادیو های بیگانه توجه نکرده و آنچه را که با منطق و عقلانیت مطابق میدانند انتخاب می کنند. مردم هم آزاد هستند که به هر شخص و یا هر لیستی که تشخیص می دهند رای می د هند.
*حفظ حرمت علما و بزرگان دین بر تک تک افراد جامعه واجب است و نباید برخی گروههای افراطی برای رسیدن به اهدافشان اخلاق مداری را زیر پا گذاشته و برخی توهینها را نسبت به افراد انجام دهند. مسئله خبرگان نباید بهانه ای باشد برای زیر سوال بردن شخصیتهایی که 50 سال برای این نظام و انقلاب تلاش کرده اند. مردم هم در انتخاب آزاد هستند و فریب شیادان را نمی خورند. اینکه بعضی توهین هایی را انجام می دهند واقعا به مصلحت نیست.
*حفظ حرمت کسانی که مورد تائید شورای نگهبان هستند و نیز حفظ حرمت شورای نگهبان و بزرگان انقلاب برهمگان لازم است.