کد خبر: ۴۳۳۱۸
تاریخ انتشار: ۰۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۵
ناصر کنعانی:

مدیریت جنگ در غزه در اختیار آمریکا است

وزیر امور خارجه گفت: بر اساس اطلاعاتی که ما داریم، مدیریت جنگ در غزه در اختیار آمریکا است و اسرائیل به نیابت از آمریکا، این جنگ را انجام می‌دهد ولی مدیریت جنگ با نظامیان آمریکا است.
به گزارش قلم نیوز و به نقل از ایسنا، ناصر کنعانی در نشست خبری این هفته خود با بیان این که در حملات رژیم صهیونیستی تاکنون ۸۰۰۰ نفر از شهروندان فلسطینی به شهادت رسیده‌اند، گفت: از این تعداد بیش از  ۳۰۰۰ نفر آنها از کودکان بوده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: داستان جنایت صهیونیست‌ها علیه مردم مظلوم اما مقتدر فلسطین داستان دیروز و امروز نیست و رنج ۷۵ ساله‌ای است که به مردم فلسطین تحمیل شده است.

کنعانی همچنین با اشاره به سخنرانی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک در ارتباط با فلسطین گفت: سخنرانی ایشان کاملا حقوقی، مستدل و مبتنی بر اصول شناخته شده بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست مطبوعاتی ادامه داد: ما تاکید داریم که در مورد آنچه که در غزه در حال رخ دادن است باید تحقیق شود. باید در مورد جنایت‌ها و نسل‌کشی صهیونیست‌ها در غزه یک کمیته حقوقی بین‌الملل تشکیل شود و این کمیته، این جنایت‌ها را به سازمان ملل گزارش کند و جنایتکاران را به محاکم بین‌المللی بکشاند.

کنعانی با اشاره به وضعیت فجیع انسانی غزه و محاصره کامل این منطقه توسط رژیم صهیونسیتی گفت: تا این لحظه شرایط در مرز رفح به گونه‌ای است که امکان ارسال کمک‌های بشردوستانه به مردم غزه به راحتی امکان‌پذیر نیست و صهیونیست‌ها تمام درخواست‌های منطقه‌ای و کشورهای اسلامی برای گشایش بی قید و شرط را رفح رد کرده‌اند.
وی افزود: تاکنون میزان کمکی که به دست  مردم غزه رسیده است، بسیار کم بوده و کمتر از ۱۰۰ کامیون توانسته از این مرز عبور کند. بسیاری از کمک‌ها در مصر  دپو شده است و امکان ارسال کمک‌ها مهیا نشده است.

کنعانی افزود: مقامات کشورهای مختلف برای ارسال کمک به غزه در تماس با مقامات مصری هستند و هر لحظه که امکان ارسال کمک‌ها فراهم شود ، ایران آمادگی دارد که کمک‌های خود را در سریعترین زمان ممکن به مصر ارسال کند تا این کمک‌ها به دست مردم غزه برسد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ایسنا در مورد  ادامه ادعاهای مقامات غربی و آمریکا علیه ایران مبنی بر این که ایران در عملیات طوفان الاقصی جریان مقاومت فلسطین نقش داشته است و آنها به دستور ایران این کار را انجام داده‌اند در حالی که ایران بارها اعلام کرده است که این عملیات توسط جریان مقاومت فلسطین طراحی و اجرا شده است و تهران به جریان مقاومت و حماس دستوری نمی‌دهد و اظهارات اخیر بایدن و هریس خطاب به ایران که تاکید کرده‌اند که ایران بس کند، گفت: من نیز خطاب به آنها می‌گویم بس کنید.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در ارتباط با پیشنهاد ایران مبنی بر برگزاری رفراندوم در فلسطین در بین ساکنان اصلی فلسطین و پیگیری هر چه بیشتر این طرح و پیشنهاد در سازمان‌های بین‌المللی از سوی تهران گفت: جمهوری اسلامی ایران بر احقاق کامل حقوق مردم فلسطین تاکید دارد. ما معتقدیم مقاومت برای رفع اشغالگری حق مشروع مردم فلسطین است.

وی ادامه داد: متاسفانه عده‌ای با نگاه یکجانبه و در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی وصله‌های غیر قابل قبولی را به مقاومت مردم فلسطین می‌چسبانند و علیه مقاومت مردم فلسطین ادعاهای نادرستی را مطرح می‌کنند.

وی همچنین با اشاره به راهکار سیاسی ایران در ارتباط با موضوع فلسطین، گفت: راهکار سیاسی ما برگزاری رفراندوم با مشارکت همه ساکنان حقیقی فلسطین اعم از مسیحیان، یهودیان و مسلمانان است که آنها بتوانند از طریق رفراندوم با نظارت سازمان ملل سرنوشت خود را رقم بزنند.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه تهران این طرح سیاسی خود را در سازمان ملل مطرح و به ثبت رسانده است، گفت: این راهکار سیاسی، عادلانه، منصفانه و بر اساس اصول بین‌الملل است و می‌تواند پایان‌بخش اشغالگری فلسطین باشد.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر اخیر علی باقری، معاون سیاسی وزیر خارجه به روسیه و دیدارهایش با مقامات این کشور و همچنین یکی از رهبران سیاسی حماس تصریح کرد: سفر آقای باقری به مسکو از قبل برنامه‌ریزی شده بود و بنا به دعوت طرف روسی و در چارچوب مشورت‌های مستمر سیاسی بین دو کشور انجام شد.

وی ادامه داد: در این سفر طرفین (مقامات ایران و روسیه) در ارتباط با مسائل دو جانبه مذاکرات رفع تحریم‌ها، تحولات قفقاز جنوبی و نشست اخیر وزیران امور خارجه ۳+۳ در تهران رایزنی کردند. آنها همچنین در ارتباط با تحولات جاری در منطقه نیز رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی داشتند.

وی افزود: با توجه به حضور و سفر نماینده سیاسی حماس در مسکو در جریان سفر آقای باقری به روسیه در چارچوب گفت‌وگوها و تبادل نظرهایی که با طرف‌های مختلف داریم گفت‌وگویی نیز بین آقای باقری و این مقام حماس صورت گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با ارزیابی ایران از اجرای توافقنامه امنیتی بین تهران و بغداد و اظهارات مقامات عراق در این زمینه گفت: همانطور که می‌دانید بازه زمانی اجرای این توافق ۲۸ شهریور ماه بود. بعد از این بازه زمانی مقامات عراقی گزارش‌هایی را در ارتباط با روند اجرای این توافق امنیتی ارائه کردند و مبتنی بر این توافق کمیته مشترکی برای بررسی میزان اجرایی شدن این توافقنامه بین دو طرف شکل گرفت تا بازدیدهای میدانی از روند اجرا صورت بگیرد. در قالب کمیته مورد اشاره گفت‌وگوها و بررسی‌ها بین دو کشور ادامه دارد. ما هنوز ارزیابی کاملی نداریم که توافق مورد اشاره کامل اجرا شده یا نه؟ خواسته ما اجرای کامل این توافقنامه است و اجرای کامل آن باید مورد راستی آزمایی قرار بگیرد.

کنعانی ادامه داد: در دیدارهایی که بین مقامات دو کشور انجام شده است مقامات عراقی تاکید کردند که ما خود را متعهد به اجرای کامل این توافقنامه می‌دانیم. ما به حسن نیت مقامات عراقی اعتماد داریم و همانطور که اشاره کردم بر اساس ساز و کار مورد اشاره موضوع کامل اجرای این توافق باید مورد پیگیری قرار بگیرد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد نظر مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری در ارتباط با این موضوع که آیا اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه اشغالگری و جنایات جنگی و آیا ایران نظر خود را در این ارتباط به این دیوان که بنابر درخواست سازمان ملل در حال تهیه این گزارش است ارائه داده است یا نه؟ گفت: در مورد این موضوع اطلاعات ریز ندارم که آیا ایران نظر مشورتی و حقوقی خود را بیان کرده یا نه؟ ولی اصل این است که باید مجامع بین‌المللی و ساز و کارهای حقوقی شناخته شده به وظیفه خود در ارتباط با تحقیق و بررسی جنایت‌های جنگی صهیونیست‌ها در غزه عمل و در این ارتباط گزارش تهیه کنند.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با احتمال برگزاری نشست مجدد سازمان همکاری اسلامی در ارتباط با غزه و حضور ایران در این نشست گفت: در سایه تداوم بحران در منطقه، تحرکاا دیپلماتیک ایران نیز ادامه دارد و با جدیت ما به تحرکات خود در قالب و عرصه‌های مختلف از جمله تعامل با سازمان همکاری اسلامی ادامه می‌دهیم. با توجه به تحولات فلسطین و اهمیت این موضوع ما اثرگذاری احتمالی مجدد اجلاس سازمان همکاری اسلامی در سطح وزیران امور خارجه و حتی در سطح روسا حمایت می‌کنیم.

وی همچنین با اشاره به رایزنی‌ها و پیگیری‌های دیپلماتیک وزیر امور خارجه و رئیس جمهور در مدت اخیر در ارتباط با تحولات فلسطین و با تاکید بر اینکه این رایزنی‌ها با جدیت در حال پیگیری است، گفت: امیدواریم سازمان همکاری اسلامی در قالب نشست‌های فوق‌العاده و طرح‌ها و ابتکاراتی که قابل اجرا باشد به تلاش‌های خود در زمینه دفاع از حقوق مردم فلسطین ادامه دهد و همانطور که اشاره کردم تلاش‌های دیپلماتیک ایران نیز در این زمینه ادامه خواهد داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با سفر هیاتی از افغانستان به تهران در آینده نزدیک، گفت: بین ایران و افغانستان در چارچوب روابط دو جانبه تبادل هیات انجام می‌شود.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه بر اساس برخی از اخبار منتشر شده برخی از مراکز اسلامی در کشورهای غربی و اروپایی در ارتباط با فعالیت‌های خود دچار محدودیت شده‌اند و از سوی کشورهای میزبان با محدودیت‌ها و سخت گیری‌هایی برای فعالیت روبرو هستند، گفت: در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای اروپایی مراکز اسلامی مختلفی رسما به صورت قانونی به ثبت رسیده و بر اساس قوانین آن کشورها در حال فعالیت هستند. مراکزی که فعالیت آنها فرهنگی است و اتفاقا در برخی از مراسم و تجمعات آنها افرادی از ادیان مختلف نیز در آنجا حضور پیدا می‌کنند.

وی با بیان اینکه فعالیت این مراکز در چارچوب تقویت ارتباطات فرهنگی بین ملت‌های مختلف انجام می‌شود، گفت: فعالیت آنها ثمربخش و ناظر بر تنوع و تکثر فرهنگی است و همانطور که گفتم در چارچوب قوانین کشوری که در آن حضور دارند فعالیت می‌کنند.

وی با بیان اینکه در ارتباط با برخی از محدودیت‌ها و مشکلات ایجاد شده در مورد فعالیت این مراکز نگاه ایران این است که باید اجازه داده شود که این مراکز در فضای قانونی که در آن کشورها وجود دارد به فعالیت‌های خود ادامه دهند، گفت: مسئولان این مراکز در گفت‌وگو و رایزنی با مقامات کشورهایی که در آن حضور دارند در حال پیگیری این محدودیت‌ها و مشکلات و تلاش برای رفع آنها هستند. ما از مشکلاتی که به وجود آمده بی اطلاع نیستیم و همانطور که اشاره کردم مسئولان این مراکز در حال پیگیری برای رفع محدودیت‌ها و مشکلات ایجاد شده هستند.

کنعانی گفت: برخی از این مراکز مورد تعرض کسانی قرار گرفته است که قائل به فعالیت‌های صلح آمیز و چند فرهنگی نیستند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه بر اساس گزارش منتشر شده ایران همچنان در لیست سیاه FATF قرار دارد، گفت: ما در داخل کشور ساز و کارهای مالی برای تدوین و ایجاد شفافیت‌های مد نظر ساز و کارهای بین‌المللی داریم و معتقد هستیم که شفاف‌ترین ساز و کارهای مالی را در ساز و کارهای بانکی خود مورد استفاده قرار می‌دهیم و از آن برخورداریم.

کنعانی تصریح کرد: موضوع FATF ساز و کار خود را دارد. متولیان خود را در داخل کشور دارد و آنها در مورد این موضوع اطلاع رسانی کرده‌اند و در صورت لزوم بار دیگر اطلاع رسانی خواهند کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه دبیرکل حزب الله لبنان در روز جمعه سخنرانی خواهد کرد و همچنین ویدئویی که روز گذشته از سوی حزب‌الله لبنان منتشر شده خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: ما هم مثل شما منتظر هستیم ببینیم که آقای سید حسن نصرالله در روز جمعه در ارتباط با مسائل منطقه صحبت کنند و نظرات ایشان را در این ارتباط بشنویم.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با خبر منتشر شده توسط برخی از رسانه‌ها مبنی بر لغو مذاکره ایران و آمریکا در عمان تصریح کرد: موضوع مذاکرات در چارچوب تعریف شده به ویژه ابتکار سلطان عمان از نظر ما باز و مفتوح است. شرایط جاری و اهمیت موضوع فلسطین و تاثیری که ایجاد کرده ممکن است که در اولویت‌ها جابجایی ایجاد کرده باشد و این تحولات می‌تواند در برخی از موضوعات تاثیرگذار باشد و تقدم و یا تاخری را ایجاد کند.

وی با تاکید بر اینکه ایران به اصل مذاکره برای بازگشت مسئولانه و متعهدانه و تمام عیار همه طرح‌ها از جمله آمریکا به توافق پایبند است و اگر شرایط اقتضا کند این مسیر را همچون سابق دنبال می‌کند، گفت: این مسیر، مسیر پویایی است و همانطور که گفتم ممکن است که احیانا شتاب یا کندی در آن در نتیجه برخی از تحولات ایجاد شود ولی همانطور که اشاره شد در هر زمانی که شرایط اقتضا کند و نیاز باشد و شاهد تحول جدی در این خصوص باشیم موضوع را به اطلاع رسانه‌ها خواهیم رساند.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از صحبت‌های خود با خبرنگاران با تاکید بر اینکه پایان دادن به تجاوزات صهیونیست‌ها به مردم غزه مورد توجه جدی ایران است و در نشست‌ها و گفت‌وگوهای مختلف بر این موضوع تاکید کرده‌ایم که باید هر چه زودتر تجاوزات صهیونیست‌ها به مردم غزه پایان پیدا کند، گفت: در همین چارچوب معتقدیم که باید فشارهای جامعه بین‌المللی بر رژیم صهیونیستی و حامیانش افزایش پیدا کند تا این رژیم جنایت‌های خود را متوقف کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد انفعال مجامع بین‌المللی در قبال جنایت‌های صهیونیست‌ها علیه مردم فلسطین، گفت: متاسفانه در جریان تحولات اخیر بار دیگر مجامع بین‌المللی از جمله سازمان ملل و به خصوص شورای امنیت نشان دادند که در مواقع بحرانی در انجام ماموریت ذاتی خود در پایان دادن به بحران‌ها و یا جلوگیری از شکل گیری بحران‌ها موفق نیستند.

کنعانی تاکید کرد: اگر کارکرد سازمان ملل موثر بود شاهد سنوات طولانی بحران در فلسطین و منطقه نبودیم. تعدادی از کشورها شورای امنیت را گروگان گرفته‌اند و اجازه نمی‌دهند که به مسئولیت خود در ایجاد صلح عمل کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با رایزنی شب گذشته حسین امیرعبدالهیان با وزیران امور خارجه قطر و عربستان در ارتباط با تحولات غزه گفت: در این رایزنی‌ها گفت‌وگوها متمرکز بر موضوع فلسطین و یافتن راهکاری برای اعمال فشار به رژیم صهیونیستی برای توقف جنایت‌های جنگی‌اش بود.

وی با بیان اینکه در جریان این گفت‌وگوها و رایزنی‌ها ممکن است ساز و کارهایی مطرح شده باشد و مطرح باشد که در مورد آن بحث و رایزنی صورت می‌گیرد، ادامه داد: بحث موضوع ارسال کمک‌های انسان دوستانه به مردم غزه و مسائل مرتبط با آن نیز از دیگر محورهای این رایزنی‌هاست و کشورهای اسلامی می‌توانند در این زمینه همکاری‌های خوبی با یکدیگر جهت پیدا کردن راه حلی در این زمینه داشته باشند.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران همچنین در مورد درخواست برخی از کشورها از ایران برای کمک به آزادی شهروندان آنها که در جریان تحولات اخیر اراضی اشغالی دچار مشکلاتی شده‌اند و جزو اسرای حماس هستند، گفت: از روزهای ابتدای این تحولات مقامات برخی از کشورها در ارتباط با این موضوع رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی را با ایران داشتند و درخواست‌هایی را مطرح کردند که شهروندان آنها جزو شهروندان رژیم صهیونیستی نیستند و بخشی از نزاع نبوده‌اند و بر حسب شغل خود در آن منطقه بوده‌اند دچار مشکلاتی شده‌اند و مقامات آن کشورها از ایران برای آزادی این افراد کمک خواسته‌اند. ایران نیز در گفت‌وگو با مقامات حماس این خواسته را مطرح کرد و قول مثبت از مقامات حماس در این ارتباط دریافت کردیم.

وی با بین اینکه مقامات حماس در دو سه نوبت بر اساس نگاه انسان دوستانه افرادی را آزاد کردند، گفت: مقامات حماس تاکید دارند که با توجه به شرایط جنگی در غزه و بمباران مستمر منطقه توسط صهیونیست‌ها امکان اجرای این عملیات و تفکیک شهروندان غیر نظامی از نظامی به راحتی امکانپذیر نیست و این شرایط امکان اجرای این عملیات را فراهم نمی‌کند.

وی ادامه داد: ایران جزو مشوقان این روند است که بر اساس نگاه انسان دوستانه این اتفاق رخ دهد و شهروندان غیر نظامی آزاد شوند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه در استمرار رویکردی که رژیم صهیونیستی در پیش گرفته و جنایت‌هایی که این رژیم انجام می‌دهد منطقه می‌تواند آبستن تحولات و بحران‌های پیش بینی نشده‌ای باشد. این یک موضوع نگران کننده است که ایران بارها در ارتباط با آن هشدار داده است و در همین چارچوب تاکید دارد که باید این رژیم و جنایت‌های این رژیم از سوی دولت‌هایی که از این رژیم حمایت می‌کنند مهار شود و نقطه پایانی بر جنایت‌های آن‌ها گذاشته شود.

کنعانی با تاکید بر اینکه تهدیدات رژیم صهیونیستی فقط معطوف به فلسطین نیست و تاریخ ۷۵ ساله این رژیم نشان داده که تهدیدی علیه کشورهای منطقه است، گفت: کشورها و ملت‌های منطقه در مقابل این خطر بالقوه و بالفعل دست بسته نخواهند بود و واکنش نشان خواهند داد.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع لبنان، گفت: ثبات و امنیت لبنان برای ما مهم است ولی همانطور که بارها گفته‌ایم این لبنانی‌ها هستند که بر اساس شرایط خودشان و منطبق بر منافع، امنیت و مصالح ملی خود تصمیم‌گیری و اقدام می‌کنند.

وی تاکید کرد: برای ما اصل در منطقه وجود صلح و ثبات است.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در بخشی از صحبت‌های خود با بیان اینکه در مقابل صبر، ایستادگی، مقاومت و پایداری ملت فلسطین در برابر اشغالگران و متجاوزان به احترام سر خم می‌کنم، گفت: امیدوارم به زودی شاهد پیروزی ملت فلسطین بر این رژیم اشغالگر و حامیان این رژیم باشیم.

وی همچنین گفت: رژیم صهیونیستی تا کنون بیش از ۲۰ جنگ را در منطقه به راه انداخته و به همه همسایگان اراضی اشغالی تجاوز نظامی و تعدی داشته است.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از ملت فلسطین و مقاومت این کشور در پاسخ به سوالی در ارتباط با برگزاری نشستی اقتصادی در ارتباط با حوزه دریای خزر در ایران در آبان ماه گفت: در چارچوب همکاری بین کشورهای ساحلی دریای خزر ساز و کارهای چندگانه‌ای بین کشورها تعریف شده و مبتنی بر آن با هدف گسترش همکاری‌های مشترک در زمینه مسائل زیست محیطی، همکاری‌های اقتصادی، تجاری و ... نشست‌هایی برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: نماینده ویژه ایران و رئیس دبیرخانه خزر در وزارت خارجه در طول ماه‌های گذشته روزهای پرکاری را در نشست‌های مشترک با همتایان خود پشت سر گذاشته و این تماس‌ها و گفت‌وگوها ادامه دارد.

وی ادامه داد: دو نشست در بازه زمانی کوتاه آینده در این حوزه در دو سطح مختلف پیش رو داریم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد برخی از واکنش‌ها به سخنرانی وزیر خارجه در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ارتباط با موضوع فلسطین تصریح کرد: مقر سازمان ملل، مقر دولت‌ها و ملت‌های جهان است و همه دولت‌ها می‌توانند به نمایندگی از ملت‌های خود در آنجا حضور پیدا کنند و مواضع و دیدگاه‌های خود را بیان کنند. ایران نیز در همین چارچوب در سطح وزیر خارجه در این نشست شرکت کرد و دیدگاه‌های اصولی و منطقی خود که منطبق با قوانین، مقررات و منشور ملل متحد بود را در ارتباط با مسئله فلسطین و بحران غزه بیان کرد.

کنعانی خاطرنشان کرد: طبیعی است کسانی که در کنار رژیم جنایتکار صهیونیستی قرار دارند و از آن حمایت می‌کنند مواضع مبتنی بر حق را بر نمی‌تابند.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در ابتدای این نشست اشعاری از محمود درویش شاعر برجسته فلسطین در بیان مظلومیت مردم فلسطین و محکومیت اشغالگری را قرائت کرد.
نظرات بینندگان