کد خبر: ۴۲۵
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۸
بعیدی‌نژاد:

محدودیت‌ صدور ویزای آمریکا فقط دغدغه ایران نیست

مدیرکل امور سیاسی و بین‌الملل وزارت خارجه با تأکید بر این که پرونده محدودیت صدور ویزا در آمریکا جزو نگرانی‌های ایران است، گفت: علاوه بر این که پرونده این موضوع همچنان باز است باید بگویم این محدودیت‌ها دغدغه‌ای برای اروپایی‌ها نیز محسوب می‌شود و تنها محدود به ایران نیست.
مدیرکل امور سیاسی و بین‌الملل وزارت خارجه با تأکید بر این که پرونده محدودیت صدور ویزا در آمریکا جزو نگرانی‌های ایران است، گفت: علاوه بر این که پرونده این موضوع همچنان باز است باید بگویم این محدودیت‌ها دغدغه‌ای برای اروپایی‌ها نیز محسوب می‌شود و تنها محدود به ایران نیست.
حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل امور سیاسی و بین‌الملل وزارت امور خارجه در نشست «ناگفته‌های برجام و رویکردهای پسابرجام» در مرکز دیپلماسی ایرانی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با توجه به برگزار شدن جلسه هیأت نظارت بر برجام بررسی‌ها در رابطه با محدودیت صدور ویزا در آمریکا و تحریم‌های اخیر آمریکا علیه ایران به کجا رسیده است؟ توضیح داد: محدودیت‌های صدور ویزا در آمریکا جزو نگرانی‌های ما بوده وهمچنان پرونده آن باز است و در صورتی که قانون کنگره آمریکا خللی در روابط اقتصادی ما ایجاد کند خلاف توافق انجام شده است.
بعیدی‌نژاد تأکید کرد: آقای کری به ما قول داده است که این قانون به گونه‌ای اجرایی ‌شود که در ازسرگیری تبادلات اقتصادی ایران خللی ایجاد نکند و در غیر این صورت ما نیز این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
مدیرکل امور سیاسی و بین‌الملل وزارت امور خارجه با بیان این که بحث ایجاد محدودیت در صدور ویزا از سوی آمریکا تنها مربوط به ایران نمی‌شود، خاطرنشان کرد: اروپای‌ها اولین جبهه مقابله با این قانون هستند و حتی سفیران اتحادیه اروپا در واشنگتن نیز به این قانون اعتراض کرده‌اند. در هر صورت اگر این قانون همان‌طور که کنگره تدوین کرده اجرا شود از نظر ما نقض برجام است.

گزیده سخنان بعیدی نژاد به شرح زیر است:
*من از سال ۱۳۶۸ تاکنون در زمینه خلع سلاح هسته‌ای فعال بودم و قطعاً بحث راستی‌آزمایی یکی از پیچیده‌ترین مذاکرات در جهان است و زمانی که وارد مباحث فنی می‌شویم مسائل کاملاً پیچیده می‌شود چرا که راستی‌آزمایی در این بخش‌ها کاملاً امنیتی بوده و هیچ دولتی نمی‌خواهد در این زمینه کشورهای مقابل را مطلع کند.دو سال و نیم گفت‌وگوهای طاقت‌فرسا برای تبیین راستی‌آزمایی ما و تعهد طرف‌های مقابل صورت گرفت و هیچ یک از دو طرف به نوشتن صرف تعهدها اکتفا نمی‌کردند.
*ابتدا غربی‌ها به طور مشخص می‌گفتند فردو باید تعطیل شود و برنامه هسته‌ای فقط باید در نظنز انجام شود. هم‌چنین تولید پلوتونیوم در راکتور آب سنگین اراک برای آن‌ها توجیه‌پذیر نبود و غربی‌ها می‌گفتند ایران تاسیساتی ندارد که نیاز به سوخت هسته‌ای داشته باشد.این در حالی است که فردو باز است و همچنان به فعالیت خود ادامه خواهد داد. در فردو ۱۰۴۰سانتریفیوژ باقی مانده است که غنی‌سازی نمی‌کند ولی با این حال پذیرفتن همین موضوع از جمله مشکلات آمریکایی‌ها بود و ما این میزان از سانتریفیوژها را نگه داشتیم تا تضمینی برای تعهد آن‌ها به وعده‌های‌شان باشد.

*ما پیش از برجام با ۹۲۰۰ سانتریفیوژ غنی‌سازی می‌کردیم اما هم‌چنان به ۱۰ هزار سانتریفیوژ گاز تزریق نشده بود و این در حالی است که دو گروه به تعداد ۲۰ هزار سانتریفیوژ ایران اشاره می‌کنند. یکی منتقدان داخلی هستند و دیگری گروه‌های مخالف برجام در آمریکا هستند.مخالفان داخلی و مخالفان برجام در آمریکا ۵ هزار سانتریفیوژ را از ۲۰ هزار سانتریفیوژ در نظر می‌گیرند و این درحالی است که ۵ هزار سانتریفیوژ از ۹ هزار سانتریفیوژ فعال مانده است.



*در حال حاضر تعداد سانتریفیوژهای فعال از ۵۰۰ عدد درخواستی آمریکا به ۵۰۶۰ سانتریفیوژ رسیده است.همین موضوع باعث درگیری،‌ قهر و حتی تعطیلی جلسات مذاکره می‌شد ولی در نهایت ما توانستیم تعداد سانتریفیوژهای فعال را به ۵۰۶۰ سانتریفیوژ برسانیم.
* یکی دیگر از دستاوردهای ما در مذاکرات این بود که تحریم‌های اقتصادی علیه ایران به طور کامل لغو شد و این در حالی است که آمریکایی‌ها با وضع تحریم‌های اقتصادی سنگین و همه جانبه به دنبال تغییر رژیم در ایران بودند.
* سوییفت قبل از برجام با برخی بانک‌های ایران ارتباط داشت و اکنون بانک‌های تحت تحریم توانسته‌اند به سوییفت وصل شوند ولی باید توجه کنیم که برای پیوستن بانک‌های ایران به سوییفت از نظر نرم‌افزاری و سخت‌افزاری مواردی باید فراهم شود و بانک‌هایی که تاکنون به سوییفت متصل نشده‌اند این شرایط را نداشته‌اند ولی قول می‌دهم که طی چند روز آینده تمامی بانک‌ها به سوییفت متصل شوند چرا که بیش‌تر مراحل لازم را پیموده‌اند.سوییفت یک سرویس پیام‌رسانی است. وقتی این سرویس را در اختیار کاربران قرار می‌دهد که نیازهای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری برآورده شده باشد.
* برخی در داخل کشور می‌گفتند ما اطلاع موثق داریم که پی‌ام‌دی بسته نمی‌شود و تحریم‌ها نیز لغو نمی‌شود ولی دیدیم که هم پی‌ام‌دی بسته و هم تحریم‌ها لغو شد. حال چند روز دیگر که همه بانک‌های کشورمان به سوییفت وصل شود آن‌ها چه خواهند گفت؟ افتخار ما این است که به مردم دروغ نگفتیم.

نظرات بینندگان