به گزارش
قلم نیوز و به نقل از خبرگزاری فارس, در پنجمین جلسه ستاد ملی جمعیت که دوشنبه ۲ مرداد برگزار شد ۸ مصوبه در زمینه تسهیل و رفع موانع فرزندآوری به تصویب هیات دولت رسید.
مصوبات دولت برای تسهیل و رفع موانع فرزندآوری
سید کاظم فروتن دبیر ستاد ملی جمعیت در گفتوگو با فارس، در مورد جزئیات مصوبات این جلسه گفت: مصوبه اول راجع به ماده (۵۳) و ماده (۵۴) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مورد تعیین جنسیت جنین و اهدای سلولهای جنسی در مراکز ناباروری بود که مقرر شد ظرف مدت دو ماه آئین نامه مذکور با محوریت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تنظیم و به تصویب هیات وزیران برسد.
ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را مکلف کرده است حداکثر سه ماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون، کلیه دستورالعمل های صادره مرتبط با بارداری و سلامت مادر و جنین که پزشکان و کارکنان بهداشتی - درمانی یا مادران را به سقط جنین توصیه کرده یا سوق می دهد، حذف کرده مگر مواردی که جان مادر در خطر باشد و سایر مواردی را که ممکن است عوارضی برای مادر یا جنین ایجاد کند، با همکاری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بر اساس شاخص ها و مفاد نقشه مهندسی فرهنگی کشور، به نحوی که ذیل همین بند اعلام شده مورد بازنگری قرار داده، به اجراء درآورد و بر آن نظارت کند.
ماده ۵۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را مکلف کرده طی شش ماه از لازم الاجراء شدن این قانون، ضمن استقرار سامانه جامع نسبت به ثبت اطلاعات کلیه مراجعین باروری، بارداری، سقط و دلایل آن و زایمان و نحوه آن در کلیه مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاهها، مراکز درمان ناباروری و مراکز تصویربرداری پزشکی اعم از دولتی و غیردولتی با رعایت اصول محرمانگی اقدام کند.
تهیه آیین نامه استفاده از توانمندیهای علمی مادران فرهیخته فرزندپرور
دبیر ستاد ملی جمعیت با اشاره به مصوبه دوم افزود: این مصوبه براساس بند (۳) سیاستهای کلی جمعیت، در مورد تسهیلات مناسب برای مادران نخبه و تحصیلکرده بوده است. با توجه به تاکید رئیس جمهور بر موضوع استفاده از توانمندیهای علمی مادران فرهیخته فرزندپرور که به دلیل اولویت قراردادن نقش مادری در زندگی خود، از محیطهای علمی دور ماندهاند، این مصوبه به تصویب رسید که بر اساس آن، مقرر شد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری ظرف مدت دو ماه آییننامه آن را تهیه و به تصویب هیات وزیران برسانند.
در بند ۳ سیاستهای کلی جمعیّت که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد، آمده است که: اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمهای هزینههای زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان و تقویت نهادها و مؤسسات حمایتی ذیربط.
فرهنگسازی پیرامون جلوگیری از سقط جنین و تبعات تک فرزندی
سید کاظم فروتن تصریح کرد: مصوبه سوم در مورد فرهنگسازی پیرامون جلوگیری از سقط جنین و تبعات تک فرزندی بود که دستگاههایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیما، وزارت ورزش و جوانان و سازمان تبلیغات اسلامی باید وظایفی را در راستای فرهنگسازی در تقبیح و ناپسندی سقط جنین و تشویق و ارزشمندی افزایش فرزندآوری و تبیین تبعات تک فرزندی، انجام دهند.
تعیین وظایف کارگروههای اساسی ستاد ملی جمعیت
فروتن با اشاره به مصوبه چهارم این جلسه گفت: مصوبه بعدی در مورد تشکیل کارگروه فرهنگی به عنوان یکی از کارگروههای اساسی ستاد ملی جمعیت بود که شرح وظایف و اعضای کارگروه به تصویب ستاد رسید.
وی افزود: مصوبه پنجم مطابق ماده (۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مبنی بر تایید دستورالعمل تهیه شده مرتبط با موضوع ارزیابی عملکرد دستگاهها نسبت به اجرای قانون در محورهای وظایف عام و اختصاصی هر دستگاه بود.
دستورالعمل چگونگی ارزیابی عملکرد دستگاهها
دبیر ستاد ملی جمعیت در مورد مصوبه ششم جلسه ستاد ملی جمعیت تصریح کرد: این مصوبه براساس تکلیف ماده (۳۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بود که اشاره به دستورالعمل چگونگی ارزیابی عملکرد دستگاهها در مورد کاهش سن ازدواج، تسهیل ازدواج، تشویق به فرزندآوری و استحکام خانواده داشت.
فروتن گفت: مصوبات هفتم و هشتم در مورد نحوه بررسی و اجرای بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی برای اجرای تکالیف دستگاهها در برابر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بودجه دبیرخانه ستاد ملی جمعیت بود که با اصلاحاتی به تصویب اعضا رسید و مقرر گردید سازمان برنامه و بودجه کشور حداکثر همکاری لازم را در این زمینه داشته باشد.
تشکیل کارگروهی برای بررسی سقط غیرقانونی جنین
وی افزود: البته باید در نظر داشت که همه این مصوبات باید به توشیح رئیس جمهور محترم برسد و پس از آن براساس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، جنبه اجرایی پیدا خواهد کرد.
فروتن تصریح کرد: در این جلسه با تاکید جناب آقای رئیسی مقرر گردید کارگروهی متشکل از دستگاههای مسئول به منظور بررسی ابعاد مختلف موضوع سقط غیر قانونی جنین و راههای جلوگیری از آن در دبیرخانه ستاد ملی جمعیت تشکیل گردد و گزارش اقدامات انجام شده نیز در جلسه بعدی ستاد ارائه گردد.