کد خبر: ۳۴۶۸۱
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۴

اگر واکسن سینوفارم زده‌اید، بخوانید

اگرچه درصد کمی از مردم ایران واکسن کرونا زده‌اند، اما بیشترین میزان واکسن وارداتی به ایران واکسن سینوفارم است. قبل و بعد از تزریق واکسن سینوفارم باید چه نکاتی را رعایت کرد و چه کسانی نباید این واکسن را بزنند؟
قلم‌نیوز:سازمان بهداشت جهانی در وب‌سایت خود نکاتی را درباره تزریق واکسن کرونا اعلام کرده است. اما این نکات چیست؟

چه کسانی نباید سینوفارم بزنند؟

به نقل از «سازمان بهداشت جهانی»، تزریق واکسن کرونا برای افراد زیر ۱۸ سال توصیه نمی‌شود، چرا که مطالعات برای تعیین اثربخشی واکسن کرونا بر این دسته از افراد هنوز تکمیل نشده است.

زنان باردار می‌توانند واکسن سینوفارم بزنند؟

داده‌های موجود در مورد تاثیر واکسیناسیون کرونا با استفاده از واکسن «سینوفارم» بر زنان باردار، میزان اثربخشی آن و ریسک‌های احتمالی آن هنوز ناکافی است. با این همه، در تولید واکسن سینوفارم از شیوه‌ای استفاده شده که واکسن بسیاری از بیماری‌های دیگر هم به همان شیوه تهیه شده‌اند و در آن موارد، امنیت واکسن برای همه و از جمله زنان باردار بالا بوده است.


در این میان، «سازمان بهداشت جهانی» واکسیناسیون برای زنان باردار را هم توصیه می‌کند، چرا که خطرات احتمالی واکسیناسیون بسیار کمتر از خطرات عدم دریافت واکسن هستند.


«سازمان بهداشت جهانی» انجام تست بارداری پیش از دریافت واکسن را توصیه نمی‌کند. علاوه بر این، به تاخیر انداختن بارداری و یا سقط جنین به دلیل دریافت واکسن هم توصیه نمی‌شوند.

اثربخشی واکسن سینوفارم برای زنان در دوره شیردهی هم مشابه سایر افراد بالغ است. سازمان بهداشت جهانی توقف شیردهی پس از دریافت واکسن سینوفارم را هم توصیه نمی‌کند.

چه کسانی می‌توانند واکسن سینوفارم بزنند؟

علاوه بر افراد عادی، واکسن سینوفارم را می‌توان به تمام کسانی که قبلا کرونا گرفته‌اند هم تزریق کرد. داده‌های در دسترس نشان می‌دهند که ابتلای مجدد به کرونا، ۶ ماه پس از ابتلای اولیه، به ندرت اتفاق می‌افتد.

بنابراین، از آنجا که تعداد واکسن هنوز محدود است، توصیه می‌شود کسانی که در ۶ ماه گذشته تست PCR مثبت داشته‌اند، تا پایان ۶ ماه از دریافت واکسن خودداری کنند تا واکسن به بقیه افراد برسد.

کسانی که تب بالای ۳۸٫۵ درجه سانتی‌گراد داشته باشند نیز باید دریافت واکسن سینوفارم را به پس از کاهش تب خود موکول کنند.

آیا واکسن سینوفارم امن است؟

سازمان بهداشت جهانی به طور کامل کیفیت، امنیت و اثربخشی واکسن سینوفارم را بررسی کرده و تزریق آن را برای تمامی افراد بالای ۱۸ سال توصیه می‌کند.

داده‌های مربوط به امنیت این واکسن برای افراد بالای ۶۰ سال محدود هستند، چرا که تعداد افراد شرکت‌کننده در این سنین در آزمون‌های بالینی چندان زیاد نبوده است.

در این میان، هر چند پیش‌بینی نمی‌شود که امنیت واکسن برای افراد بالای ۶۰ سال با امنیت این واکسن برای افراد کمتر از ۶۰ سال تفاوت داشته باشد، کشور‌هایی که می‌خواهند واکسن «سینوفارم» را به افراد بالای ۶۰ سال تزریق کنند، بهتر است پایش‌های مربوط به امنیت سلامت این افراد را به شکل فعال دنبال کنند.

علائم کرونا یا عوارض واکسن کرونا ؟

حدوداً تا سه روز پس از تزریق واکسن کرونا، علایم تب، درد محل تزریق، احساس سرماخوردگی، کسالت و ... طبیعی است.

اگر این علایم بیشتر از سه روز ادامه یابد باید فرد به پزشک مراجعه کند، زیرا ممکن است کسی به کرونا مبتلا شده باشد و از ابتلای خود خبر نداشته باشد و واکسن را در مرحله اول ابتلای خود به کرونا تزریق کرده باشد و چند روز پس از تزریق واکسن علایم بیماری‌اش بروز پیدا کند؛ به همین دلیل گفته می‌شود که بروز عوارض در پی تزریق واکسن کرونا به طور معمول تا سه روز پس از تزریق، طبیعی است و اگر بیشتر از آن ادامه یابد نمی‌توان آن را به تزریق واکسن مربوط دانست و باید فرد از لحاظ ابتلا به کرونا بررسی شود؛ در واقع اگر علایم تب و سرماخوردگی و ... بیش از سه روز طول بکشد، می‌توان گفت که این بروز علایم به واسطه تزریق واکسن کرونا نیست بلکه به دلیل همزمانیِ تصادفی شروع علایم ابتلا به کرونا با تزریق واکسن است.

برکت و سینوفارم دارای عوارض کمتری هستند

واکسن‌های کرونای استفاده شده در ایران هم مانند دیگر نقاط دنیا دارای درجاتی از واکنش‌های موضعی و سیستماتیک هستند که معمولا تا هفت روز خود به خود از بین می‌رود. اما بر اساس گزاره برگ شماره ۳۹ کمیته راهبری مطالعات واکسیناسیون کووید-۱۹ که توسط معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر شده، عوارض در واکسن‌های «کوو ایران برکت و سینوفارم» که مبتنی بر پلتفرم ویروس غیر فعال است، بروز کمتری دارد. در این تحقیق بررسی عوارض بعد از تزریق واکسن‌های اسپوتنیک آسترازنکا، سینوفارم و برکت با یکدیگر مقایسه شده‌اند و در نهایت براساس بروز علایمی همچون قرمزی، گرمی، خارش، تورم، درد، سفتی، کبودی، تب، تهوع، ناخوشی، لرز، سردرد، درد مفاصل، درد عضلات و خستگی واکسن‌های سینوفارم و برکت درصد کمتری از عوارض را درهفت روز بعد از تزریق از خود به جای گذاشته‌اند.

احتمال ابتلا پس از تزریق کدام واکسن بیشتر است؟

براساس مطالعه انجام شده، میزان ابتلا به بیماری کرونا بعد از تزریق واکسن در واکسن‌های سینوفارم و اسپوتنیک مشابه است و از این میزان واکسن آسترازنکا تقریبا دو برابر بیشتر از این دو واکسن امکان ابتلا به بیماری کرونا را داشته باید توجه داشت این مطالعه زمانی انجام شده است که بیشتر افرادی که واکسن آسترازنکا را دریافت کردند هنوز دوز دوم واکسن خود را تزریق نکرده اند.

منبع: تجارت نیوز
نظرات بینندگان