کد خبر: ۲۴۰۴۹
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۰

پایتخت سیاسی ایران تغییر می‌کند؟

آخرین تصمیمات در زمینه انتقال پایتخت سیاسی و اداری کشوراز تهران به شهری دیگر چند روزی است که دوباره مطرح شده از سوی عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران تشریح شد.
قلم‌نیوز: صحبت‌های ابوترابی در حالی است که موضوع انتقال پایتخت در تمام دوران روسای جمهور پس از انقلاب مطرح و با دلایلی رد شده است و کارشناسان اعلام کردند این کار نه امکان‌پذیر است و نه مقرون به صرفه.

خبرگزاری مهر در ۳۱ شهریور ۹۹ در خبری با عنوان «نامه روحانی به وزیر راه برای انتقال پایتخت» ابوالفضل ابوترابی؛ عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور نوشت:

* همکاری خوبی با مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری داشته‌ایم و فرایند‌های خوبی طی شده است.

* قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) نیز نامه‌ای را رسماً به رئیس جمهور ارسال کرده و بدون اینکه پولی از دولت بخواهد عنوان کرده که ساماندهی تهران را انجام می‌دهد و انتقال پایتخت سیاسی و اداری را نیز به سرانجام می‌رساند. قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) بدون اینکه پولی بخواهد و هزینه‌ای بر دولت بار کند، عنوان کرده که این توان را دارد و باید ببینیم تصمیم رئیس‌جمهور چیست. رئیس جمهور نیز نامه‌ای به دبیر شورایعالی انتقال پایتخت یعنی وزیر راه و شهرسازی داده و منتظریم تا مشخص شود بعد از کرونا این نامه‌نگاری‌ها به کجا می‌رسد.

* اگر در بحث انتقال پایتخت سیاسی و اداری خوب عمل کنیم، مدیریت جمعیت و ساماندهی تهران به نتیجه می‌رسد.

* خروج پادگان‌ها، خروج دانشگاه‌ها، خروج ایران خودرو و سایپا از جمله اقداماتی است که باید در ساماندهی تهران انجام شود. اگر این موارد درست انجام شود، مشکل مسکن در تهران نیز کاهش می‌یابد.

دلایل انتقال پایتخت

همشهری آنلاین امروز به نقل از ابوالفضل ابوترابی نماینده نجف‌آباد و عضو ناظر مجلس در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و تمرکززدایی از تهران نوشت:

* در سال ۲۵۰ هزار مهاجرت به تهران صورت می‌گیرد: این مهاجرت هم دلایل مختلف دارد، حالا بخشی از آن به خاطر اجبار شغلی است، بخشی هم تحصیل، دستیابی به رفاه، درمان و موارد دیگر. ۲۵۰ هزار نفر به این معنی است که هر سال یک شهر بزرگ خالی می‌شود و ساکنان آن به تهران هجوم می‌آورند. تهران دیگر ظرفیت چنین چیزی را ندارد، این مساله خطری بالقوه برای جمهوری اسلامی و یکی از معضل‌های اصلی نظام ماست. این تمرکز بیش از حد مردم، ثروت، دانش و صنعت در تهران یک تهدید واقعی است؛ چه از لحاظ طبیعی و چه حمله‌های نظامی و چه نافرمانی‌های اجتماعی؛ لذا ما باید فکری بکنیم؛ کاری که همه کشور‌های دنیا دارند انجام می‌دهند. آن‌ها پایتخت‌های سیاسی، فرهنگی، علمی و اقتصادی‌شان را از هم جدا می‌کنند. این کاملا در راستای پدافند غیرعامل است. خداوند هم در بدن نقاط حساس را از هم جدا کرده است، قلب را گذاشته در سینه‌ای که محکم است و مغز را در سری که محکم است و از هم جدا هستند. عقل حکم می‌کند که همه تخم‌مرغ‌هایمان را در یک سبد نگذاریم و آن‌ها را از هم جدا کنیم.

* (در پاسخ به این سوال که این قرارگاه دقیقا می‌خواهد چه کاری انجام دهد): این شرکت گفته است که ما حاضریم بدون دریافت پول این پایتخت سیاسی – اداری جدید را از صفر تا صد طراحی کنیم، بسازیم و به دولت تحویل دهیم. امروزه پایتخت‌ها ظرفیت و کارکردشان از یک شهر معمولی بالاتر است، الان تهران مساوی است با کل ایران. اگر خدای نکرده به پایتختمان آسیب برسد، یعنی به کل ایران آسیب رسیده است. حالا این آسیب می‌تواند جنبه محیط زیستی داشته باشد، زلزله باشد، خشکسالی باشد و یا مسائل دیگری همانند حمله نظامی.

* عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس منطقه انتخاب شده برای تاسیس پایتخت سیاسی – اداری جدید را «محرمانه» دانست، اما گفت: این منطقه اصفهان نیست. ۵، ۶ مکان برای این کار «در حد اولیه کار‌های اولیه» در نظر گرفته شده است.

* (درباره دلایل مخالفت‌ها با انتقال پایتخت مثل کمتر بودن هزینه بازسازی تهران از جابه‌جایی آن): بازسازی تهران یعنی هجوم معارضین بیشتر به این شهر. تهران قطعا باید بازسازی شود، چون وضعیت الان آن اصلا مطلوب نیست و ما در قانونی که گفتم، اول ساماندهی تهران را آورده‌ایم. اما اینکه همه ثروت و قدرت کشور در تهران جمع شده، یک خطر بالقوه است. مطابق قانون ساماندهی تهران و انتقال پایتخت سیاسی - اداری، قرار است پایتخت سیاسی - اداری در یک مکان خاص متمرکز شود، ولی پادگان‌ها، دانشگاه‌ها و کارخانه‌های بزرگ باید در نقاط محروم ایران ساخته شوند.

منبع: مهر
خبرهای مرتبط
نظرات بینندگان