کد خبر: ۱۳۹۸۰
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۶

آغاز نشست‌های اقناعی داوری جایزه «مهرگان»

دبیرخانه جایزه مهرگان با پایان یافتن مهلت ارسال آثار در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۸، در چهارمین گزارش خود تعداد کل کتاب‌های دریافت‌شده در بخش‌های مختلف جایزه را اعلام کرد و از پیشرفت امور داوری و آغاز نشست‌های اقناعی داوران در تیرماه ۱۳۹۸ خبر داد.
به گزارش ایسنا، بر اساس گزارش دبیرخانه در پایان مهلت ارسال آثار در دو بخش مهرگان ادب (رمان و مجموعه داستان) و مهرگان علم (کتاب‌های علمی – زیست‌محیطی) مجموعاً ۲۱۰۱ عنوان کتاب به دبیرخانه جایزه مهرگان رسیده که ۱۹۵۸ عنوان آن به مهرگان ادب و ۱۴۳ عنوان آن به مهرگان علم مربوط بوده است.

در بخش مهرگان ادب از میان ۱۹۵۸ عنوان رمان و مجموعه داستان چاپ اول سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷، تعداد ۷۴۵ عنوان (حدود یک‌سوم آثار) توسط دبیرخانه و داوران مرحله مقدماتی تأیید شده و در چرخه داوری جایزه مهرگان قرار گرفته که از این میان ۳۸۵ عنوان رمان و ۳۶۰ عنوان مجموعه داستان کوتاه است.

نکته قابل توجه این‌که در طول دو دهه برگزاری جایزه مهرگان این دومین دوره‌ای است که تعداد رمان‌ها از مجموعه داستان‌ها بیشتر است.

در بخش مهرگان علم از میان ۱۴۳ عنوان کتاب علمی دریافت‌شده، ۸۵ عنوان کتاب توسط دبیرخانه تأیید شده و در چرخه داوری جایزه مهرگان علم قرار گرفته است.

طبق برنامه تنظیم‌شده دبیرخانه، نشست‌های اقناعی هیأت داوران در دو بخش مهرگان ادب و مهرگان علم از اولین هفته تیرماه سال جاری آغاز می‌شود و تا چند هفته ادامه خواهد داشت. نشست‌های اقناعی هیأت داوران جایزه مهرگان طلایی نیز اندکی پس از پایان این نشست‌ها در شهریورماه آغاز خواهد شد.

دبیرخانه جایزه مهرگان با اشاره به مشخص شدن نهمین داور جایزه مهرگان طلایی از حضور دکتر فرزان سجودی در جمع داوران این جایزه خبر داد و اعلام کرد پس از گذشت چند ماه از آغاز کار، با رأی و نظر داوران از میان ۴۲ رمان برگزیده جایزه مهرگان ادب (در دوره بیست‌ساله ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۷) ۲۲ رمان به مرحله بعد راه یافته‌اند و کار داوری برای انتخاب اثر برگزیده همچنان ادامه دارد.

هشت نفر از داوران جایزه مهرگان طلایی در 20 سال گذشته هر کدام چند دوره به صورت پیوسته یا به تناوب در جایزه مهرگان ادب داوری کرده‌اند. فرزان سجودی تنها داور جایزه مهرگان طلایی است که تا کنون در جایزه مهرگان ادب داوری نکرده است.

علیرضا زرگر مدیر جایزه مهرگان با اشاره به حضور مستمر و مؤثر فرزان سجودی در عرصه ادبیات داستانی معاصر گفت: پس از مشورت با دبیر و دیگر داوران جایزه مهرگان طلایی به این نتیجه رسیدیم که نگاه و رأی منتقدی که بیرون از حلقه داوری مهرگان ادب در ادوار گذشته باشد، مفید خواهد بود و به ارزیابی بهتر آثار کمک خواهد کرد.

مدیر جایزه مهرگان درباره نخستین دوره جایزه مهرگان ادب خارج از ایران نیز گفت: در همه بخش‌های جایزه مهرگان توجه ما معطوف به ارزش‌های ادبی آثار است و تا حد امکان از ورود به مباحث حساسیت‌برانگیز و پیچیده پرهیز می‌کنیم، اما اعتقاد داریم که پس از چهار دهه کم‌توجهی و نادیده گرفتن ادبیاتی که در خارج از مرزهای ایران تولید می‌شود، زمان آن فرارسیده است که به این بخش نیز توجه کنیم. خصوصاً آن‌که در میان کتاب‌های منتشرشده در خارج از کشور آثار درخشانی دیده می‌شود که به سهم خود می‌تواند پشتوانه‌ای برای ادبیات داستانی معاصر ایران باشد.

هیأت داوران این بخش از جایزه مهرگان کار داوری خود را از ماه‌ها قبل آغاز کرده‌اند و با توجه به اتمام مهلت ارسال آثار در ۲۱ می ۲۰۱۹ (۳۱ اردیبهشت‌ماه ۹۸) دبیرخانه جایزه در حال بررسی آخرین آثار ارسال‌شده است.

رمان‌ها و مجموعه داستان‌هایی که به زبان فارسی در خارج از ایران در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی منتشر شده و نسخه‌ای از آن در موعد مقرر به دبیرخانه جایزه رسیده، واجد شرایط شرکت در نخستین دوره جایزه مهرگان ادب خارج از ایران هستند و از میان آن‌ها به بهترین رمان و بهترین مجموعه داستان کوتاه جایزه مهرگان تعلق خواهد گرفت.
نظرات بینندگان