فقط شما آلرژی ندارید
در ایالات متحده، حدود 35میلیون نفر از رینیت آلرژیک فصلی رنج میبرند و از بین این افراد، زنان بیشتر از مردان علائم آلرژی خود را جدی میگیرند. علائمی مثل تورم یا سرخی صورت که میتواند زیباییشان را تحتتاثیر قرار دهد.
بسیاری از زنان، سالها درگیر آلرژیاند اما به دلیل نداشتن علائم شدید، از ابتلا به این بیماری بیخبرند. آنها هم مثل دیگر مبتلایان گاهی دچار احتقان بینی، گلودرد، خارش چشم یا سوزن سوزن پوست میشوند اما گذرا بودن این علائم و شدید نبودنشان ممکن است آنها را از پیگیری علائم بیماری منصرف کند.
به گفته متخصصان، بسیاری از زنان مبتلا به آلرژی، این بیماری را جدی نمیگیرند و فقط به فکر پوشاندن تغییرات ظاهری با لوازم آرایش میافتند. این درحالی است که آلرژی خفیف، به شکل صددرصدی قابل درمان است و اگر به موقع شناسایی و پیگیری شود، یک عمر عذاب بهاری را برای فرد مبتلا به همراه نمیآورد.
*چطور آلرژی را تشخیص دهیم؟
اگر بهخاطر سرفههای پیاپی یا خارش پوست شبها بیخواب میشوید، به جای شنیدن توصیه دوستانتان سراغ یک فوقتخصص آسم و آلرژی بروید. اگر موضوع را با دوستانتان مطرح کنید، احتمالا به شما میگویند «چیزی نیست! فقط آلرژی است!» اما واقعیت این است که نگاه متخصصان به این مشکل، تا این اندازه سادهانگارانه نیست. از نظر آنها آلرژی یک مشکل جدی و نیازمند درمان فوری است.
در اولین قدم، مشاهده علائمی که سراغتان آمده، به شما برای تشخیص این بیماری کمک میکند اما مشاهده علائم، دلیل دچار بودنتان به آلرژی و عوامل تحریککننده سیستم ایمنی بدنتان را روشن نمیکنند. به همین دلیل است که باید یک آزمایش پوستی آلرژی یا یک آزمایش خون آلرژی را انجام دهید.
نتیجه این آزمایشها، دقیقا به شما میگوید که به چه میزانی از چه مادهای حساسیت دارید. اصلا شاید همه آلرژی بهاری شما بهخاطر گردهها نباشد و مصرف بعضی از میوههای بهاری هم در شما حساسیت ایجاد کرده باشد.
به موقع درمان را شروع کنید
نشانههای آلرژی، بیشتر با سرماخوردگی اشتباه گرفته میشوند. خارش بینی، عطسه، آبریزش چشم و بینی، گرفتگی صدا، گلو درد و علائمی از این دست، شبیه نشانههای سرماخوردگیاند اما ممکن است به دلیل ابتلا به آلرژی سراغ شما آمده باشند.
احتقان بینی، شایعترین نشانه آلرژی است و اگر بیشتر از پنج تا هفت روز درگیرش بودهاید و با مصرف داروها هم بهبودی را مشاهده نکردهاید، حتما سراغ یک متخصص آلرژی بروید. اگر احتقان بینی به دلیل سرماخوردگی ایجاد شده باشد، تا قبل از هفتمین روز بیماری، بهبود پیدا میکند.
علائم آلرژی که شما را درگیر میکند، بسته به شهر و موقعیت جغرافیاییتان ممکن است در زمان متفاوتی سراغتان بیایند. اگر به آلرژی دچار باشید، مهمترین کاری که برای سلامتتان باید انجام دهید، تشخیص درست و به موقع نشانههای بیماری است. شاید آلرژی بهاری، شما را در اسفندماه درگیر کند یا شاید هم بهخاطر شرایط جغرافیایی خاصتان، آخر بهار سراغتان بیاید.
هوای بارانی، درست مثل گردوغبار میتواند بدنتان را تحتتاثیر قرار دهد. اگر به آلرژی دچار باشید، بعید نیست که بعد از بارش هر باران بهاری، دچار تشدید علائم شوید.
*چرا به آلرژی بهاری دچار میشوید؟
اصلیترین دلیل شیوع آلرژی در بهار، گردهافشانی گلها، سبز شدن شکوفهها و وزش بادهایی است که غباروگردهها را به بینی و مجراهای تنفسی وارد میکنند.
در چنین شرایطی، سیستم ایمنی بدن، گردهها یا غبارها را بهعنوان یک عنصر خطرناک بیگانه ارزیابی میکند و برای مبارزه با آن دست به کار میشود. به دنبال این اتفاق، هیستامینها در خون آزاد میشوند و سپس نشانههای آلرژی بدن را تحتتاثیر قرار میدهند.
*به کدام گیاه حساسیت دارید؟
حساسیتهای بهاری، گرچه میلیونها نفر را در سراسر جهان درگیر میکند اما در همه افراد به یک دلیل و به یک شکل بروز پیدا نمیکند. بعضی از افراد به گرده درخت چنار حساسیت دارند و بعضی دیگر به چمن، سدر، کاج، نخل، افرا، راش، سپیدار، بلوط، زیتون، صنوبر یا دیگر درختان واکنش نشان میدهند.
تنوع گردههای حساسیتزا آنقدر زیاد است که امکان پرهیز کردن آن، آنها را از بین میرود. اگر در شهری مثل تهران، گرچه به چنار یا چمن حساسیت داشته باشید، احتمالا به محض بیرون آمدن از خانه در فصل بهار، تشدید نشانههای حساسیتزا را تجربه خواهید کرد.
*آسم همان آلرژی است؟
آسم، همان آلرژی نیست اما آلرژی مزمنی که به خوبی درمان نشده، میتواند به آسم تبدیل شود. با توجه به بررسیهای انجام شده، زنان بیشتر از مردان دچار آسم شده و به مراقبت بیشتری در زمینه این بیماری نیاز دارند.
خسخس سینه، سرفه شبانه، یا مشکل تنفس پس از تمرینهای ورزشی، از علائمی هستند که احتمال ابتلای شما به آسم را مطرح میکنند. آلرژی بینی، احتمال ابتلا به آسم را 40 درصد افزایش میدهد و خبر بد این است که این افراد، نشانههای آسم را بهعنوان نشانههای آلرژی تلقی میکنند و با درمان نکردنشان، درمان آسم را هم دشوار میکنند.
ژنهایتان را از یاد نبرید
آلرژی یکی از بیماریهایی است که زمینههای ژنتیکی در ابتلا به آن تاثیر زیادی دارند. اگر یکی از والدینتان به آلرژی دچار بوده، بعید نیست که شما یا حتی فرزندانتان بهنوعی آلرژی را تجربه کنید.
فراموش نکنید که نشانههای آلرژی، ممکن است در بدنتان بچرخند و قرار نیست که شما همان نشانههایی را در زمان درگیر شدن با آلرژی تجربه کنید که والدینتان از آنها رنج میبردهاند. درحالیکه در گذشته آلرژی خود را با خارش پوست نشان میداده، ممکن است بهار امسال آلرژی را با نشانههایی شبیه سرماخوردگی تجربه کنید. پس هر سال منتظر مشاهده علائم یکسان نباشید.
ممکن است در بارداری آلرژیک شوید
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، وضعیت خاص بدنتان است. حتی اگر پیش از این نشانههای آلرژی را تجربه نکردهبودید، ممکن است در ماههای بارداری دچار علائم ناشی از آلرژی شوید. تغییرات هورمونی و تغییرات خاص سیستم ایمنی بدنتان، میتوانند زمینه ابتلا به آلرژی را هم فراهم کنند.
البته درمان آلرژی در بارداری، اقتضائات خود را دارد. برای اینکه داروهای کنترل آلرژی، جدید شما را تحتتاثیر قرار ندهند، هرگز خوددرمانی نکنید و به محض مشاهده نشانهها، موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.
هوای هوا را داشته باشید
برای درمان آلرژی بهاری، راهی وجود ندارد اما با شناسایی به موقع علائم و استفاده از داروهای مناسب، میتوانید علائم این بیماری را کنترل کنید. کنترل علائم آلرژی، نهتنها از آزردگی بیشتر شما جلوگیری میکند، بلکه احتمال تشدید بیماری یا ابتلا به مشکلات زمینهای دیگر را هم کاهش میدهد.
شاید کمک گرفتن از این راههای ساده، به شما برای آسانتر سپری کردن بهار امسال کمک کند:
*برای بیرون رفتن از خانه، به وضعیت هوا توجه کنید و در روزهای آلوده و پرگردوغبار، از خانه بیرون نروید.
*در زمان وزش باد، از عینکآفتابیهای بزرگی استفاده کنید که از چشمهایتان مراقبت میکنند.
*به جای باز گذاشتن پنجرهها، از کولرهای گازی و دستگاه تصفیهکننده هوا کمک بگیرید.
*برای خارج کردن گردهها و آلودگیها از بدنتان، در شب و بعد از برگشتن به خانه دوش بگیرید.
*جارو کشیدن و نگهداری حیوانات خانگی، نشانههای آلرژی را تشدید خواهند کرد. شاید بهتر باشد که لااقل در بهار، از فرد دیگری برای تمیز کردن خانه کمک بگیرید.
میتوانید از آلرژی خلاص شوید؟
برای درمان آلرژی، انواع آنتیهیستامینها تجویز میشوند اما نوع دارو و دُز مناسب آن را فقط پزشکتان میتواند تعیین کند.
ممکن است پزشکتان مصرف اسپریهای بینی را هم برای شستوشوی این مجرا توصیه کند یا برای کاهش التهاب مجرای تنفسیتان، اسپریهای خاصی را برایتان تجویز کند.
قطرههای چشمی از دیگر داروهایی هستند که ممکن است برایتان تجویز شوند. بیشتر داروهای آلرژی بدون نسخه در دسترس هستند اما اسپریهای خاصی که برای کاهش التهاب دستگاه تنفسی تجویز میشوند، معمولا با نسخه پزشک در دسترس قرار میگیرند.
داروهای گفته شده، معمولا برای کاهش علائم در دوره عود بیماری تجویز میشوند اما اگر درمان را زیر نظر یک فوقتخصص سیستم ایمنی (ایمنیولوژیست) پیگیری کنید، در درازمدت برای کاهش ضعف سیستم ایمنی بدنتان داروهای دیگری تجویز خواهد شد.این درمانها، احتمال دوباره واکنش دادن بدنتان به آلرژنها را کمتر میکنند و در درازمدت، بدنتان را از نشان دادن واکنشهای شدید به عوامل آلرژیزا باز میدارند.
بد نیست بدانید که ایمنوتراپی یا درمان سیستم ایمنی بدن، یک درمان بلندمدت است و ممکن است چندین سال با آن درگیر باشید. دُز داروها و مدت این درمان، بسته به وضعیت افراد مختلف متفاوت خواهد بود.
*درمان طبیعی برای آلرژی وجود دارد؟
شستوشوی مرتب بینی با محلولهای شستوشو، یکی از راههای کاهش مشکلات ناشی از آلرژی است.
بعضی مصرف سرکه سفید را در کاهش آلرژی موثر میدانند و بعضی دیگر از پژوهشگران، معقتدند که با مصرف بیشتر موادغذایی حاوی پروبیوتیک میتوان به کاهش علائم آلرژیک کمک کرد. باکتریهای پروبیوتیک که به روده وارد میشوند، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند.
گروهی از متخصصان طب سنتی، مصرف عسل طبیعی، چای سبز، دارچین، زردچوبه، بابونه و بادرنجوبه را در کاهش نشانههای آلرژی موثر میدانند.