کد خبر: ۱۲۸۰۱
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۱

رکوردشکنی‌ها در هفته پرالتهاب فرابورس

شاخص سهام فرابورسی پس از رکوردشکنی در اولین روز هفته قبل، در ادامه با دو افت شدید در روزهای میانی هفته مواجه شد و سرانجام در مقیاس هفتگی ضمن بازگشت از قله تاریخی، کاهش ۴/ ۱ درصدی را به ثبت رساند.

به گزارش قلم، روند هفتگی قیمت‌ها در فرابورس ایران از تلاطم سهام و حکمفرمایی ثبات در بازار بدهی حکایت داشت. شاخص سهام فرابورسی پس از رکوردشکنی در اولین روز هفته قبل، در ادامه با دو افت شدید در روزهای میانی هفته مواجه شد و سرانجام در مقیاس هفتگی ضمن بازگشت از قله تاریخی، کاهش ۴/ ۱ درصدی را به ثبت رساند. رکورد تازه ارزش معاملات و رشدهای متوالی شاخص، استعداد شناسایی سود و اصلاح قیمت‌ها را در سهام فرابورسی پرورش داد. در ادامه، بروز شوک‌های بیرونی نظیر افت شدید قیمت‌های جهانی و همچنین سیل اخبار منفی از فضای سیاسی نقش پررنگی در ایجاد نگرانی در بین سهامداران و شدت‌بخشیدن به خروج پول‌های تازه‌وارد و افت قیمت‌ها ایفا کرد. اما فروشندگانی که در تب عرضه سهام خود را نقد کرده و سرمایه‌های خود را از جریان معاملات بیرون بردند، طی آخرین روز کاری هفته با بازگشت آرامش به بازار، در حسرت رشد دوباره قیمت‌ها ماندند. بر خلاف، فراز و نشیب پردامنه بهای سهام، در تابلوی موازی وضع به گونه‌ای متفاوت رقم خورد. قیمت اوراق خزانه در بازار بدهی تغییر چندان ملموسی پیدا نکرد تا میانگین نرخ بازده حول عدد ۲۳ درصد نوسان کند و در روز پایانی هفته روی مرز ۹/ ۲۲ درصد آرام بگیرد.

از ویژگی‌های قابل‌توجه معاملات هفته اخیر، ثبت دو رکورد جدید در کارنامه فرابورس بود. از یک‌طرف، موج صعودی سهام که تا روز شنبه گذشته ادامه داشت، شاخص کل فرابورس را به سطح بی‌سابقه ۲ هزار و ۶۶۵ واحد رساند. از طرف دیگر، اقبال چشمگیر عموم سرمایه‌گذاران به سهام موجب رکوردشکنی ارزش معاملات خرد شد. پیش از این، در مهر سال ۹۷ شاهد ثبت رقم ۴۲۰ میلیارد تومانی برای ارزش معاملات بازارهای اول و دوم بودیم. این رکورد در جریان معاملات روز یکشنبه گذشته شکسته شد. فعالان فرابورسی در این روز ضمن اینکه بیش از ۴۷۵ میلیارد تومان سهم از تابلوی اول و دوم را بین خود دست به دست کردند، رکورد تازه‌ای را در کارنامه این بازار به ثبت رساندند. با وجود اقبال عمومی به سهام، اما سهامداران که طی این مدت سود درخوری کسب کرده بودند، روز یکشنبه بیشتر در مقام فروشنده برآمدند و در نتیجه قیمت‌ها را وارد سراشیب کردند. سپس روز دوشنبه و سه‌شنبه شاخص کل فرابورس تحت‌تاثیر شبیخون ترامپ به بازارهای جهانی و افزایش تنش‌های سیاسی در منطقه با سرعت بیشتری از قله بازگشت. در این دو روز، می‌شد نگرانی‌ها را در صف طولانی فروش طیف گسترده‌ای از سهم‌ها دید که مجموعا شاخص فرابورس را معادل ۵/ ۳ درصد (حدود ۹۵ واحد) تنزل دادند. در آخرین روز کاری هفته با فروکش هیجان در بازار جهانی و متعاقبا بهبود جو روانی حاکم بر فرابورس، متقاضیان سهام در جبهه تقاضا مشارکت بیشتری از خود نشان دادند و قیمت‌ها را در طیفی از سهم‌ها به محدوده مثبت هدایت و بخشی از ریزش روزهای میانی هفته را جبران کردند. چرخش دوباره مسیر قیمت‌ها و رشد ۴/ ۱ درصدی نماگر فرابورس در روز چهارشنبه بار دیگر حسرت بر دل فروشندگانی گذاشت که در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه غالبا در صف فروش شمار زیادی از سهم‌ها در اندیشه خروج از جریان معاملات سهام بودند یا در هیجان به وجود آمده، سهام خود را نقد کردند.

در این بین، نکته مثبت معاملات در افزایش چشمگیر ارزش معاملات بود. تلاطم قیمت‌ سهام فرابورسی در حالی رقم خورد که بیش از یک‌هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان سهم طی این هفته در بین فعالان حاضر در بازارهای اول و دوم دست به دست شد. با ثبت این رقم، ارزش معاملات خرد در مقیاس هفتگی بیش از ۳۶ درصد افزایش یافت. البته باید توجه داشت که میزان جذب رشد جریان نقدینگی در صنایع مختلف توازن و تناسب نداشت اما در مجموع از اقبال بی‌نظیر سرمایه‌گذاران به سهام فرابورسی پرده برداشت.این استقبال را می‌توان در تغییر کل مالکیت سهام هم مشاهده کرد. سهامداران حقیقی بازارهای اول و دوم در تمام روزهای هفته به جز سه‌شنبه غالبا خریدار سهم بودند تا فروشنده. مجموع تغییر مالکیت این دسته از سهامداران در مقیاس هفتگی به عدد ۳۵ میلیارد تومان رسید تا سریال هفتگی حضور پررنگ سهامداران خرد در سمت خرید طی سال جدید ادامه داشته باشد. تحرکات فعالان حقیقی در برخی از تک‌سهم‌های بزرگ در تغییر مالکیت سهام موثر بود.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد

نظرات بینندگان