به گزارش قلم نیوز- "امیرحسین تبیانیان" با بیان اینکه هر دوشنبه، به صورت چرخشی یک هفته نفت خام و یک هفته میعانات گازی در بورس انرژی عرضه میشود، اظهار داشت: بر اساس بازخوردهایی که از بازار و مشتریان گرفتیم هر بار نسبت به دفعات قبل برخی موضوعات جدید در عرضهها در نظر گرفته شد، تا این شیوه بهتر از قبل کارایی خود را نشان دهد.
وی افزود: حجم مراجعات و معاملات نشان میدهد به مرور حجم معاملات در حال افزایش است اما موضوعاتی هست که باید بیشتر به آن پرداخته شود تا مشکلات حل شود، البته این به معنی کاهش ریسک نیست، همه ریسک خرید و بارگیری و فروش با خریدار است. ما موضوعاتی در رابطه با تسویه بارگیری و عملیات که به نظر میرسد قابل حل است را تعیین تکلیف کرده و در هر عرضه به سمت جلو گام برمیداریم.
نماینده شرکت ملی نفت ایران در بورس انرژی، تصریح کرد: در عرضههای اسفند نسبت به بهمن ماه تسهیلاتی در عملیات ایجاد کردیم، به این ترتیب که در بهمن ماه، زمانی که معامله انجام میشد خریدار موظف بود ظرف 20 روز کشتی را برای بارگیری معرفی و تایید کند، این رویه با توجه به محدودیتهایی که در حال حاضر نفتکش دارد سختگیرانه بود بنابراین در عرضههای اسفندماه اعلام کردیم تا 10 روز قبل از بارگیری امکان معرفی و تائید کشتی را دارند یعنی فرصت و فرجه بیشتری برای خریدار در نظر گرفتیم حتی برای عرضههای آتی هم یک موضوع را اضافه میکنیم به این ترتیب که در عملیات و بارگیری میعانات و نفت خام خریداران فرصت و گزینههای بیشتری داشته باشند.
وی با بیان اینکه ما ارتباط دائمی با مشتریان داریم، گفت: عرضه نفت در بورس مکانیزم جدیدی است و نفت خام و میعانات نیز شرایط خاص خود را دارند تا این شیوه جا بیفتد و حجم عملیات افزایش یابد نیاز به زمان بیشتری دارد، کشور ما طی 40 سال گذشته یک سیستم دیگری برای فروش نفت داشته حال مکانیزمی جدید در کنار شیوه سنتی معرفی شده که زمان بیشتری میطلبد تا سازوکار آن جا بیفتد.
تبیانیان درباره صوری بودن معاملات نفت در بورس، بیان کرد: در معاملات یک رکن خریدار و یک رکن فروشنده و یک رکن ناظر نیز به نام بورس وجود دارد، هر جایی ما بتوانیم معامله صوری داشته باشیم در بورس نمیتوانیم، تمام پرداختها در قالب سیستم مالی سپرده گذاری مرکزی ذیل سازمان مرکزی انجام میشود، کدهای معاملاتی را بورس صادر میکند خرید در بورس انجام میشود، پروسهای است که رکن ثالثی کاملا بر آن نظارت دارد، حتی برخی مواردی که ما میخواهیم به خریدار انعطاف نشان دهیم بورس میگوید که شرایط قرارداد ثابت است و شما چنین شرایطی را ندیدهاید و نمیتوانید انجام دهید یعنی کاملا تحت نظارت بورس است و بورس هم دلیل منطقی دارد و به هیچ دلیلی اعتبار خود را بین مردم خدشه دار نمیکند. کسانی که این موضوعات را مطرح میکنند با سیستم بورس آشنا نیستند.
وی درباره اینکه آیا بورس میتواند روشی قابل اطمینان برای فروش نفت در شرایط تحریم باشد، گفت: با توجه به اینکه این روش جدید است و نیاز به زمان دارد در حال حاضر نمیتوانیم بگوییم شیوهای است که با آن تحریمها را دور میزنیم اما در کنار شیوههای جاری به ما کمک میکند و در بلند مدت سازوکاری فراهم میکند که کمک بیشتری به ما میکند.
وی افزود: در هر حال عرضه نفت در بورس یک تکلیف قانونی بود که مکررا به آن پرداخته شده و انتظار زیادی هم برای اجرا بوده است، وزارت نفت اقدام لازم را داشته و در حال حاضر هم که در کنار روشهای جاری انجام میشود و ضرری برای وزارت نفت ندارد، اگر به صورت جدی پیگیری شود و منظم بوده و به آن بها داده شود، قطعا در بلند مدت کمک خوبی برای کشور و وزارت نفت خواهد بود.
نماینده شرکت ملی نفت ایران در بورس انرژی درباره عرضه میعانات نیز، گفت: میعانات تاکنون 2 بار عرضه شده است. در این عرضه هم امکان افشای اسامی خریداران وجود ندارد و به طور کلی، سبک معامله در بورس این چنین است، مگر اینکه خریداری شخصا خود را معرفی کند ضمن اینکه در شرایط تحریم روی محرمانه ماندن اسامی خریداران تاکید بیشتری میشود و مشتریان هم در خواست جدیتری برای افشا نشدن اسامی دارند.