نیره پورملائی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این سرشماری با هدف برآورد جمعیت، پایش زیستگاه و بهبود مدیریت زیستی مناطق زیست گاندو در سه حوزه پراکنش آن شامل مسیر رودخانه های سرباز، باهوکلات و کاجو انجام شد.
وی ادامه داد: همچنین این سرشماری به روش مستقیم و به صورت شبانه روزی همزمان با حفاظت و کنترل محیط زیست منطقه صورت گرفت به گونه ای که بیشترین جمعیت تمساح مردابی در مناطق سد پیشین(سرباز) و بند انحرافی شیرگواز(چابهار) و کمترین آن در برکه ها و آب بندهای مسیر رودخانه کاجو(از ارتفاعات نیکشهر سرچشمه می گیرد و به دریای عمان وصل می شود) شناسایی شد.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه تمساح پوزه کوتاه یا تمساح مردابی از گونه های ارزشمند ملی و در معرض تهدید بوده و طبق آخرین طبقه بندی جهانی حفاظت از طبیعت در سال 2015 در گروه آسیب پذیر(VU) قرار گرفته است ضرورت دارد تا با برنامه ریزی و پایش از زیستگاه این گونه با توجه به شرایط منطقه و کاهش نزولات جوی، شرایط زیستی آن را بهبود بخشیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: برای حفاظت و نگهداری بهتر از تمساح پوز کوتاه(گاندو) منطقه حفاظت شده گاندو باهوکلات در منطقه دشتیاری شهرستان چابهار با مساحت 465 هزار و 181 هکتار از وسیع ترین مناطق حفاظت شده استان در سال 1349 به عنوان زیستگاه اصلی گاندو ثبت و شناخته شده است.
به گزارش ایرنا تمساح پوزه کوتاه ایرانی که بومیان محلی آن را گاندو می نامند باقیمانده راسته کروکودیل ها که خود خزندگانی بوده اند که 225 تا 265 میلیون سال قبل می زیسته اند است.
این جانور تنها گونه از راسته تمساح ها در ایران است که پهن ترین پوزه را در مقایسه با سایر تمساح ها دارد، یکی از ویژگیهای مهم گاندو پاهای قوی آن است، شاید برای همین علت است که می تواند تا خانه های مردم روستا برود هرچند دلیل معمول آن وجود سیلاب های فصلی و انتقال گاندوها به نزدیکی خانه ها است.
گاندو جانوری بسیار خجالتی، محتاط و ترسو است و به سختی می توان آن را مشاهده کرد حداکثر طول آنها چهار تا پنج متر است ولی با طول کمتر و بیشتر نیز دیده می شوند و غذای اصلی شان به طور عمده ماهی، لاک پشت، پرندگان آبزی و لاشخورها است.
کروکودیلها یا به گویش محلی گاندو از هندوستان، سیلان تا پاکستان غربی و بلوچستان جنوبی پراکنده اند و رودخانه سرباز غربی ترین نقطه انتشار کروکودیل در آسیاست و دارای ارزش توام ملی و بین المللی است.