کد خبر: ۵۸۰۲
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۹:۴۵

دردسرهای دندان كرم‌خورده

شاید برای‌تان جالب باشد بدانید محققان بعد از اینكه سال‌ها افراد مبتلا به مشكلات قلبی را مورد بررسی قرار دادند به این نتیجه رسیدند كه ارتباطی بین دندان‌های پوسیده و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی وجود دارد.
وقتی پای رفتن به مطب دندانپزشك به میان می‌آید بیشتر ما تنبلی می‌كنیم و چكاپ‌های سالانه را پشت گوش می‌اندازیم؛ تا جایی كه كار به خرابی و درد شدید دندان می‌رسد و مجبور می‌شویم ریشه دندان را از بیخ و بن نابود كنیم. اما نكته مهم اینجاست كه اگر عفونت دندان و لثه‌ به‌موقع درمان نشود، می‌تواند به سایر بخش‌های بدن هم آسیب برساند.
 
متخصصان هنوز دلایلش را به‌طور دقیق نمی‌دانند اما بر این باروند كه باكتری‌های دهان به سمت رگ‌های خونی حركت می‌كنند و به سایر اندام‌ها آسیب می‌رسانند. درباره این مشكلات و علت‌های‌شان بیشتر بدانید تا از بروز شان پیشگیری كنید.

شاید عقل‌تان را از دست بدهید

خرابی دندان‌ها و آسیب به لثه‌ها می‌تواند كاری كند كه عقل‌تان را از دست بدهید. باور كنید این موضوع واقعیت دارد! حقیقت این است كه به گفته پژوهشگران بیماری‌های لثه می‌تواند ابتلا به فراموشی خفیفی را در سال‌های پایانی عمر ایجاد كند. گروهی از محققان به این نتیجه رسیده‌اند كه ممكن است التهابات اطراف دندان و لثه‌ها با بروز اختلالات شناختی ضعیفی مانند مشكلات حافظه در ارتباط باشد و شاید فعالیت‌های روزانه زندگی را با مشكلات جدی روبه‌رو كند.

اینكه محققان چطور به این نتیجه رسیده‌اند هم برای خودش داستانی دارد. بعد از اینكه محققان از داوطلبان خواستند در آزمون حافظه شركت كنند، متوجه شدند افرادی كه به بدترین نوع مشكلات لثه م بتلا بودند در تست‌های حافظه و محاسبات ریاضی نسبت به سایرین ضعیف‌تر عمل می‌كردند. پس قبل از اینكه مشكل دندان كرم‌خورده شما وخیم شود، خودتان را به دندانپزشك برسانید.

احتمال دارد دچار مشكلات قلبی شوید

شاید برای‌تان جالب باشد بدانید محققان بعد از اینكه سال‌ها افراد مبتلا به مشكلات قلبی را مورد بررسی قرار دادند به این نتیجه رسیدند كه ارتباطی بین دندان‌های پوسیده و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی وجود دارد. در این تحقیقات معلوم شد بیماری‌های قلبی در افرادی كه دچار بیماری‌های لثه هستند، دوبرابر بیشتر از بقیه دیده می‌شود. دلیلش هم این است كه رعایت نكردن بهداشت دهان و دندان ممكن است سبب عفونت دندان و لثه‌ها شود.

 در نتیجه این عفونت وارد جریان خون شده و خودش را به قلب می‌رساند و در نهایت می‌تواند التهابات قلبی ایجاد كند و مشكلات جدی بر جای بگذارد. اگر تورم و التهابات لثه به‌موقع درمان نشود حتی ممكن است بسته شدن رگ‌های خونی و سكته قلبی هم پیش بیاید.  بنابراین دندانپزشكان به شما توصیه می‌كنند برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی روزانه حداقل دو بار مسواك بزنید.

روماتیسم در كمین است

التهابات مفاصل و لثه‌ها هر دو روی هم تاثیر می‌گذارند؛ البته پژوهشگران هنوز به‌درستی نمی‌دانند كه كدام یك بر دیگری تاثیر بیشتری دارد اما در یك تحقیق معلوم شد افراد مبتلا به روماتیسم بعد از درمان بیماری‌های لثه، درد و تورم كمتری داشتند و صبح‌ها مفاصل‌شان كمتر خشك می‌شد. از این رو به بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی توصیه می‌شود حتما برای درمان مشكلات دهان و دندان به‌موقع اقدام كنند.

از سوی دیگر كسانی كه پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه را جدی نمی‌گیرند، دچار التهابات مفاصل می‌شوند. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیمارانی كه به بیماری روماتیسم مفصلی مبتلا هستند، بیشتر از سایرین در معرض  ابتلا به امراض لثه قرار دارند و دندان‌های‌شان را زودتر از دست می‌دهند.

مادران باردار مراقب باشند

به مادران باردار توصیه می‌شود قبل از بارداری یا زمانی كه در طول بارداری به مطب متخصصان زنان مراجعه می‌كنند، سری هم به دندانپزشك بزنند. تحقیقات نشان می‌دهد ارتباطی بین تولد زودرس نوزادان و بیماری‌های لثه وجود دارد. پس از بررسی گروهی از زنان باردار معلوم شد افرادی كه دچار بیماری‌های لثه بودند، زایمان‌شان زودتر از زمان مقرر انجام شد. زایمان زودرس می‌تواند برای سلامت نوزاد خطراتی داشته باشد. البته تحقیقات در این زمینه ادامه دارد و پژوهشگران هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌اند. دلیلش این است كه برخی از زنان باردار با وجود داشتن بیماری‌های لثه نوزادان‌شان را سالم به دنیا آوردند و به همین دلیل در مورد قطعی بودن نتایج تردید‌هایی وجود دارد.

این را هم بدانید كه بیماری‌های لثه و دندان‌ می‌تواند بارداری خانم‌ها را تحت تاثیر قرار داده و آن را به تاخیر بیندازد؛ بنابراین به افرادی كه قصد بارداری دارند توصیه می‌شود كه در مورد سلامت دندان‌های‌شان مطمئن باشند.

دردسر برای دیابتی‌ها

یكی از مشكلات بیماران دیابتی این است كه بدن‌شان نسبت به سایر افراد مقاومت كمتری دارد. در نتیجه زودتر در معرض عفونت‌ها و به‌ویژه بیماری‌های لثه قرار می‌گیرند.

التهابات لثه و بافت اطراف دندان‌ها كه در نتیجه بهداشت نامناسب دهان و دندان به وجود می‌آید، توانایی بدن برای كنترل قند خون را ضعیف می‌كند. این شرایط می‌تواند زمینه را برای تغییرات قند خون فراهم كرده و كنترل بیماری دیابت را با مشكلاتی روبه‌رو كند.

 از طرف دیگر افراد مبتلا به دیابت باید نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان توجه بیشتری داشته باشند چون تغییرات قند خون بر لثه‌ها تاثیر می‌گذارد و می‌تواند استخوان‌های نگهدارنده دندان‌ها را تخریب كند. به همین دلیل دندانپزشكان به بیماران دیابتی توصیه می‌كنند حتما قند خون‌شان كنترل شده باشد و حداقل سالی دوبار برای كنترل سلامت دندان‌های‌شان معاینات دوره‌ای داشته باشند.

نکاتی درباره پوسیدگی دندان‌ها

مهم‌ترین عامل خرابی

در دهان شما باكتری‌های زیادی زندگی می‌كنند كه به آنها باكتری مفید می‌گویند. این باكتری‌ها به كمك غذاهای شیرین اسید‌هایی تولید می‌كنند كه سبب خرابی دندان می‌شود.

وقتی اسید به دندان شما نفوذ می‌كند، باكتری‌ها حفره‌ كوچكی در دهان شما ایجاد می‌كنند تا داخل آن زندگی كنند. خانه باكتری‌ها به قدری كوچك و مخفی است كه با كمك مسواك و نخ دندان هم خراب نمی‌شود. باكتری‌ها به سوخت و ساز قندها و تولید اسید ادامه می‌دهند و حفره‌های خرابی دندان‌ها را عمیق‌تر می‌كنند.

دشمن مینا

غذاهای اسیدی مانند لیموترش، آب مركبات یا نوشابه‌های گازدار سبب خرابی دندان‌ها می‌شوند و مینای دندان را ضعیف می‌كنند. از این رو اگر به فكر سلامت دندان‌ها هستید، از آنها زیاد استفاده نكنید.

محافظ ایمن

با كمك مصرف فلوراید و رعایت بهداشت احتمال بروز این خرابی‌ها تا حدود زیادی كاهش می‌یابند.

افزایش طول عمر دندان پرشده

اگر مواد داخل دندان‌های پرشده به هر دلیل از بین رفت یا این مواد شكست، باید به سرعت برای جایگزینی این مواد اقدام كنید. این مواد پر شده عمر جاویدان ندارند اما با رعایت بهداشت دهان و دندان عمرشان بیشتر می‌شود. اگر روزی دوبار دندان‌های‌تان را مسواك بزنید، خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده كنید و نخ دندان را از یاد نبرید، عمر دندان‌های پرشده شما بیشتر می‌شود. 
نظرات بینندگان