در چهل و نهمین دوره آزمون دستیاری پزشکی که بیست و دوم اردیبهشت ماه سال جاری برگزار شد، تعداد ۱۱ هزار و ۸۴۷ نفر شرکت کردند. این دوره هم مانند چهل وهشتمین دوره آزمون دستیاری حواشی بسیاری داشته است. از جمله اینکه داوطلبانی که حالا مشغول انتخاب رشته هستند در تماسهایی با ایسنا دغدغههای خود را مطرح کرده اند.
بطور کلی این داوطلبان معتقدند وزارت بهداشت ابتدا ظرفیتها را نسبت به سال قبل کاهش داده و پس از شکایت داوطلبان به کمیسیون اصل نود مجلس، وزارت بهداشت مجددا با انتشار دفترچهای جدید اعلام کرده که ظرفیتها مانند سال گذشته است، اما این افزایش ظرفیت فقط در رشتههایی است که متقاضیان بسیار کمی دارند و هر سال بخش زیادی از صندلیهای آنها خالی میماند.
البته مقایسه جدول کل ظرفیت پذیرش دستیاری دورههای چهل وهشتم و چهل و نهم با یکدیگر نیز نشان از تغییرات قابل توجهی در رشتههای مختلف دارد.
یکی از داوطلبان شرکت در آزمون دستیاری پزشکی میگوید: ظرفیت رشتههای پرطرفدار مانند "رادیولوژی"، "چشم" و "پوست" کم شده و ظرفیت رشتههایی که همیشه خالی میمانده مانند "طب اورژانس"، "داخلی" و "اطفال" را افزایش دادهاند. این رشتهها هر سال کم طرفدار هستند اما با این وجود باز هم ظرفیتشان بیشتر شده است. من برای قبولی در رشتههای رادیولوژی، چشم و پوست خیلی درس خواندم تا در شهر خودم قبول شوم اما حالا با کم شدن ظرفیتها مجبورم رشتهای را بخوانم که دوست ندارم، حتی ممکن است انصراف دهم و زحماتم به باد رود.
به گزارش ایسنا، بررسیها نشان میدهد که براساس آن چه دفترچه انتخاب رشته چهل و هشتمین دوره آزمون دستیاری پزشکی تعیین شده ظرفیت پذیرش رشتههای مختلف در این دوره ۴۳۱۸ نفر بوده است. در این دوره، ظرفیت پذیرش رشته کودکان ۴۶۴ نفر بوده است در حالی که این عدد برای سال جاری به ۴۹۸ نفر افزایش یافته است. البته رشتهی طب اورژانس با کاهش ظرفیت ۲۱ نفری برای سال جاری روبرو بوده است اما رشتههای دیگری همچون داخلی و بیهوشی نیز که به گفتهی برخی داوطلبان رشتههایی کم متقاضی هستند، به ترتیب افزایشی ۳۴ نفری و ۲۶ نفری یافتهاند.
بررسی دفترچه آزمون دستیاری پزشکی نشان میدهد از سال گذشته تاکنون ظرفیت رشته بیماریهای پوست که رشتهای پرمتقاضی است، ۹ نفر کاهش داشته است. ظرفیت رادیولوژی نیز که از رشتههای پرطرفدار میان داوطلبان شرکت در آزمون دستیاری است، ۴۱ نفر کاهش داشته است.
یکی دیگر از داوطلبان چهل ونهمین دوره آزمون دستیاری پزشکی با اشاره به کاهش ظرفیتها به خصوص در سهمیه آزاد، میگوید: امسال وزارت بهداشت در دفترچهای که منتشر کرده ظرفیت رشتههای پرطرفدار مانند رادیولوژی و پوست را کاهش داده است. ما از طریق کمیسون اصل ۹۰ اقدام کردیم و درخواست داشتیم که ظرفیتها به قبل بازگردد و وزارت بهداشت نیز دفترچه جدید منتشر کرد. در دفترچه جدید، ظرفیت رشتههایی مانند عفونی، داخلی و بیهوشی افزایش یافت که چندان پرمتقاضی نبودند. حتی خود وزارتخانه هم میداند با ظرفیتهای قبلی این رشتهها، احتمال خالی ماندنشان زیاد است. ما مجددا با آقایان شجاعی، پژمانفر، نادری و خضریان نمایندگان مجلس، آقای مخبر، معاون اول رئیس جمهوری و خانم دکتر خزعلی مکاتبه داشتیم و این افراد قول پیگیری این موضوع را به ما دادند. با برخی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز نامهنگاری داشتیم و آنها در جریان این موضوع قرار گرفتند.
این پزشک ادامه داد: یک سهمیه بومی گزینی به پذیرش اضافه شده اما هیچ توضیحی درباره آن داده نشده است. آقای دکتر شجاعی در گفت وگوی تلویزیونی گفتند هیچ سازوکاری برای این نوع پذیرش مشخص نشده و زمینه شکل گیری رانت را فراهم میکند. وزارتخانه ملزم شده این سهمیه را وارد دفترچه کند اما این اتفاق نیفتاد. ما نمیدانیم آیا شانسی برای این سهمیه داریم یا خیر و اینکه آیا باید صبر کنیم تا بعداً این سهمیه را از طریق تکمیل ظرفیت کسب کنیم یا خیر.
یکی دیگر از داوطلبان آزمون دستیاری پزشکی نیز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به این که امسال وزارت بهداشت به جای ضرایب، نمره پیش کارورزی، معدل و اولویت را تاثیر داده است گفت: آزمون پیش کارورزی به طور سالیانه و گاهی به صورت قطبی برگزار میشود. برخی از دانشجویان به دلیل شیوع کووید-۱۹ در این آزمون شرکت نکردند و این امر، راه را برای تخلف باز میکند. سئوالات این آزمون نیز یکسان نبوده است. اثرگذاری معدل نیز عادلانه نیست چون در آن زمان ما نمیدانستیم نمره درسی مانند انگل شناسی قرار است در آزمون دستیاری موثر باشد! از سوی دیگر، نمره دهی هر دانشگاه با دانشگاه دیگر تفاوت دارد. این قوانین خلق الساعه امسال وضع شدهاند.
وی ادامه داد: رشته رادیولوژی، پوست و روانپزشکی با کاهش ظرفیت روبرو بودهاند در حالی که این رشتهها هیچ گاه کمبود داوطلب نداشتهاند. از سوی دیگر ممکن است وزارت بهداشت اعلام کند که امسال زیرساخت وجود ندارد، این در حالی است که برای رشتهای مانند روانپزشکی زیرساخت خاصی نیاز نداریم.
این پزشک میگوید: من از ابتدا تمایل داشتم در ایران بمانم و به مردم خدمت کنم اما الان وضعیت آزمون تخصص که مهمترین آزمون دوران تحصیل ماست شرایطی را ایجاد کرده که به فکر مهاجرت افتادهام! مسئولان باید به این نکته توجه کنند که داوطلبان برای قبولی در رشتههای مورد علاقه خود زندگی خود را وقف کرده و برخی حتی مطبهای خود را تعطیل کردهاند.
پزشک دیگری که داوطلب شرکت در چهل و نهمین دوره ی آزمون دستیاری است، به ایسنا میگوید: پیگیریهای ما نشان میدهد وزارت بهداشت مدعی است برخی از رشتههای پرطرفدار مانند پوست و رادیولوژی متقاضی ندارند در حالی که واضح است چنین چیزی صحیح نیست.
وی ادامه داد: شرایط بومی گزینی مشخص نیست و این احتمال وجود دارد که رشتههایی که متقاضی کمی دارند در مرحله تکمیل ظرفیت با عنوان "بومی گزینی" اقدام به جذب دانشجو کنند.
به گزارش ایسنا، داوطلبان آزمون دستیاری به طرق مختلف تلاش کردهاند پاسخ به چندین پرسش از جمله علت تغییر ظرفیتها و سازوکار بومی گزینی را از مسئولان وزارت بهداشت بشنوند. به نظر میرسد در شرایطی که با موجی از مهاجرت پزشکان روبرو هستیم، شفافیت، همدلی و تلاش برای اقناع جوانانی که سالهاست برای رسیدن به تخصص و خدمت به مردم کشورشان تلاش میکنند، رویکرد مناسبتری باشد.