مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک در نامهای به عباس قبادی، دبیر ستاد تنظیم بازار خواستار بازنگری در تاریخ ممنوعیت فصلی برنج به منظور جلوگیری از کمبود برنج یا افزایش قیمت برنج در ماههای آتی شد.
در متن این نامه آمده است:
«۱- از تاریخ یکم فروردین تا ۱۵ تیر ۱۴۰۰، فقط ۸۶.۳۶۷ تن برنج وارداتی به ارزش ۷۸.۱۴۰.۹۰۳ دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است که در مقایسه با واردات برنج در مدت مشابه سال قبل (۱۳۹۹.۱.۱ لغایت ۱۳۹۹.۴.۱۵) با وزنی معادل ۶۹۱. ۲۷۷ تن و ارزش ۲۴۹.۷۱۰.۵۳۸ دلار، واردات این کالا از نظر وزنی، ۶۹ درصد و از نظر ارزشی نیز ۶۹ درصد کاهش داشته است.
۲- مطابق آمار ارائه شده، در حال حاضر میزان برنج وارداتی موجود در بنادر و گمرکات کشور معادل ۳۷.۱۴۷ تن است و صرفاً یک فروند شناور حاوی ۱۵.۱۱۰ تن برنج وارداتی در حال تخلیه این کالا در بندر چابهار بوده و از ۲۶ فروند کشتی منتظر در لنگرگاه، هیچ کدام حاوی برنج نیست.
٣- اطلاعات دریافتی حاکی است قریب به ۸ تا۱۰ فروند کشتی در حال بارگیری برنج از کشورهای مختلف برای حمل به کشور بوده که با توجه به تصمیم اتخاذ شده و ابلاغی به این سازمان مبنی بر «صرفا بلامانع بودن ترخیص آن بخش از محمولههای برنج وارداتی که تا قبل از ۳۱/۰۴/۱۴۰۰ دارای اعلامیه ورود / قبض انبار بوده، مشروط به اینکه دارای ثبت سفارش باشد»، صاحبان کالا، به دلیل تاریخ رسیدن کشتیهای بارگیری شده (بعد از تاریخ ممنوعیت فصلی) و عملاً عدم امکان ترخیص برنجهای حمل شده و رسوب این کالا در گمرکات کشور، از ارسال محمولههای خریداری شده امتناع کردهاند.
در مجموع با توجه به شرایط موجود و خشکسالی سال جاری، به نظر میرسد تصمیم ابلاغ شده برای جلوگیری از هر گونه تبعات کمبود برنج یا افزایش قیمت برنج در ماههای آتی، نیاز به بررسی مجدد و بازنگری فوری دارد که در صورت صلاحدید دستور فرمایند موضوع، مورد تدقیق و بررسی بیشتری قرار گیرد.»
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان،