دکتر تیرنگ نیستانی اظهار کرد: گاهی کودکان دبستانی در صبحگاه حالت تهوع و دل به هم خوردگی دارند که اکثراً یکی از عوامل این بیمیلی به خوردن صبحانه، استرس است. بچههای کلاس اول برای رسیدن بهموقع به مدرسه و سر کلاس، هیجان و اضطراب بیشتری نسبت به سایر دورهها دارند و همین اضطراب و تنش میتواند مانع از خوردن صبحانه شود.
نیستانی حالت تهوع و بیمیلی به خوردن صبحانه را یکی از مهمترین علائم اضطراب در کودکان دانست و گفت: خانوادهها باید توجه داشته باشند که با رفتارهای خود به این اضطراب دامن نزند؛ گاهی پدر و مادرها برای رسیدن به محل کار خود عجله دارند و با شتاب کارهای خود را انجام میدهند و وعده صبحانه را در منزل میل نمیکنند. خود این موضوع موجب میشود که اضطراب در کودکان تشدید شود.
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی دانشگاه گفت: کودکان هرگز نباید صبحانه نخورده به مدرسه بروند و در این بین سال اول مقطع دبستانی از اهمیت بیشتری نسبت به سایر دورهها برخوردار است.
وی در ادامه موضوع مهم صرف صبحانه را یادآور شد و گفت: مطالعات زیادی نشان داده است که بچههایی که صبحانه نمیخوردند، احتمال چاق شدنشان بیشتر از کودکانی است که صبحانه میخورند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بابیان اینکه ترکیب صبحانه بسیار مهم است، گفت: اگر چنانچه پدرو مادر بخواهند صبحانه را محدود به بیسکویت، شیرکاکائو و یا شیرهای طعم دار کنند، مطمئناً مقصود حاصل نمیشود. بخش مهمی از عادات غذایی در سنین کودکی شکل میگیرد و تغذیه در دوره کودکی از اهمیت بالایی برخوردار است و تأثیر ویژهای در سنین بالاتر دارد.
احتمال فربه ماندن کودکان چاق در بزرگسالی
به گفته این استاد گروه انستیتو تحقیقات تغذیه دانشگاه، کودکان در سنین مدرسه شروع به وزنگیری میکنند و جنس بافتی که در این دوران ایجاد میشود بسیار مهم است.
نیستانی افزود: اگر بیشترین بافتی که در بدن کودکان از هفتسالگی و اولین سال ورود به مدرسه تا دوران بلوغ ایجاد میشود، بافت چربی باشد، احتمال چاق شدن و چاق ماندن این کودکان در سنین بزرگسالی بیشتر وجود دارد و در ادامه مشکلات و عوارض چاقی بیشتر گریبانگیر این کودکان خواهد بود.
وی بابیان اینکه باید به عادات و ترکیب غذایی که کودکان مصرف میکنند دقت و نظارت کافی داشته باشیم، تأکید کرد: عادات و ترکیب غذا، ذائقه کودکان را از همان سنین ابتدایی بعد از تولد شکل میدهد و در گام بعدی باید ماحصل این دو مورد در وزن گیری مطلوب کودک تأثیر داشته باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه، درباره اهمیت مصرف میان وعده در کودکان اظهار داشت: مصرف میان وعده در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است، مصرف مواد غذایی مثل کیک یا بیسکویت به دلیل حجم کم و کالری بالا میتواند به ضرر کودکان تمام شود؛ چرا که در ترکیبات این مواد مقادیر زیادی از چربی و قند آزاد وجود دارد که میتواند به کودکان آسیب وارد کند. هرچند که در نگاه اول ممکن است این مهم یکراه حل سریع به نظر برسد، ولی همیشه سریعترین راه بهترین راه نیست.
نیستانی با تأکید بر اینکه عادات غذایی نادرست تا سال ها همراه فرد است، تأکید کرد: فردی که به مواد غذایی ناسالم و روشهای نادرست تغذیهای عادت کرده، این عادات غذایی را تا بزرگسالی با خود حمل میکند.
برای فرزندان محصل خود میان وعده سالم تهیه کنید
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی دانشگاه تصریح کرد: اگر فاصله بین صبحانه تا نهار نیز زیاد است، نان و پنیر، نان و پنیر و گردو یا سبزی، لقمههایی نظیر کوکو و کتلتها، میوهها، خشکبارها، مغزها مانند گردو، فندق و بادام، برگههای میوه، انواع شیر خالص در ردیف تغذیههای سالمی است که عموماً توسط والدین و بخصوص مادران میتواند در کیف مدرسه فرزندان محصل قرار گیرد.
وی با تأکید بر اهمیت سلامت مواد غذایی در بوفه مدارس، توضیح داد: استفاده بیشازحد از مواد غذایی حتی در شرایطی که از غذای سالم استفاده میشود نکته مهمی است؛ چراکه با غذای سالم هم میشود چاق شد؛ به عبارت سادهتر اگر اضافه دریافت کالری رخ دهد چاقی و اضافهوزن نیز ایجاد میشود.
نیستانی گفت: مسئله غذای سالم با تغذیه سالم متفاوت است، فرد میتواند غذای سالم مصرف کند ولی تغذیه سالمی نداشته باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به والدین و مربیهای بهداشت توصیه کرد: اگر کودکی از جاده تندرستی و مسیر وزن گیری خود خارج شد و یا بافت چربی بیشاز حد در کودک ایجاد شد، قبل از اینکه این موضوع تبدیل معضل شود باید پیگیری و بررسی شود.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نیستانی مصرف منبع پروتئینی غنی مثل پنیر، تخممرغ، عدسی، حلیم و مجموعاً مصرف پروتئین را برای صبحانه کودکان توصیه کرد و گفت: پروتئینها منابع غنی هستند که در یادگیری بهتر و افزایش تمرکز کودکان نقش مؤثری دارند.