کد خبر: ۱۶۲۲۶
تاریخ انتشار: ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۵

بایدها و نبایدها؛ سرطان پوست

سرطان پوست،شایع ترین سرطان در بین مردان از جمله کشاورزان به شمار می رود چرا که حضور طولانی آنها زیر نور خورشید و اشعه ماورای بنفش زمینه بروز این بیماری سرطان را فراهم می کند.
سرطان دومین عامل مرگ و میر در ایران است که با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی، انتظار می رود موارد بروز سرطان در یک دهه آینده به شدت افزایش یابد.

یکی از سرطان های شایع به ویژه در بین مردان سرطان پوست است؛ پوست خارجی‌ترین پوشش بدن است که ما را در برابر گرما، نور، صدمه و عفونت حفظ کرده و دمای بدن را متعادل، آب، چربی و ویتامین دی را ذخیره می‌کند و وسیع‌ترین عضو بدن است.

وجود یک بیماری در گروهی از سلول های بدن را سرطان می گویند و در این نوع بیماری سلولهای طبیعی با سرعت زیادی تقسیم شده و بدون هیچ قانونی رشد می‌کنند در نتیجه بافت زیادی تولید شده و تومورها شکل می‌گیرند.

کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: آخرین مطالعه در زمینه آمار مبتلایان به سرطان در سال ۹۴ صورت گرفت.

دکتر شراره نیک سیر اضافه کرد: طبق یافته های مطالعات صورت گرفته ۲ هزار و ۲۹۶ فرد مبتلا به سرطان در این سال شناسایی شد که سهم سرطان پوست ۲۶۴ مورد بود که ۲۵۳ تن از این بیماران را مردان تشکیل می دادند.

وی با بیان اینکه پژوهشی نیز در سال ۹۵ صورت گرفته که آمار آن هنوز نهایی نشده است بیان کرد: در این سال شمار مبتلایان به سرطان با رشد چشمگیری به ۲ هزار و ۹۳۵ تن رسید که ۳۵۰ تن از این افراد با سرطان پوست دست و پنجه نرم می کردند که از این تعداد ۱۱۰ تن خانم و مابقی آقا هستند.

کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان عامل اصلی ایجاد سرطان پوست را اشعه ماورای بنفش خورشید (UV) دانست و گفت: با این وجود منابع مصنوعی این اشعه از قبیل لامپ‌های خورشیدی هم می‌توانند باعث سرطان پوست شوند.

نیک سیر ادامه داد: محیط زندگی افراد نیز تاثیر زیادی در ایجاد این نوع سرطان دارد به نحوی که ساکنان مناطقی که سطح بالایی از UV را دریافت می‌کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند.

وی با بیان اینکه در جهان بالاترین میزان ابتلا به سرطان پوست در آفریقای جنوبی و استرالیا گزارش شده است گفت: این نوع سرطان در افراد با پوست و چشم روشن (بلوند) بیشتر دیده می شود.

کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان مهمترین راه پیشگیری از این نوع سرطان را  دوری از اشعه خورشید نیم روزی به ویژه از ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر دانست.

نیک سیر همچنین بر استفاده از لباس های پوشیده، کلاه‌های آفتابی، عینک‌های آفتابی مناسب، دستکش و لوسیون های ضد آفتاب در هنگام مواجهه با نور خورشید و همچنین استفاده از محافظ در روزهای ابری توصیه کرد.

وی نشانه‌ها سرطان پوست را شامل ایجاد تغییر بر روی پوست، ایجاد زخم یا زایده ی جدید که بهبود نمی‌یابد و خال های غیر معمول دانست.

کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: شروع همه سرطان‌های پوست یکسان نیست، ممکن است به صورت های توده کوچک، نرم، براق، رنگ پریده یا چسبناک، توده سفت و قرمز، توده خونریزی دهنده یا کبره بسته و  خال قرمز مسطح، زبر، خشک یا پوسته پوسته دیده شود.

نیک سیر با بیان اینکه سرطان پوست بیشتر در قسمت هایی از بدن که در معرض نور خورشید هستند دیده می شود افزود: برای درمان سرطان پوست می توان انواع جراحی، پیوند، پرتو درمانی و  شیمی درمانی موضعی انجام داد.

وی درباره تومورها خوش خیم و بدخیم نیز اظهار داشت: تومورهای خوش خیم نمی‌توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند و به ندرت زندگی فرد را تهدید می‌کنند، این تومورها بعد از عمل جراحی، تمایلی به بازگشت ندارند.

وی ادامه داد: اما تومورهای بدخیم می‌توانند به سایر بافت‌ها و ارگان‌های سالم مجاور حمله کرده و آنها را تخریب نمایند و یا تومورهای جدیدی را تشکیل دهند.
خبرهای مرتبط
نظرات بینندگان