کد خبر: ۱۴۲۳۸
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۰۱

وزیر تعاون: کودکان ۱۵ کشور در ایران کار می‌کنند

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که ۵۰ درصد کودکان کار را در کشور مهاجران تشکیل می دهند و معتقد است، برای حل این مسائل باید سیاستگذاری مشارکتی مدنظر قرار گیرد.
به گزارش قلم، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، «محمد شریعمداری» در یادداشتی به مناسبت روز جهانی مبارزه با کودکان کار نوشت: روز جهانی مبارزه با کار کودکان بهانه‌ای است تا جامعه جهانی را نسبت به خطراتی آگاه کند که کار کودکان می‌تواند بر روح و جسم آنها باقی بگذارد. پدیده کار کودک از بعد زمانی، پدیده‌ای تاریخی و از حیث گستره پدیده‌ای جهانی است و مختص جوامع در حال توسعه نیست، بلکه همه جوامع با سطوحی از آن دست و پنجه نرم می‌کنند. از حیث نظری پدیده کار کودکان پدیده‌ای اجتماعی، چند وجهی، چند سببی و با ماهیتی پیچیده است.
شریعتمداری در یادداشتی اضافه کرد: حتماً باید سیاست‌های حمایتی از کودکان کار را با جدیت تدوین و اجرا کرد (که سازمان بهزیستی کشور در این خصوص اقدامات متعددی را در حال اجرا دارد) چرا که این کودکان در معرض آسیب‌های جدی تری هستند، اما نباید فراموش کرد که مهمترین اقدام برای مقابله با کارکودک این است که ماشین تولید کننده کار کودک متوقف شود. عواملی همچون فقر، خشونت، آسیب‌های خانواده، مهاجرت، شهرنشینی و بحران‌های اقتصادی.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه نوشت: تفاهم نظری و هماهنگی اجرایی دو عامل کلیدی برای موفقیت سیاست‌های معطوف به کنترل و کاهش کودکان کار هستند که باید اذعان کنیم در هردوی این موارد نیازمند هماهنگی ها و تلاش های جدی تری از سوی همه قواست. باید همه دستگاه های مسئول با رویکردی واحد و متفاهم با پدیده کارکودکان رو به رو شوند. نباید کودکان کار را تنها یک تهدید برای جامعه تلقی کرد بلکه باید این کودکان را به عنوان انسانهایی که دارای حقوق مسلم شهروندی تضییع شده هستند و حق شهروندی آنها مورد تعرض قرار گرفته است به آنها نگریست. رویکرد عائله محوری به آسیب دیدگان اجتماعی که کودکان کار یکی از مصادیق آنها هستند باید در تمام دستگاه ها و نهادهای مسئول نهادینه شود. در کنار ایجاد تقویت و تجهیز ساختارهای حمایتی آموزشی، پرورشی، مشاوره ای و پرهیز از موازی کاری و برخورد قهری باید با ارتقاء عملکرد نهادهای نظارتی و امنیتی مبارزه با آن دسته از باندهایی که کار کودکان را دستاویز منافع خود قرار داده اند نیز برخورد شود.
از نظر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کودکان حق دارند از استانداردهای مطلوب زندگی برخوردار باشند و لذا سرمایه گذاری برای توسعه جامعه به این معنی است که بر روی مهمترین سرمایه آن یعنی سرمایه انسانی و به گونه ای بسیار ویژه بر روی کودکان سرمایه گذاری کنیم.
شریعمداری در خصوص کودکان در کشور نوشت: ویژگی خاصی که پدیده کار کودک در ایران را از سایر کشور ها جدا می کند این است که در قرنطینه اولیه در مراکز کودکان کار در می یابیم که بیش از ۵۰ درصد (برخی آمارها تا هفتاد درصد را بیان می کند) آنها را کودکان کار از کشورهای افغانستان عراق پاکستان بنگلادش و حتی برخی کشورهای دور دست به خود اختصاص می‌دهد هر چند توجه به حقوق کودکان ملیت نمی شناسد و یک تعهد در جامعه بشری است، اما حضور کودکان کار از حدود ۱۵ کشور جهان در ایران بر پیچیدگی و در نتیجه ضرورت اتخاذ راه‌های متنوع برای مقابله با این پدیده می افزاید. همکاری وزارت کشور و خارجه درباره کودکان کار مهاجر به عنوان یک پدیده جانبی مهم در دستور کار و برنامه عملیاتی ماست.
به نوشته شریعتمداری، گفت و شنودها با گروه های آسیب پذیر، با فعالان مدنی و با سازمان‌های مردم نهاد (NGO) مرتبط ادامه خواهد داشت، چرا که به باور اینجانب دوره سیاست گذاری آمرانه به پایان رسیده است و باید برای حل مسائل و آسیب‌های اجتماعی سیاست گذاری مشارکتی داشته باشیم. حضور و همراهی فعالان حقوق کودکان، نخبگان و پژوهشگران در کنار سیاستمداران، فعالیت به دور از حاشیه نهادهای مدنی، آگاهی بخشی به جامعه توسط نهادهای مدنی، تلاش خیریه ها و اگاهی بخشی به جامعه در کنار انسجام و هماهنگی نهادهای مسئول می‌تواند مسیری روشن برای مقابله با کار کودک را تضمین کند.
شریعتمداری اضافه کرد: نکته آخر اینکه، ما وظیفه داریم شرایطی فراهم کنیم که کودکان به جای کار در محیط های نامناسب به سمت تحقق رویاهایشان گام بردارند.
نظرات بینندگان