هر خوراکیای فریزکردنی نیست
این نخستین قدم برای فریز کردن خوراکیهاست. «هر خوراکیای فریزکردنی نیست». براین اساس، انواع تخمپرندگان، انواع کنسروها، مایونز و دیگر انواع سسها؛ کلمها و انواع کاهوها قابل فریز کردن نیستند. انواع گوشت قرمز و گوشت مرغ درصورتی که پخته باشند، هم نباید فریز شوند به این دلیل که در فرایند پختن، آب آنها از دست رفته و درصورت فریز کردن آنها بعد از پخته شدن، دیگر قابل استفاده نیستند.
خوراکیهایی که کیفیت پایینی دارند، در صورت فریز شدن باید زود مصرف شوند. بنابراین زمان استفاده آنها را زودتر از بقیه درنظر بگیرید. برای مثال سبزیای که کیفیت خیلی خوبی ندارد، باید زودتر از سبزی باکیفیت مصرف شود.
خوراکیهای فریزری بد نیستند
شک نکنید کیفیت خوراکیهای تازه بیش از خوراکیهای فریزری است اما اگر خوراکیهای تازه را بهدرستی آماده و نگهداری نکنید، کیفیت آنها هم افت خواهد کرد و در این صورت کیفیت خوراکی فریزری بهتر است خوراکی معمولی یخچالی خواهد بود. فریزر کردن به این چند دلیل باعث حفظ کیفیت خوراکیها اما برای مدتی مشخص میشود:
- حرکت ملکولهای موادغذایی کند شده و به این ترتیب سالم میمانند
- امکان رشد میکروبهای احتمالی موجود در خوراکیها متوقف شده و آسیب به خوراکیها متوقف میشود.
- خوراکیها در مدت مشخص نگهداری شده در فریزر، از آلودگی با قارچها در امان میمانند که عامل کپکزدن و آسیب به ساختار موادغذایی است.
فریزر، عوامل آلاینده را از بین نمیبرند
تازگی و کیفیت موادغذایی فریز شده، در دمای فریز کردن، حفظ میشود اما رشد آنها بهطور کامل متوقف نمیشود. بنابراین خوراکیای که باکیفیت بالا فریز شده و در زمان مناسب نیز مصرف شود، دچار افت کیفیت نخواهد شد. بنابراین خوراکیها باکیفیت بالا را انتخاب کرده و آنها را به موقع فریزر و به موقع مصرف کنید تا کیفیت آنها از نظر بافت، رنگ، عطر، طعم، موادمعدنی و ویتامینها، حفظ شود.
آمادهسازی مهم است
سبزیها باید پاک شده، شسته و کمی تفت داده شده باشند. این کار درباره بعضی دیگر از خوراکیها مانند نخودفرنگی هم مهم است. مرغ، گوشت و ماهی، دل و جگر و... هم باید کاملا پاک و شسته شده و بعد از تقسیمبندی به اندازه هربار مصرف در ظرف مناسب یا کیسه فریزر قرار داده شوند. هیچ نوع خوراکیای نباید پیش از آماده شدن، فریزر شود.
بستهبندی درست موادغذایی ضروری است
بله، بسیار مهم است که خوراکیها را به چه شکل و در چه ظرفی بستهبندی میکنید. اگر گوشت و مرغ پاک کرده و از نظر تقسیمبندی، به اندازه نیاز هربار مصرف شما هستند، بهتر است آنها را با همان ظرف داخل فریزر بگذارید. درغیر این صورت باید آنها را در کیسه فریزر یا بستهها مناسب نگهداری موادغذایی در فریزر نگهداری کنید. برای بستهبندی خوراکیها باید از کیسههای مخصوص فریزر کردن و ظرفهای مناسب این کار استفاده کنید. در غیر این صورت خوراکیها کیفیتشان را از دست میدهند
تقسیمبندی کنید و اسم بنویسید
بستههای غذایی باید بهاندازه هربار مصرف تقسیمبندی و بستهبندی شده و در فریزر نگهداری شوند. روی هربسته باید نوع خوراکی نوشته شود. به این دلیل که بسته غذاییای از فریزر بیرون آورده شود، بههیچ وجه، دقت کنید، به هیچ وجه نباید دوباره به فریزر بازگردد. بنابراین اگر تعداد نفرات شما؛ سه نفر است و هر باز به سه تکه مرغ یا شش تکه گوشت یا یک بسته 200 گرمی سبزی نیاز دارید، باید خوراکیهای را به همان اندازه تقسیم و بستهبندی کرده و در فریزر بگذارید.
کمی تغییر رنگ طبیعی است
به دلیل یخ زدن آب داخل موادغذایی، تغییر رنگ در موادغذایی دیده میشود. برای مثال رنگ کاملا قرمز یا صورتی گوشت، کمی به رنگ قهوهای پهلو میزند اما این تغییر رنگ نباید زیاد باشد. زنگ کاملا سبز سبزیها، کمی تغییر میکند اما نباید تغییر رنگ محسوس باشد. بنابراین هرگونه تغییر رنگ غیرطبیعی، میتواند نشانه کاهش کیفیت خوراکی موردنظر و نزدیک شدن به زمان انقضای آن باشد. بنابراین به تغییر رنگ موادغذاییای که از فریزر بیرون میآورید، دقت کنید.
اگر برق برود چه میشود؟
اولین و مهمترین کار در زمان قطعی برق، بازنکردن در فریزر است تا دمای آن ناگهان تغییر و افت نکند. بهتر است در اولین فرصت خوراکیها را از فریزر خارج کرده و به جایخی یا فریزری دیگر منتقل کنید. اگر ساعتهای نخستین قطعی برق نتوانید خوراکیها را جابهجا کنید، خیلی نگران نشوید. فریزر برای مدتی خوراکیها سالم نگه میدارد؛ این مدت تا قبل از آب شدن یخ موادغذایی است. بهتر است پیش از مصرف هم، کیفیت موادغذایی را بررسی کنید.
گرم و سرد را مخلوط نکنید
هربار که قصد اضافه کردن بستههای جدید را دارید، آنها را جدا از بستههای قبلی بگذارید. برای اینکه تماس بستههای جدید با قبلیها باعث تغییر دما در بستههای قبلی شده و این تغییر دما باعث آسیب ساختار، بافت و کاهش کیفیت موادغذایی داخل بستهها میشود.
مدت زمان فریزر کردن مهم است
هر خوراکی، مدت زمان مشخصی تحمل فریزر شدن دارد. طولانیتر از آن مدت، خوراکی را باید مستقیم راهی سطل زباله کرد. بنابراین روی هر بسته، تاریخ بزنید تا بدانید شروع فریزر کردن هر خوراکی چه زمانی بوده است. اگر بستهای را به فریزر اضافه میکنید، بستههای قبلی را جلوتر بگذارید و آنها را زودتر مصرف کنید. در جدولی که در پی میآید، میتوانید زمان مناسب فریزر کردن هر خوراکی را ببینید.
*جدول مدت ماندگاری موادغذایی (پروتینیها) در یخچال و فریزر
نوع خوراکی محتویات خوراکی
و شکل نگهداری مدت ماندگاری در یخچال (دمای چهار یا زیر چهار درجه سانتیگراد) مدت ماندگاری در فریزر (دمای منفی 18درجه سانتیگراد یا کمتر)
انواع سالادها سالادها، حاوی تخممرغ پخته/ مرغ/ گوشت/ تن و ماکارونی سه تاپنج روز قابل نگهداری نیست
هات داگ* خارج از بستهبندی
.......
داخل بستهبندی یک هفته
.......
دو هفته یک تا دو ماه
گوشت فراوری شده بستهبندی غیر وکیوم و گوشت تکه شده
....
گوشت وکیوم شده سه تا پنج روز
......
دو هفته یک تا دو ماه
......
یک تا دو ماه
بیکن و سوسیس بیکن
....
سوسیس خام تهیه شده از گوشت، مرغ، بوقلمون
هفت روز
.....
یک تا دو روز یکماه
....
یک تا دو ماه
همبرگر آماده همبرگر تهیه شده از گوشت، مرغ، بوقلمون، مخلوط گوشتها یک تا دو روز سه تا چهارماه
گوشت گوساله و گوسفند تازه استیکی
....
استراگانف
....
کباب شده سه تا پنج روز
...
سه تا پنج روز
....
سه تا پنج روز شش تا 12ماه
.....
چهار تا شش ماه
.....
چهار تا 12 ماه
گوشت ماکیان گوشت مرغ یا بوقلمون پاکشده کامل
....
گوشت مرغ یا بوقلمون پاک و خردشده
یک تا دو روز
.....
یک تا دو روز یک سال
....
9 ماه
سوپها و تاس کباب
....
ماهی همراه با سبزی و گوشت
......
ماهی خام
...
ماهی پخته
سه تا چهار روز
.......
یک تا دو روز
....
سه تا چهار روز دو تا سه ماه
........
سه تا شش ماه
......
یک ماه
بخشهای جانبی تکههای گوشت یا مرغ پخته
......
پاته مرغ
....
پیتزاها سه تا چهار روز
....
سه تا چهار روز
....
سه تا چهار روز دو تا شش ماه
....
یک تا سه ماه
....
یک تا دو ماه
* منظور از بستهبندی سوسیس هاتداگ، بستههای بزرگ چندتایی است که بیشتر به شکل وکیوم شده تعداد چهار تا شش عدد هاتداگ در آن نگهداری میشود.
*جدول مدت ماندگاری موادغذایی (میوه و سبزی) در یخچال و فریزر
نوع میوه یا سبزی شکل نگهداری مدت ماندگاری در یخچال (دمای چهار یا زیر چهار درجه سانتیگراد) مدت ماندگاری در فریزر (دمای منفی 8 درجه سانتیگراد یا کمتر)
میوههای ترش پیش از شستن و پوست کندن دوتاشش هفته در فریزر نباید نگهداری شوند
انواع سیبها پیش از شستن و پوست کندن یک ماه " " "
انواع انگور پیش از شسته شدن یک تا سه هفته " " "
دیگر میوههای تازه پیش از شستن و پوست کندن سه تا پنج روز 9 تا 12 ماه
سبزی تازه بعد از پاککردن و شستن دو تا سه روز نباید به همین شکل در فریزر نگهداری شود
سبزی تازه بعد از آنزیم بری بعد از پاککردن، شستن و آنزیمبری سه تا پنج روز یک ماه
کلم بروکلی، کلم بروکسل، نخودسبز، باقلا و پیازچه بعد از پاک کردن، شستن و رفتن آب آن و کمی تفت دادن سه تا پنج روز یک ماه
* نکته: بهتر است میوهها و سبزیها را تا حد ممکن به شکل تازه مصرف کنید