کد خبر: ۱۲۴۶۰
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۰
به مناسبت روز شوراها:

تاریک و روشن‌های شورای پنجم

شاید مهم‌ترین اتفاق این دوره از شورا علنی کردن جلسات یکشنبه باشد و بررسی علنی پرونده‌هایی که پیش از این در روزهای یکشنبه و پشت درهای بسته بررسی می‌شد.

به گزارش قلم، کارنامه شورای پنجم مانند چهار شورای پیشین پر از تصمیم‌های درست و نادرست است با یک تفاوت نسبت به شورای گذشته این شورا رکورد دار انتخاب تعداد شهردار در مدتی کوتاه بوده است.

پس از گذشت دو دهه از فعالیت شوراها، اعضای شورای شهر همچنان به دنبال تثبیت جایگاه نظارتی شان هستند. هنوز هم گلایه‌ها از بی توجهی به جایگاه تصمیم گیری و نظارت است و این که چرا با توجه به ظرفیت قانونی که قانون اساسی برای شوراها در نظر گرفته است، همچنان می گویند دست و پای شوراها بسته است.

محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران می‌گوید: طول ۴۰ سال سپری شده از انقلاب اسلامی، ۲۰ سال طول کشید که شوراها تشکیل شود و ۲۰ سال طول کشیده است که تثبیت گردیده و امیدواریم ۲۰ سال دیگر طول نکشد که ظرفیت قانونی آن محقق شود.

او معتقد است: هنوز دوسوم از اختیارات قانونی شوراهای اسلامی شهرها، به مدیریت شهری تفویض نشده و برای اعمال نظارت بر عملکرد شهرداری‌ها که بازوی اجرایی شوراها هستند، سیستم کارآمدی وجود ندارد. مشارکت بی سابقه و آرای بی نظیر مردم در پنجمین دوره انتخابات شورای شهر، این پیام را دارد که باید نقش شورا را در اداره شهر جدی تر گرفت و اختیارات عملی آن را به جنبه‌های تشریفاتی غلبه داد، انتظار ما از مجلس شورای اسلامی و دولت جمهوری اسلامی آن است که بیش از گذشته به جایگاه شورای شهر توجه کرده و از آن حمایت کنند، بارسنگینی که امروزه بردوش مدیریت شهری به ویژه در تهران گذاشته شده است بدون حمایت ویژه سه قوه و دستگاه‌ها ونهادهای مسئول وذیربط به مقصد نخواهد رسید.

با وجود تمام چالش‌ها و کمبودهای کلان به نظر می‌رسد اعضای این شورا نیز می‌توانستند بی حاشیه تر و تخصصی‌تر به موضوعات شهری بپردازند، شاید مهم‌ترین اتفاق این دوره از شورا علنی کردن جلسات یکشنبه باشد و بررسی علنی پرونده‌هایی که پیش از این در روزهای یکشنبه و پشت درهای بسته بررسی می‌شد. اما وقتی جلسات غیررسمی اعضای شورا قبل از آغاز جلسه علنی برگزار شد و دیدار با شهردار هم در همین جلسات تعریف شد مشخص شد همیشه حرف‌هایی هستند که نمی‌توان در حضور رسانه‌ها زد.

تنها دلخوشی شاید این باشد که این شورا مصوبه‌ای پشت درهای بسته ندارد. اما همچنان حرف‌های اصلی در جلسات غیر رسمی زده می‌شود. دستور جلساتی که مشخص نیست بر اساس کدام اولویت شهر در دستور کار قرار می‌گیرند. واکنش دیرهنگام به حوادث شهری مانند زلزله و یا سیل از دیگر نقاط ضعف این شورا است.

در کنار تمام کاستی‌ها نمی‌توان نکات مثبت شورای پنجم را نادیده گرفت. یکی از این نکات توقف تولید مصوبه و قانون برای شهر است. مصوباتی که معمولاً در بایگانی می‌ماندند و اجرایی نمی‌شدند.

می‌توان کمیته شفافیت را یکی از مهم‌ترین کمیته‌هایی دانست که در شورای پنجم شکل گرفت. کمیته‌ای که موضوعات مهم و کلیدی را در بخش مبارزه با فساد دنبال می‌کند. از بررسی راهکار برای علنی کردن قرار دادهای یک میلیاردی تا نحوه جذب نیروی کار در شهرداری.

نظرات بینندگان