آخرین گزینه وزارت علوم:
فرجی‌ دانا ما را به درد سر انداخت و رفت!

به گزارش «قلم نیوز»، روزنامه اعتماد نوشت: «رفت و آمد سه وزیر در فاصله چهار سال موجب شد که حسن روحانی، رییس‌جمهور با وسواس بیشتری گزینه مورد نظر خود برای وزارت علوم را معرفی کند. بعد از معرفی جعفر میلی‌منفرد (گزینه‌ای که رای اعتماد نگرفت)، رضا فرجی دانا (وزیری که استیضاح شد)، محمود نیلی و فخرالدین احمدی دانش آشتیانی (گزینه‌هایی که باز هم رای اعتماد نگرفتند) و محمد فرهادی نمی‌شد هر فردی را به مجلس معرفی کرد و آن داستان رای اعتماد نگرفتن را تکرار ‌کرد. از همین رو روحانی زمان بیشتری را صرف کرد و نهایتا به منصور غلامی رسید. پیش از او اسامی دیگری نشنیده می‌شد. از فرجی دانا و نیلی احمد‌آبادی گرفته تا جواد اطاعت و علی خاکی‌صدیق. تاخیر در معرفی وزیر علوم امیدواری به معرفی یک وزیر زن و فرستادن الهام امین‌زاده به این وزارتخانه را بیشتر کرده بود اما این‌ طور نشد. بررسی فهرست حدودا ٢٠ نفره از اساتید دانشگاه‌ها و وزرای سابق نهایتا به اینجا رسید که منصور غلامی، رییس دانشگاه بوعلی به عنوان گزینه پیشنهادی دولت به مجلس شورای اسلامی معرفی شود. غلامی خود را اصلاح‌طلب می‌داند و در گفت‌وگو با «اعتماد» به دانشجویان اطمینان خاطر می‌دهد که همه تلاش خود را می‌کند تا در چارچوب قانون واختیارات وزارت علوم فضایی امن برای فعالیت تشکل‌های دانشجویی ایجاد کند.

معرفی شما به عنوان گزینه وزارت علوم در دولت نهایی شده است؟

از من خواسته‌اند که برنامه خود را نهایتا تا امروز تحویل دهم. ادامه فرآیند یعنی ارایه برنامه به مجلس، دست رییس‌جمهور است و نمی‌دانم که قطعا نهایی می‌شود یا خیر.

شما با آقای روحانی نیز حتما دیدار داشته‌اید، لطفا بفرمایید که خواسته رییس‌جمهور از شما به عنوان وزیر علوم مشخصا چیست؟

بله، معمولا در این نشست‌ها بحث‌های کلی مطرح می‌شود. ایشان تاکیداتی در مورد تلاش برای کم کردن اتکای دانشگاه‌ها به بودجه‌های دولتی داشتند. همچنین احترام به حقوق شهروندی مجموعه اساتید، دانشجویان، کارکنان به خصوص احترام به همه اقشار از لحاظ تفکرات و اعتقادات. آقای رییس‌جمهور همچنین بر ایجاد نگاه علمی، اجتماعی و ایجاد فضای امن برای همه مجموعه‌های تفکرات درون نظام ذیل سایه اعتقادات و اخلاق اسلامی تاکید کردند.

برنامه شما در مورد فضا و فعالیت‌های غیر علمی دانشگاه چیست؟

تلاش من این است یک فضای امن، با نشاط و پویا برای فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دانشجویان در چارچوب قوانین و مقررات حاکم بر فضای دانشگاهی فراهم شود. در برنامه به این موضوعات تاکید داریم. همچنین به نگاه جامع و والایی که مقام رهبری در مورد گفتمان و آزاداندیشی دارند، توجه کرده و تلاش می‌کنیم که آن را تامین کنیم.

حتما اطلاع دارید که در فضای مجازی صدای موافق حضور شما در وزارت علوم شنیده نمی‌شود. در دوران مدیریت خود در دانشگاه همدان چقدر این موارد را برای تشکل‌های دانشجویی عملیاتی کردید؟

من در دو دوره یعنی در ٨ سال دولت آقای خاتمی رییس دانشگاه بوعلی بودم. این دوره در ذهن همه دانشجویانی که آنجا تحصیل کردند، هست. دانشگاه بوعلی سینا از جمله دانشگاه‌های خیلی فعال در فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی بود. با توجه به این که در فاصله هشت ساله دولت‌های نهم و دهم تغییر رویکردهایی در فضای دانشگاهی مشاهده می‌شد، مدیریت ما در سه سال گذشته توانست به دو تشکل سیاسی، فرهنگی دانشجویی با تفکر اعتدال و اصلاحات مجوز فعالیت دهد تا در کنار تشکل‌های عمدتا اصولگرایی باقی مانده از سال‌های اخیر، فعالیت کنند. البته دومین تشکل همین روزهای اخیر موافقت اصولی را گرفته است و ان‌شاءالله بعد از گذشت این یک هفته، ١٠ روزنامه فعالیت قطعی خود را می‌گیرد. علاوه بر این تعداد قابل توجهی از کانون‌های علمی فرهنگی فضای با نشاطی را برای فعالیت‌های دانشجویی در این دانشگاه فراهم کرده است. دانشگاه بوعلی طی دو سال گذشته بیشترین کرسی آزاداندیشی را نسبت به دانشگاه‌های دیگر داشته است. فعالیت‌هایی از این قبیل معمولا در حوزه معاونت اجتماعی است و انجام می‌شود.

در مورد انتقادات مطرح شده چه نظری دارید؟

نقدهایی که شده با نگاه‌های خاصی است و اغلب از همدان شروع شده است. ما شواهد را به دوستان نشان دادیم متوجه شدند آن چه گفته می‌شود با آن چه در واقعیت اتفاق افتاده است، تفاوت بسیاری است.

شما خود را اصلاح‌طلب می‌دانید؟

من از بنیانگذاران انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در سال ٦٦ هستم و بیش از ١٦ سال مسئول انجمن اسلامی مدرسین در حوزه همدان بودم. در دولت اصلاحات رییس دانشگاه بودم و عملکردم مشخص است. در دولت نهم و دهم مسئولیتی نداشتم و در دولت یازدهم با اصرار آقای دکتر فرجی دانا ریاست دانشگاه را پذیرفتم و در حال حاضر نیز که بحث وزارت من مطرح است و ان‌شاءالله نتیجه آن تا چند روز آینده مشخص‌تر می‌شود.

دوران کوتاه اما موثر آقای فرجی دانا برای دانشجویان خیلی محل رجوع است. شما همان راه را خواهید رفت؟

آقای فرجی دانا بر اساس همان سوابق قبلی ما را به دردسر انداخت و درست یک هفته بعد از این که من آمدم، رفت. قطعا من راه فرجی دانا را ادامه می‌دهم. توجه داشته باشید که در مورد انتظارات یک سری محدودیت‌های قانونی داریم و از یک سو با فضاهای موجود مواجه هستیم. قطعا فضاهای موجود در جامعه، سازمان‌ها و نهادهای مختلف فضای سال ٧٦ و ٨٠ و ٨٣ نیست. دانشجویان جوان خاطرات آن دوره را می‌خوانند و انتظار تکرار همان فضاها را دارند. نمی‌گویم که آن فضا کاملا خوب بود اما بالاخره شادابی و شوری بود. فضا باز بود و البته عوارض خودش را نیز داشت. دوستان جوان انتظار دارند که مجموعه جدیدی که با عنوان اصلاح‌طلبی می‌آید، این فضا را تکرار کند. این درحالی است که ضرورت‌ها، نیاز‌ها، برنامه‌ها و فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی ما باید منطبق با شرایط روز و نگاه رو به آینده باشد. نباید به گذشته برگردیم و باید فکر کنیم که فعالیت‌های دانشجویی در آینده چه کمکی خواهد کرد. باید به این توجه داشته باشیم که دانشجویان امروز چگونه به مدیران آینده تبدیل می‌شوند.

دانشجویان خیال‌شان راحت باشد که شما محدودیتی برای آنها ایجاد نمی‌کنید؟

اگر بحث‌های قانونی و اختیارات مجموعه وزارت علوم ایجاب کند تا حد نهایت برای دانشجویانی که فعالیت‌های صحیح، منطقی و در راستای مصالح کشور و نظام انجام می‌دهند، فضای فعالیت امن را فراهم خواهیم کرد.

شما در ماجرای سخنرانی آقای آقاجری در همدان، رییس بوعلی بودید؟

بله، من تا سال ٨٤ رییس دانشگاه بودم. قضیه آقای آقاجری نیز قبل از ٨٤ و بیرون از دانشگاه اتفاق افتاد. او در کانون معلمان سخنرانی کرد و چون داخل دانشگاه نبود، افراد آزاد نیز شرکت کرده بودند. درد سر نیز به خاطر حضور همین افراد غیر دانشگاهی ایجاد شد. من در آن دوره و قبل از آن رییس دانشگاه بودم اما موضوع خارج از دانشگاه اتفاق افتاده بود.

به شما به عنوان رییس دانشگاه اعتراض نشد؟

در مورد آقای آقاجری اعتراضی به بنده نشد. چون دانشگاه نقشی در برنامه نداشت. دعوت‌کننده این مراسم حزب مشارکت بود و کل برنامه بیرون از دانشگاه انجام شد. به هر حال فضای همدان نیز تند بود و آن ماجرا پیش آمد.

فکر می‌کنید مجلس شورای اسلامی به شما رای اعتماد بدهد؟

مطمئن هستم مجلس محترم آن چه به نفع کشور و آموزش عالی خواهد بود را انجام خواهد داد.