پزشکیان:می‌گویند اعتراض نکنید

مراسم بزرگداشت روز دانشجو در دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف ظهر دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ با عنوان «اعتراض دارم» با مناظره میان علی خضریان نماینده اصولگرای مجلس و مسعود پزشکیان نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

پزشکیان: مجریان می‌گویند اعتراض نکنید

در این مناظره مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره اصل ۲۷ قانون اساسی و اتفاقات اخیر کشور گفت: بر اساس قانون هر کسی می‌تواند اعتراض کند و باید به این اعتراضات مجوز داده شود تا معترضان بتوانند اعتراضات خود را به صورت قانونی برگزار کنند که متاسفانه در جمهوری اسلامی تاکنون چنین اجازه‌ای به چنین اعتراضاتی که خلاف نظر سیاستگذاران بوده، داده نشده است در نتیجه نداشتن چارچوب مشخص اجرای قانون به صورت انزجاری طور دیگری خود را نشان داده است که امروز مشاهده می‌شود.

وی تاکید کرد: آنچه که قانون بوده، اجرا نشده و چارچوبی برای آن تعیین نشده است و به همین دلیل امروز با مشکلاتی مواجه شده‌ایم. معتقدم که قانون مشکلی ندارد و گفته که هر کسی اعتراض دارد، اجازه دارد بیاید اعتراض کند، ولی مجریان به هر کسی که اعتراض دارد می‌گوید که نمی‌توانی اعتراض کنی؛ همین امر باعث می‌شود که موضوع بماند تا منفجر شود.

خضریان: می‌توانیم با انجام اصلاحاتی فضای بیان و پذیرش اعتراض را آماده کنیم

علی خضریان نماینده مردم تهران در مجلس نیز در پاسخ به پرسشی درباره اتفاقات اخیر با بیان اینکه «با این مسأله که در یک مواردی می‌توانستیم بهتر عمل کنیم و اصلاحات هم داشته باشیم، موافقم»، اظهار کرد: هرکدام از ما که در حوزه علوم سیاسی تحصیل می‌کنیم، مطلع هستیم که ما نسبت به آنچه که آرمان های یک‌ مردم‌سالاری دینی است، عقبیم و این یک مسأله ۴۳-۴۴ ساله است.

وی افزود: سوال می‌شود که در این مدت آیا روند متوقف بوده است؟ خیر؛ ما رشد داشته‌ایم و می‌توانیم همچنان در مسیر رسیدن به یک مردم‌سالاری دینی رشد و پیشرفت داشته باشیم اما فاصله داریم. من هم همانند آقای پزشکیان فکر می‌کنم می‌توانیم با انجام اصلاحاتی در ساختار، فضا را برای بیان و پذیرش اعتراض آماده کنیم. راهکار مساله این است که ما باید مشکلات را تبدیل به مسأله کنیم یعنی معلوم باشد که درخصوص چه موضوعی می‌خواهیم به چه مسأله‌ای اعتراض کنیم؛ هر کجا که ما مسائل را پی‌گیری کردیم توانسته‌ایم آن را به حصول نتیجه نزدیک کنیم اما هرجا مسائل را تبدیل به مشکل کردیم علی‌القاعده به بن بست رسیده است.

این نماینده مجلس در پاسخ به پرسشی درباره این‌که مجلس در بحث اعتراضات مردمی چه باید می‌کرد و چرا کم کاری کرده است؟ با بیان اینکه «کم کاری در کار نبود بلکه برای تغییر یک نظام ۲۵۰۰ ساله زمان لازم است»، اظهار کرد: اگر مسئله اعتراض را بر روی گشت ارشاد و نهی از منکر قرار دهیم، این موضوع پیش از اعتراضات نیز مورد بحث بود که این موضوع درست نیست و با این به راهکار نمی‌رسد. یا مثلاً موضوع اصل حجاب را بررسی کنیم، این موضوع بخشی از نظام جمهوری اسلامی است و مجلس نمی‌تواند تصمیم بگیرد. 

خضریان با تاکید بر این‌که «مسیر قابل گفت‌وگو است اما مبدأ چیز دیگری است»، گفت: اصل مبدأ و مقصد در اختیارات مجلس شورای اسلامی نیست اما یک مسئله دیگر مثل اعتراضات، به عنوان نقاط ضعف کمیسیون شوراها و امور داخلی در حال بحث و بررسی است تا شرایطی را فراهم کند.

این نماینده اصولگرای مجلس با تاکید بر این‌که «مجلس ریل گذار است»، افزود: مجلس کارهای دیگری می‌توانست انجام دهد؛ نمایندگان در حوزه‌های انتخابیه باید با مردم گفت‌وگو کنند که باب خشونت باز نشود. شورای امنیت کشور اعلام کرد ۲۰۰ نفر در ایامی که گذشت جان خودشان را از دست دادند که عدد، عدد تلخی است. البته نمی‌گویم همکاران من نرفتند، اما می‌شد اتفاق گونه دیگری باشد.

پزشکیان: مردم نسبت به صداقت ما شک دارند

پزشکیان در ادامه این مناظره در پاسخ به این‌که آیا اقدامات مجلس در این ایام قابل قبول بود یا خیر؟ گفت: حضرت علی(ع) می‌فرماید با رعیت شفاف باش و در کنار مردم باش و به آن‌ها احترام بگذار و روشنگری کن؛ چراکه این کار تو را به خواسته خود می رساند؛ مشکل مدیریت ما این بود که بجای شفاف سازی و دادن اطلاعات حرف‌های متفاوت می‌زنیم.

وی با بیان این‌که «گزارش گروه کمیسیون تحقیق شفاف نبود و کسی که گزارش را قرائت کرد، اصطلاحات پزشکی را هم نمی توانست درست ادا کند»،  اظهار کرد: کسی که آگاهانه عمل می‌کند صرف نظر از نتیجه، باید روش را اصلاح کند. ما چهل سال است می‌گوییم حجاب باید باشد اما روش را اصلاح نمی‌کنیم.

نماینده مردم تبریز خاطرنشان کرد: ما در مدیریت جریان به دلیل عدم شفافیت بهانه به دست دیگران دادیم ،اگر کسی گناه کرد باید با آن برخور میشد ولی به دلیل عدم شفافیت در برخورد با آن باعث آشوب شد در مجلس هم آن‌چه که به تحت عنوان تحقیق بررسی بود ما را مسخره کردند. در آن جلسه گفتم مشکلی که ما داریم خدا در قرآن گفت ما از پیامبران پیمان گرفتیم با مردم صادق باشند ،ما اگر با مردم صادقانه سخن بگوییم مردم میپذیرند.

وی با بیان این‌که «مردم نسبت به صداقت ما شک دارند»تصریح کرد: ما باید این شک را از مردم برداریم که کسی بی صلاحیت پست نگرفته و یا دروغ به آن‌ها نمی‌گوید. ما این را در عمل اجرا نکردیم و این مشکلات زاییده رفتار ماست.

این نماینده با اشاره به برخی ناکارآمدی ها، گفت: اگر سیستم داده ها وFATF داخلی را اجرا می کردیم دیگر کسی در کشور اختلاس و دزدی نمی‌کرد پس ابتدا باید در داخل قوانین را درست اجرا کنیم.

این نماینده مجلس افزود: اگر اعتراض مورد تأیید حاکمیت باشد، دیگر اعتراض نیست؛ چراکه اعتراض یعنی کسی که مخالف چیزی است می‌آید و اعتراض کند. ما اول انقلاب اجازه ندادیم که هر کسی اعتراض دارد بیاید و اعتراض کند امروزه اقشار مختلف اعتراض دارند و اجازه اعتراض ندادیم این اعتراض تبدیل به فریاد شده است. متاسفانه خیلی از قوانین اجرا نشده یا قانونی هم وضع نشده تا مردم اعتراض کنند و این موضوع را به هر دولت هم می‌گوییم.

پزشکیان تاکید کرد: وقتی بر اجرای ماده ۱۵ قانون اساسی اصرار می‌کنیم، می‌گویند شما پان ترکیسم یا پان کردیسم هستید؛ اگر قانون اساسی مشکل دارد باید آن را اصلاح کنیم. حتی قانون می‌گوید بازداشت شده ها را فقط می تواند ۲۴ ساعت نگهدارید بیشتر از آن جرم است اما اعتراض کنید شما را هم می‌گیرند.

خضریان: شفاف سازی  حتماً می‌تواند بهانه‌ها را کم کند

در ادامه این مناظره خضریان با بیان این‌که «با روشنگری و شفاف سازی موافقم» اظهار کرد: برای تعیین علت فوت خانم امینی نیاز به زمانی بود و مرجعی علمی باید بررسی‌های لازم را انجام می‌داد. همه می‌پذیریم که اگر در ۲۴ ساعت اول علتی برای فوت اعلام می‌شد، می‌توانست مثل هواپیمای اوکراینی حرف نابجایی باشد، یا این‌که اگر نیروی انتظامی که در جایگاه متهم است می‌گفت که من کاری نکردم، به او گفته میشد که خودت متهم هستی و حرف او شنیده نمی‌شد. همچنین اگر فردی خارج از جایگاه نیروی انتظامی صحبت کند، گفته می‌شد که تو اصلاً از کجا اطلاع داری که صحبت می‌کنی؟ حرف تو شفاف سازی نیست بلکه ماست مالی کردن است.

وی تاکید کرد: باید صبر می‌کردیم که جایگاه علمی مربوطه یعنی پزشکی قانونی علت فوت را بیان کند. در این شرایط آقای پزشکیان در برنامه‌ای تلویزیونی علتی برای فوت خانم امینی مطرح کردند و به عنوان یک نخبه به فضای موجود دامن زدند. البته بیانیه شما این موضوع را اثبات میکند که منظور شما چیز دیگری بوده است.

این نماینده اصولگرای مجلس افزود: بعد از بیانیه پزشکی قانونی که بیانیه‌ای شفاف و علمی است توسط بدنه‌ای که به گفته شما و همچنین بر اساس بررسی‌های میدانی اقلیت محسوب می‌شوند، آیا از نظر جامعه شناسی سیاسی فضا تغییر کرد؟ مسأله دیگر موضوع حمله تروریستی به حرم شاهچراغ (ع) است؛ داعش می‌گفت که من زدم و اما برخی می‌گفتند که خیر تو نزدی و اینها [جمهوری اسلامی] زده است.
خضریان اظهار کرد: من قبول دارم که شفاف سازی  حتماً می‌تواند بهانه‌ها را کم کند و زمینه‌ای را فراهم کند که کسانی که عناد ندارند را در شرایطی که طراحی که پشت صحنه نباشد را کنار بزند، اما آیا می‌تواند کل قائله را حل کند؟ اگر روی کاغذ بگوییم بله، میدان عمل دو ماه گذشته می‌گوید خیر.

در ادامه این مناظره دانشجویی خطاب به خضریان طی اظهاراتی که با تشویق تعدادی از حاضران در جلسه نیز مواجه شد، گفت: آقای خضریان وقتی با دوتا موشک هواپیمای مسافربری را زدند و صدا و سیما علنا این موضوع را انکار می‌کند و پس از فشار رسانه‌های خارجی و انتشار مدارک مربوطه، مجبور می‌شوند که گردن بگیرند، انتظار دارید مردم به چه رسانه‌ای اعتماد کنند؟

خضریان در پاسخ به این دانشجو گفت: در آن بازه هیچ فشاری روی جمهوری اسلامی نبود اگر سنت نمی‌رسد از کسانی که آن روزها بودند بپرس؛ آن موقع خود جمهوری اسلامی با صداقت کامل موضوعی را که باید به افکار عمومی اعلام می‌شد به عنوان اولین نفر اعلام کرد.

دانشجوی دیگری خطاب به خضریان گفت که آقای ترودو اولین نفر بود، که این نماینده مجلس در پاسخ ادامه داد: هیچ کس به اندازه خود جمهوری اسلامی در موضوع هواپیمای اوکراینی صداقت به خرج نداد. بررسی کنید و ببینید که چه کسی اولین نفر اعلام کرد؛ هیچ فشاری هم نبود و جمهوری اسلامی هم نظر صادقانه خود را اعلام کرد و خودش هم قائل به این بود که خطا را باید اعلام کند و این کار را کرد و مسئولیت خود را پذیرفت. این اولین بار هم نیست که این اتفاق می‌افتد و در زمان جنگ نیز ما هواپیمای خلبان ارتش خودمان را در مرز زدیم؛ البته باید برگردم و ببینیم که آن روز که کسی در شورای امنیت ملی منطقه پرواز ممنوع اعلام نکرد؛ حتما قابل بحث و بررسی است و باید ببینیم فردی که امروز دبیر شورای امنیت ملی است یا رئیس جمهور وقت باید چه کاری انجام می‌داده و که کار انجام داده است. جمهوری اسلامی ایران خودش و بر اساس اعلام رهبری که باید با صداقت با مردم رفتار کرد، موضوع هواپیمای اوکراینی را اعلام کرد.

وی گفت: امروز نیز من نمی‌توانم و جرات نمی‌کنم به تیم پزشکی قانونی پرونده مهسا امینی بگویم که آن تیم غیر علمی بوده است.

این نماینده محلس عنوان کرد: بعد از حرم شاهچراغ اتفاقی رخ داد که نشان می‌دهد صرفاً با مساله‌ای به نام شفاف‌سازی مواجه نیستیم. من هم معتقدم که حتما باید در اطلاع رسانی تسریع میشد و در موضوع هواپیمای اوکراینی نیز باید زودتر اطلاع رسانی می‌شد اما آن‌چه امروز در میدان در حال اتفاق است، صرفا موضوع درگذشت یک فرد نیست و تدارکات آن از قبل چیده شده است و اگر غیر از این بود باید بعد از بیانیه پزشکی قانونی موضوع خاتمه می‌یافت. طراحی پیچیده‌ای که  گسل‌های مختلف اجتماعی را درگیر کرده و بخشی از مردم عزیز ما را به جان هم انداخته حتماً داخلی نیست.