کد خبر: ۱۷۲۶۱
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۵ - ۰۶ شهريور ۱۳۹۸
دبیر هشتمین همایش علوم علف‌های هرز ایران گفت: علف‌های هرز گیاهان ناخواسته نیستند، بلکه در زمین وجود دارند و هنگام کاشت گیاه، شرایط رشد پیدا می‌کنند.
دکتر محمدحسن راشد محصل در هشتمین همایش علوم علف‌های هرز ایران که امروز در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: تولیدات گیاهان زراعی نقش مهمی در رابطه با تغذیه بشر ایفا می‌کنند. در حال حاضر می‌دانیم که جمعیت زیادی از مردم جهان در سوءتغذیه یا گرسنگی به سر می‌برند و در آینده این مشکل بیش‌تر خواهد شد.

وی گفت: باید تلاش کنیم تا این مشکلات را جبران کنیم. علف‌های هرز از جمله گیاهانی هستند که در کاهش محصولات زراعی نقش عمده‌ای ایفا می‌کنند، اما باید به دو نکته در رابطه با آن‌ها توجه کرد. نخست اینکه منصفانه نیست، علف‌های هرز را به این نام خطاب کنیم. این واژه در اغلب کشورهای دنیا جنبه ناخوشایندی به خود گرفته است، در کشور ما نیز به نظر من همین طور است و بهتر است که واژه مناسب‌تری برای علف‌های هرز پیدا کنیم.

وی افزود: مدتی روی این مسئله فکر کردم. کشورهای دیگر نیز در خصوص تعریف علف‌های هرز هنوز مشکلاتی دارند. علف‌های هرز مهمانان یا گیاهان ناخواسته نیستند، بلکه در زمین وجود دارند و وقتی گیاه زراعی را می‌کاریم این علف‌ها شرایط رشد پیدا می‌کنند. به نظر من اگر به جای واژه علف‌های هرز «گیاهان خود رست» را به کار ببریم شاید واژه معقول‌تری باشد. انتظار من این است که دوستان در این رابطه کار کنند تا بتوانیم از ناخوشایند بودن این واژه بکاهیم. شاید واژه‌ای بهتر از خود رست نیز پیدا شود.

دبیر هشتمین همایش علوم علف‌های هرز ایران ادامه داد: نکته دوم این است که بسیاری از واژگان به غلط ترجمه شده یا به صورت‌های مختلف اشتباه آمده است. به عنوان مثال ما واژه‌ای به نام پیچک داریم این را بسیاری از افراد پیچک صحرایی می‌گویند. آرونس به معنی فیلد است و این درست است که در برخی موارد معنی صحرا می‌دهد، اما در اغلب موارد معنی مزرعه می‌دهد. بر این اساس وقتی نام گیاهی تالاسپی آرونس است، صحرایی است. در صورتی که این گیاه اصلاً در صحرا نیست و در مزرعه رشد می‌کند.

راشد محصل اظهار کرد: بین بیدگیاه و پنجه مرغی فرق است. در رابطه با تعداد دیگری از گیاهان این مشکل وجود دارد و باید آن‌ها را ریشه‌یابی کنیم. متاسفانه برخی از افراد بدون منطق و روی تعصبی که دارند یا به خاطر استادی که به آنان گفته این واژگان را به کار می‌برند. باید معقول‌تر به این موارد نگاه کنیم. در رابطه با تصحیح این واژگان، آوردن واژگان جدید و آوردن نام‌هایی برای علف‌های هرز کمبود زیاد داریم.

در حال حاضر می‌دانم که انجمن علوم علف‌های هرز روی این مسائل کار می‌کند، امید می‌رود هر چه زودتر این موارد را به متخصصان ارائه دهند و به نقد بگذارند، مثلاً نامی در روستایی گفته می‌شود، فردی این نام را در کتاب منعکس می‌کند و وقتی من نوعی می‌خوانم می‌بینم هیچ چیزی از آن اسم نمی‌دانم، افراد انجمن نباید اجازه بدهند چنین اتفاقی بیفتد.

وی بیان کرد: تعداد مقالات در هشتمین همایش علوم علف‌های هرز که در حال حاضر در مشهد برگزار می‌شود اگرچه از نظر کمی کمتر بود، اما خوشبختانه وقتی با همایش‌های قبل مقایسه کردیم متوجه شدیم که از نظر کیفی پیشرفت محسوسی داشته است به طوری که اغلب مقالات به صورت‌های مختلف قابل عرضه بود. افراد مقالات را بررسی کردند و مواردی که قابل پذیرش بود را پذیرفتند. حدود ۲۵۴ مقاله داشتیم که ۲۴۵ مقاله پذیرش شد، از این تعداد نیز ۱۰ مقاله به صورت کلیدی، ۱۳ مقاله به صورت شفاهی و 222 مقاله به صورت پوستر مورد پذیرش قرار گرفت.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: